Frica, aceasta boala perfida

Încă nu sunt sigur dacă trebuie sa scriu aceste gânduri, dar nu am somn și oricum blogul meu nu are o audienta prea mare….. 🙂 Sper sa mă contrazică cineva…..

Însă chestia ăsta cu teama de COVID începe sa capete forme diforme, ca sa fac un joc de cuvinte. În sensul ca se ajunge la colmatarea efectiva a sectorelor UPU cu oameni care se duc sa vadă dacă nu au COVID, și mulți nu au, iar alții nu vor decât sa profite de sistem cerând testare gratuita, masa gratuita cât așteaptă în UPU….Iar bolnavii gravi, cu agravarea situației lor de sănătate evita sa se prezinte la spital, iar când familia îi aduce în disperare de cauza, se pot face prea puține,  câteodată mai nimic…. Și îți spun ăsta nu din ce citim cu toții sau vedem pe la Tv, ci de la colegi care lucrează efectiv în UPU.

Motivul pentru care am scris acest post este cazul unei paciente, văzuta zilele astea, în prag sau chiar în atac de panica, pentru ca se pusese în discuție ipoteza prezentării în spital. Un refuz vehement, vecin cu iraționalul, provenit din frica ce ne este indusa mereu pe toate canalele media. Nu a contat ca am argumentat cât am putut de clar, medical și uman, o eventuala soluție din aceasta, frica apărea de după toate colțurile rațiunii întunecate de teama a pacientei. Infirmata această necesitate, în urma investigațiilor, nu a fost necesar sa meargă în UPU, dar stau și mă gândesc : dacă era cazul ? Dacă era indicata o intervenție chirurgicala de urgenta ?

Și atunci am realizat ca unul din efectele perverse, sau poate scontate, este de a ne speria. Scopul ? As putea răspunde multe aici… Dar am sa mă limitez la niște considerente de ordin medical.

Sigur ca masurile de prevenire a răspândirii epidemiei TREBUIE respectate. Nu va face niciun rău masca. Eu o port cam 7 ore pe zi, chiar și în casa când îmi vizitez părinții, chiar dacă port ochelari, chiar dacă am deviație de sept. E o măsură simpla, cu un procent discutabil de reducere a transmiterii, dar e semnificativ totuși și ăsta mai ales dacă mă gândesc ca așa știu ca nu dau eu mai departe boala. Adică o port chiar dacă unele din opiniile mele sunt contrare pe anumite aspecte punctuale. Însă nu vreau sa fiu eu veriga slaba a comunității mele pentru ca, vezi tu, în astfel de boli e suficient sa greșească un singur om și suferă câte zeci, mii sau sute de mii.

Apoi, poate ca ar trebui sa te uiți mai rar la media în perioada ăsta. Sa ai grija ce citești și distribui pe social media. Sa încerci sa nu stai conectat non stop la fluxurile de știri. Altfel o vei lua razna, oricât te crezi tu de puternica sau puternic. E marketing și strategie de comunicare pura aici. Scopul fiind tocmai sa continui sa te uiți ca ei sa aibă audienta, deci reclame scumpe. Și faptul că apar anumite informații pe care tu le distribui fără a le verifica cât de cât, duce la o propagare periculoasă.

Sanatatea ta chiar contează. Iar dacă suferă, trebuie sa faci ceva pentru a o corecta. Pentru ca dacă nu o vei face, dacă nu vei merge la medic, s-ar putea sa iti faci singura sau singur rău. Exista alternative, exista spitale cu circuite clare ce despart suspecții de covid de ceilalți pacienți, tot așa cum sunt și pe dos. Însă te poți informa, poți opta sa mergi, de ce nu, într-un spital din alt oraș unde știi ca se respecta regulile antiepidemie.

Nu e înțelept sa crezi ca neprezentandu-te la medic nu te vei îmbolnăvi de covid. Știu oameni care au pățit-o in afara spitalelor….Și absenta ta din aceste instituții nu e o garanție ca nu o vei lua. Ba dimpotriva. In unele situatii este exact ceea ce nu trebuie sa faci. Nu trebuie sa stai acasă sperând ca boala va trece de la sine. Mai ales dacă e cronica sau dacă are deja complicații. .

Da. Frica e o boala care ne spune sa ne protejam. Creierul nostru primitiv așa funcționează prin intermediul noradrenalinei, adrenalinei și a cortizolului. Sa fugim de pericol, sa luptam cu el sau sa încremenim in fata lui în speranța că nu ne observa. Mai ales când ne răpește pe negandite. De multe ori acest pericol e doar în mintea noastră. Crede-ma ca știu ce spun ! Din ce am trăit.

Așa încât lasă teama iraționala de o parte, închide televizorul și selecteaza-ti și confrunta-ti informația. Așa frica nu va mai fi, nu va mai fi o boala perfida.

3 gânduri despre „Frica, aceasta boala perfida

Adăugă-le pe ale tale

      1. Pentru a contracara frica. Nădăjduiesc ca oamenii mai au un pic de rațiune și ca, având și alte știri în media, nu doar cele care popularizeaza teama, vor reacționa. Este tot un fel de prevenție, dar nu asa directa.

        Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: