Se poate muri din cauza unei flori ?

allergy-1738191_1920E o întrebare, recunosc, pusă, așa, artistic. Dar are la bază niște realități extrem de concrete. Alergiile.

Sunt foarte frecvente cazurile pe care le văd în camera de gardă de alergii, unele foarte severe, m-am gândit că ar fi bine să-ți spun la ce e bine să ai grijă ca să te poți feri de aceste situații neplăcute, unele amenințătoare de viață.

Alergiile apar, de cele mai multe ori, pentru că organismul le consideră ca intruși, ca proteine străine și face tot ce știe să le neutralizeze. Astfel apar reacțiile alergice, care sunt de mai multe tipuri, din punct de vedere celular și molecular, dar nu este scopul acestui post să le enumere sau să le detalieze. Cert este că reacțiile acestea pot apare la distanță de ingerarea acelei substanțe.

Cum se manifestă ?

Păi începe să vă mănânce pielea, să se înroșească pielea, să se umfle limba, pleoapele, fața și, foarte grav, laringele. Ultima situație este chiar amenințătoare de viață, pentru că mucoasa laringiană edemațiindu-se, umflându-se, nu mai lasă aerul să treacă către plămâni și astfel ajungi să te sufoci. De asemenea, șocul anafilactic este o altă urgență medico-chirurgicală ce trebuie tratată de urgență. Pentru că atunci efectiv vasele nu au tonus, sângele „băltește” în vase și astfel inima nu mai are ce trimite către creier, inimă, pentru propria sa hrană, și către celelalte organe vitale. Aseară, în gardă, am avut 4 cazuri de edem Quinke cum îi mai zicem noi, doctorii, ceea ce este foarte mult, și vreau să te fac atent la ce mănânci, la ce medicamente iei. Pentru că aceste situații sunt declanșate de alimente precum creveții, crustaceele, somonul, unii citează peștele spadă, sau alte specii de pești, sau alte alimente, este bine să fii atent la ce mănânci, mai ales dacă știi că ești alergic/ă ca teren. Apoi, fii atent la medicament. Unele pot determina reacții alergice, unele putând fi fatale. Forte mulți apicultori, înțepați de propriile albine, vin cu astfel de reacții. Unele chiar au fost extrem de mediatizate și dramatice.

Cum știi că ești alergic ?

Păi nu cred că o reacție din cele de care ți-am zis mai sus ar trece neobservată de tine ? Nu-i așa ? Și este bine să remarci la ce faci acea reacție ca să te poți feri. De asemenea, poți, aș zice trebuie, să-ți faci niște testări alergologice. Sunt kituri care te testează la o serie întreagă de alergeni : praf, puf, polen, diferite substanțe medicamentoase. Este bine să faci aceste teste, mai ales dacă știi că atunci când înfloresc copacii ți se înroșesc ochii, strănuți în salve, se umflă nasul și limba. Dacă lucrezi într-un mediu cu praf, puf, rumeguș sau alte pulberi industriale, dacă ești sudor, miner, siderurgist, ai șanse mari să dezvolți o alergie profesională.

Ce e de făcut ?

Păi în ultimul caz, să urmezi acel control anual, precizat de legislație pentru a ști exact cum stai cu alergiile profesionale, Apoi, testarea la alergolog și urmarea acelui tratament pe care ți-l va recomanda. În mare este vorba de antihistaminice, o clasă de medicamente care blochează reacțiile organismului când se întâlnește cu alergenul. În situații mai grave se poate recurge, în plus, la diverse forme de corticoizi, ce au efect antinflamator, în principal, dar și alte efecte care ne cam jenează pe noi doctorii câteodată.

Apoi trebuie să te ferești de acel aliment, medicament sau de acea profesie, în limita posibilului, care îți provoacă acea alergie. Mi-aduc aminte de o doamnă, domnișoară care a venit acum câteva luni în urgență pentru aceleași lucruri, și care apoi mi-a spus că este artistă plastică, pictoriță în principal și care nu voia să renunțe la pasiunea ei de a picta. Și am înțeles-o pentru că și mie îmi plac anumite lucruri la care nu aș vrea să renunț. Și i-am sugerat, pe lângă consultul la alergologie, să poarte o mască când pictează, să reducă, pe cât posibil timpul de pictat. Zic pe cât posibil pentru că știu că atunci când vine inspirația se pierde noțiunea timpului. Și să încerce să folosească vopsele mai puțin alergogene. Asta ca și exemplu de cum s-ar putea gestiona un astfel de caz.

Ce e foarte important este să nu amâni ! Lasă că poate trece ! Nu e mare lucru ! Păstrați-vă sănătatea pentru că este uneori greu să o recuperăm.

Mergi măcar odată pe an la medicul tău de familie.

Plătește-ți asigurările de sănătate ! Sunt mereu surprins de câtă lume nu face asta.

Încearcă să te menții într-o stare de sănătate optimă. Un echilibru electrolitic optim te poate feri de astfel de situații. Verifică-ți ionograma periodic, și dacă sunt probleme, cere sfatule medicului legat de menținerea acestui parametru în limite optime. Suplimentele cu oligoelemente te-ar putea ajuta.

Dacă ți se întâmplă să te înroșești, să te mănânce pielea, să te umfli la ochi sau în oricare altă regiune a organismului, mergi de urgență la medic !

Astfel de vei putea bucura de lucrurile și locurile frumoase din jurul tău, inclusiv de toate florile, la propriu !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: