Vitaminele C și E pot reduce riscul de boală Parkinson ?


Date noi legate de beneficiul utilizării vitaminei C și E apar frecvent. Mai jos am tradus un stiudiu recent, publicat de Medscape, despre influența pozitivă a aportului corect de vitamina C și E.

Consumul mai mare de vitamine C și E a fost asociat cu un risc redus de boală Parkinson (PD) într-o analiză a unui studiu național de cohortă. Consumul mai mare al ambelor vitamine, spre deosebire de utilizarea a uneia singure, a redus mai mult riscul de PD.

În plus, indicele de masă corporală (IMC) și consumul de cafea par să influențeze amploarea efectului acestor vitamine asupra riscului de PD. Cu toate acestea, beta-carotenul și capacitatea antioxidantă neenzimatică (NEAC) nu au avut niciun efect asupra acestui risc.


„Descoperirile noastre sugerează că efectul protector al vitaminelor asupra riscului bolii Parkinson, și ar putea fi limitat la anumite vitamine, cum ar fi vitamina E și C”, a spus dr. Essi Hantikainen, Cercetător postdoctoral la Universitatea Milano-Bicocca, Milano, Italia, pentru Medscape Medical News. „Prin urmare, utilizarea alimentelor bogate în vitamina E și C ar putea ajuta la prevenirea dezvoltării bolii Parkinson”, a spus ea.
Este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma aceste descoperiri, a adăugat ea. În plus, nu este încă clar care sunt cele mai benefice cantitati de aport de vitamina E si C pentru a reduce riscul bolii Parkinson.

Cercetarea a fost publicată online pe 6 ianuarie în Neurologie.


Cohorta Națională
Cercetătorii presupun că stresul oxidativ contribuie la patogeneza PD și duce la pierderea celulelor dopaminergice. De asemenea, în ceea ce privește stresul oxidativ, acizii grași polinesaturați din creier suferă peroxidare lipidică și produc toxine. Antioxidanții dietetici elimină speciile reactive de oxigen, așa numiții radicali oxizi, și astfel pot proteja împotriva deteriorării neuronale.
Pentru această analiză, Hantikainen și colegii săi au analizat datele din cohorta națională suedeză din martie pentru a examina efectul aportului de antioxidanți asupra riscului pentru PD. Cohorta include 43.865 de participanți care au răspuns la un chestionar de 36 de pagini despre factorii stilului de viață și istoricul medical. Cercetătorii au exclus toți participanții care au murit, au emigrat sau au primit un diagnostic de PD înainte de începerea urmăririi.

Deoarece dovezile despre asocierea dintre antioxidanți și riscul pentru PD sunt inconsistente, cercetătorii au analizat relația dintre capacitatea antioxidantă totală (cunoscută și ca NEAC) a dietei și riscul pentru PD. NEAC ia în considerare interacțiunile dintre antioxidanți. „O ipoteză a noastră a fost, prin urmare, că o abordare cu un singur nutrient s-ar putea să nu surprindă interacțiunile biologice, ceea ce ar fi putut explica concluziile inconsistente din studiile anterioare”, a spus Hantikainen. „Am comparat în plus diferite măsuri pentru estimarea NEAC.”

Ca parte a chestionarului, participanții au raportat consumul mediu de diverse alimente și băuturi în anul precedent. Cercetătorii au introdus informațiile dietetice ale participanților la baza de date națională suedeză de compoziție alimentară și au folosit aceste date pentru a estima aportul total de vitamina E, vitamina C, beta-caroten și NEAC din dietă. De asemenea, au folosit răspunsuri la chestionar pentru a calcula IMC-ul participanților și activitatea fizică zilnică.

Cercetătatorii au efectuat urmărirea examinând datele participanților în registrele de sănătate naționale și demografice suedeze. Au urmat pacienții de la 1 octombrie 1997 până la 31 decembrie 2016. Urmărirea s-a încheiat dacă subiectul avea diagnosticul de PD, a suferit deces, sau a emigrat sau la 31 decembrie 2016, oricare dintre acestea a avut loc mai întâi.
Cercetătorii au inclus 41 058 de participanți la analiza lor. Timpul mediu de urmărire a fost de 17,6 ani, timp în care au fost detectate 465 de cazuri incidente de PD. Vârsta medie la diagnostic a fost de 74,6 ani.

Antioxidanți legați de un risc redus
Participanții la cel mai mare tertil, un parametru statistic, de aport de vitamine și NEAC au fost în general mai în vârstă, mai educați și au consumat cantități mai mari de fructe și legume. Participanții la cel mai mic tertil au fost mai predispuși să fie fumători și au avut un aport total mai mare de lactate.
După ajustarea datelor pentru potențialii factori de eroare, cercetătorii au descoperit că riscul pentru PD a fost cu 32% mai mic în rândul persoanelor cu cel mai mare terț de aport de vitamina E, comparativ cu cei din cel mai mic terț. Participanții la cel mai mare terț de aport de vitamina C, comparativ cu cei din cel mai mic terț, au avut, de asemenea, un risc cu 32% mai mic pentru PD.

Mai mult, participanții la cel mai mare terț de aport de vitamina E și C au avut un risc cu 38% mai mic pentru PD în comparație cu cei din cel mai mic terț. Cercetătorii nu au găsit însă nicio asociere între beta-carotenul dietetic sau NEAC și riscul de PD.

Analizele subgrupurilor au indicat faptul că vitamina E a avut un efect mai puternic asupra persoanelor supraponderale sau obeze. Astfel de pacienți care au fost în cel mai mare terț al aportului de vitamina E au avut un risc cu 56% mai mic de PD. În plus, printre participanții cu consum redus de cafea, cei cu cel mai mare terț de aport de vitamina C au avut un risc redus cu 46% pentru PD.

Dintre participanții supraponderali și obezi, cei cu cel mai mare terț de aport de vitamina C au avut un risc cu 48% mai mic pentru PD.

Niciuna dintre analizele de sensibilitate nu a modificat rezultatele cercetătorilor.

Diferențele de populație
Chestionarele privind frecvența alimentelor sunt utile pentru măsurarea aportului dietetic mediu pe termen lung în studiile observaționale, dar au mai multe dezavantaje. „Este dificil pentru majoritatea oamenilor să-și amintească exact ce au mâncăt cât de des și cât”, a spus Hantikainen. „În plus, chestionarele sunt concepute în principal pentru a include alimente și băuturi care reprezintă obiceiuri alimentare din țara sau regiunea specifică de studiu. Dacă cineva urmează o altă dietă, de exemplu, datorită mediului lor cultural sau accesului mai larg la alimente internaționale, unele dintre aceste alimente s-ar putea să nu fi fost incluse în chestionar. „

Acești factori ar putea explica unele dintre inconsecvențele rezultatelor studiilor anterioare care au examinat aportul de antioxidanți și riscul de PD.
Designul studiului prospectiv și perioada lungă de urmărire sunt punctele forte ale studiului realizat de Hantikainen și colegii, Xiang Gao, MD, dr., Profesor și director al Laboratorului de Epidemiologie Nutrițională, Universitatea de Stat din Pennsylvania, a declarat pentru Medscape Medical News . Studiul este însă limitat de lipsa de confirmare a cazurilor de PD printr-o revizuire a dosarelor medicale, a adăugat el. De asemenea, îi lipsesc informații detaliate despre aportul de antioxidanți din suplimente.
Studiul actual diferă în diferite moduri de cercetările anterioare care nu au găsit asociații semnificative între aportul de antioxidanți și riscul de PD. Populația suedeză de studiu, de exemplu, are un aport mai mic de vitamina E decât populațiile din investigațiile anterioare. Populația examinată în această analiză a fost, de asemenea, mai tânără la momentul inițial decât populațiile din studiile anterioare. Această diferență „poate sugera că starea nutrițională la vârsta mijlocie ar putea fi deosebit de importantă”, a spus Gao.

„Ar trebui efectuate studii viitoare pentru a examina anumite alimente bogate în vitamina E și vitamina C, cum ar fi uleiurile vegetale, nucile și semințele, precum și fructele și legumele și [asocierea lor cu] riscul bolii Parkinson”, a adăugat el. De asemenea, este important să ne concentrăm asupra aportului alimentar la vârsta adultă tânără și la vârsta adultă mijlocie timpurie, deoarece boala Parkinson are o etapă preclinică foarte lungă, iar modificările patologice ar putea avea loc cu mulți ani înainte de apariția bolii Parkinson.

Studiul a fost susținut de Societatea Suedeză pentru Cancer, ICA și Telefonaktiebolaget LM Ericsson. Hantikainen și colegii și Gao nu au dezvăluit relații financiare relevante. Articolul original.

Așadar, dacă ai nevoie de vitamina C sau E de o calitate corespunzătoare, eficiente și sigure, întreabă-mă cum pot ajunge la tine acestea !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: