O pușculiță ascunsă sub ochii noștri

Sau poate nu…De mai multe ori am scris aici despre venit rezidual care este calea spre independența financiară. Nu se poate să fii independent financiar fără să ai o sursă de venit din afaceri. Mai jos sunt câteva idei despre o carte ce vizează vânzarea directă, un mod de ați rotunji veniturile contestată și uneori privită cu condescendență la noi în România.

charismatic-capitalismCitind literatură dedicată afacerilor, am citit și cartea „ Capitalismul carismatic : Organizațiile de Vânzarea Directă din America” de Nicole Woolsey Biggart. Este o carte scrisă de un universitar, în spiritul analizei fenomenului și a implicațiilor sociale pe care le aduce, dar și a aspectului practic, motivațional pentru americanul de rând. Ce este interesant este că nu am găsit cartea tradusă în românește, dar nici în engleză nu o poți găsi în Româniacharismatic-capitalism

De altfel acest fenomen, al distribuției directe, a fost prezent în America anilor 30, când oameni obișnuiți au avut ocazia să lucreze pe cont propriu pentru companii ce le puneau la dispoziție resurse, fără a avea altceva decât un contract de parteneriat. Plecând de la comis voiajori din timpul coloniilor, când aceștia erau singura modalitate de conectare pentru produse și schimbul acestor produse, trecând prin perioada dezvoltării căii ferate când acest sistem de vânzare a decăzut, ajungând apoi la perioada de după primul război mondial când supraproducția industrială a trebuit vândută, iar mulți oameni cu mai puțină calificare aveau nevoie de o slujbă se face o trecere în revistă a evenimentelor prin care a trecut acest mod de a vinde și de a genera câștiguri totodată. Așa s-au întâlnit două nevoi ce au determinat o creștere economică importantă.

Tot acei ani, anii 30, au fost pe de o parte, anii în care a apărut criza economică, dar și momentul în care s-a definit relația dintre companii și distribuitori. Congresul a cerut companiilor să plătească impozite și asigurări pentru acești oameni, dar asta ar fi însemnat creșterea costurilor de operare, tocmai atuul pe care îl avea acest mod de distribuție, costul redus. Soluția , inteligentă după părerea mea, a fost că acești oameni au devenit parteneri și nu angajați evitându-se astfel creșterea costurilor de operare. În același timp, acest mod de lucra a însemna un mod de trăi pentru mulți americani.

Apoi se face o comparație a sistemelor de vânzare: cel clasic și cel de distribuție directă. Sistemul clasic recrutează oameni ce trebuie să fie să aibă un anume grad de competență, anumite școli, în care se stimulează competiția între angajați, în care există sisteme de control și corecție a angajaților, există proceduri și sisteme de operare care sunt impersonale, iar recunoașterea competențelor se face prin plăți plafonate la un moment dat și la un anume nivel. De asemenea, se agrează implicit că viața personală este separată de viața de birou sau de serviciu ceea ce duce uneori la alienări și la tensiuni în viața de familie.

Un sistem centrat pe om

În opoziție, distribuția directă încurajează inițiativa, nivelul de competență este puțin relevant pentru că oricum există pregătire în domeniul respectiv, se încurajează non competiția între parteneri, ba dimpotrivă este stimulată cooperarea, viață de familie este adusă în câmpul afacerii fiind stimulată participarea familiei în afacere, câștigurile nefiind niciodată limitate, toată structura superioară fiind motivată să câștigi cât mai mult, pentru că atunci și ea câștigă mai mult.Ce este specific acestui sistem, în opinia autoarei, după intervievarea multor reprezentanți, este carisma unor persoane, că este șeful companiei, că este persoană care te îndrumă, o persoană carismatică este necesară în acest sistem. De asemenea, multiplicarea este extrem de promovată în sistemul distribuției directe. De fapt ce este aceasta ? Este modalitatea prin care se învață de la persoanele de succes modalități de vânzare, de recrutare,de a vorbi în public, de a avea succes în această activitate. De altfel pregătirea și aplicarea cunoștințelor de vânzări este extrem de importantă în acest sistem, astfel încât oricine poate să devină un vânzător excelent.

Un alt factor ce a contribuit la succesul acestui sistem de distribuție, mai ales a companiilor care se adresau produselor de frumusețe, au avut-o femeile. După al doilea război femeile au fost nevoite să se întrețină, sau au dorit să se întrețină, datorită necesităților materiale ale familiilor lor, sau curentelor de emancipare. Au devenit mai active, mai implicate și au dorit să demonstreze că au calități și au determinat creștere economică.

O altă diferență este controlul. În sistemul distribuției directe se exercită mult mai subtil, sau altfel decât în sistemul clasic. Motivarea este cea care devine foarte importantă, de aceea fiind necesară persoana carismatică. Cultivarea sentimentului de semnificație personală, a ideii de antreprenoriat, uneori corelată și cu unele curente religioase, au determinat generarea unor atitudini extrem de active. Oamenii au devenit apreciați, oameni a căror pregătire nu le-ar fi permis niciodată așa ceva în celălalt sistem. Apartenența la grup, ideea succesului recunoscut sunt idei promovate în distribuția directă și folosite la influențarea partenerilor.

Un alt lucru diferit în distribuția directă este lipsa controlului direct al companiei asupra partenerilor. Neexistând o relație contractuală de muncă, compania nu poate încuraja altfel partenerii decât stimulând performanța prin bonusuri financiare, excursii și recunoașteri naționale și internaționale.

Plecând de la analiză științifică se ajunge la latura umană, la oameni a căror viață a fost influențată în mod pozitiv de acest mod de distribuție și de a face afaceri, fiind de multe ori vehiculul care i-a scos dintr-o fundătură și le-a schimbat viața în bine, în așa fel încât au fost și ei mulțumiți de ea. Mai ales că am citit în România multe idei, cum spuneam și în deschidere, condescendente, care spuneau „ ce o să devii milionar vânzând săpun ?”

pusculitaPoate fi și pentru voi la fel, un vehicul de a schimba ceva la viața voastră, la venitul vostru. Un vehicul de vă crește câștigurile, și la un moment dat, veți fi surprinși că odată cu veniturile creșteți și voi și îi veți ajuta și pe alții să crească !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: