Voi cum vă desfundați nasul ?

allergy-18656_1920De foarte multe ori, când răcim, ne autoadministrăm pufuri nazale. Nu ar fi nimic rău în asta dacă nu ar exista niște efecte secundare destul de greu de combătut.

Una dintre ele este dependența, mai ales dacă vorbim de vasoconstrictoare nazale. Atunci când există inflamație, infecțioasă sau alergică la nivelul mucoasei nazale aceasta înseamnă creșterea cantității de lichid interstițial la nivelul mucoasei, adică mucoasa se îngroașă, se edemațiază, se înroșește și astfel se ajunge la obstrucție nazală. Și în acel moment nu mai putem respira. Este destul de neplăcut, comfortul nostru dispare și ne dorim să facem ceva să respirăm din nou bine. Și câteodată apelăm la vasoconstrictoare care nu fac altceva decât determină strângerea vaselor și blocarea trecerii lichidului din vase în mucoasă. Și astfel se reduce inflamația și putem respira din nou…

Însă dacă aveți hipertensiune arterială sau tulburări de ritm cardiace se poate ajunge la situația în care să avem o creștere de tensiune sau palpitații. Și atunci trebuie să vedem ori un ORL-ist ori un cardiolog. Cel mai bine este să oprim administrarea acestui vasoconstrictor.

Un alt eveniment nedorit este, cum spuneam, adicția. Aceste medicament nu se utilizează mai mult de 10 zile. Dacă se persistă dincolo de acest interval, se poate ajunge la situați în care să aveți nevoie mereu de acest spray. Deci NU FOLOSIȚI vasoconstrictoarele, Afrin, Vibrocil, Bixtonim, Olynth, mai mult e 10 zile.

De asemenea, o alternativă la acest tip de medicament sunt soluții marine hipertone. Prin efectul lor de osmoză stimulează drenajul presional. Se poate întâmpla ca și la aceste preparate să aveți niște reacții neplăcute în sensul în care să vă usture mucoasa nazală, sau chiar să vă doară. Este de cântărit beneficiul, faptul că respirați mai bine, cu durerea pe care o aveți, dacă este suportabilă sau dacă este cazul să renunțați la preparat.

În orice caz, oricare ar fi situația din cele descrise mai sus, cred că cel mai bine pentru voi ar fi să vizitați un medic O.R.L.- ist care vă poate da niște sfaturi mult mai în măsură, adaptate cazului vostru.

De foarte multe ori vorbim de cauze locale, deviații de sept, cornete hipertrofiate, polipi nazali care întrețin starea de inflamație. În atari cazuri soluția este chirurgicală. Adică trebuie să vă operați.

Deci, NU UTILIZAȚI LA NESFÂRȘIT vasoconstrictoare nazale pentru că dau dependență.

Utilizați ca alternativă SOLUȚII SALINE HIPERTONE.

Cereți TOTDEAUNA sfatul medicului O.R.L.-ist !

 

SĂNĂTATE MAXIMĂ !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: