Știință valideaza din nou

Scriu post-ul ăsta de la o reuniune profesionala a gastroenterologilor din Europa Centrală și de Est ținută la Timișoara. De ce fac ăsta ? Pentru ca este pentru prima data când într-un mediu academic, internațional, se vorbește despre impactul dietei asupra fenomenului de îmbătrânire. Sau antiaging, ca sa mă dau mare.

Și am avut surpiza sa constat ca datele de care am mai vorbit, corelarea intre consumul de alimente animale și incidenta crescuta a cancerului, a bolilor de nutriție și a hemopatiilor maligne sa fie validate. Mai mult s-au citat studii din 2005, 2012 care au stabilit corelarea inversa intre mai multe tipuri de cancere și consumul de fructe și legume. Lucruri cunoscute în mediile profane, dar care acum au și susținerea studiilor științifice. Ăsta pentru cârcotașii care susțin ca homeopatia nu are niciun efect, ca toată mișcarea de întoarcere la elementar, la principiile elementare, e un bulshit. Nu e. Și nici nu zic ca trebuie sa uităm toate cuceririle științifice de pana acum. Sau sa devenim cu toții vegetarieni. Ci că ar trebui să acordăm mai multă atenție acestor date, să avem o abordare holistică.

Iarăși o idee pe care vreau să ți-o transmit este faptul ca exista diferențe intre alergie și intoleranta la o anumita substanță. Dacă ai intoleranta nu trebuie decât sa reduci doza substanței respective. Alergia înseamnă că organismul trebuie sa nu se mai întâlnească cu acea substanță. Și alimentele procesate pot conține substanțe alergene, dar și substanțe la care poți face intoleranta. Așa încât e bine să vezi ce mâncăruri procesate îți fac rău. Pentru ca mi s-a întâmplat sa văd la consultații oameni care vin cu limba umflata de nu mai pot vorbi sau nu mai pot respira din cauza edemului glotic, o parte a laringelui care dacă nu e tratată poate duce la asfixie, dar nu știu de ce li s-a întâmplat. Dacă sunt alergici la ceva. Pentru ca dacă știi, logic ca eviți acea substanță, nu-i așa ?

Apoi a fost făcută o observație pertinentă pe care vreau să ți-o spun și ție : în ciuda a tuturor conspirațiilor, durata de viață a crescut ! Că ne vine sa credem sau nu, trăim mai mult, deci însemnă că progresele științei, chiar și cele alimentare, sunt bune. Chiar dacă vorbim de mâncarea procesată, e bine să vedem ce conține. Sunt cazuri în care nitrozaminele, carminul, produsele de patiserie decongelate îmi suna rău. Dar se pare, spun experții, că e mai bine sa folosești tehnica congelării pentru ca este foarte eficientă și nu e nociva. Și e bine sa fie un echilibru în toate. Celelalte substanțe citate mai, nitrozaminele, carminul etc, sus sunt nocive.

De asemenea, cafeaua are un rol în reducerea incidentei cancerelor din sfera digestiva, iar usturoiul și ghimbirul au rol antioxidant marcat, documentat în studii. Iar astea s-au spus la o întâlnire internațională a gastroenterologilor !

Așadar e clar ca trăim mai bine și ține de noi, de alegerile noastre, ca sănătatea și calitatea vieții noastre să fie mai mari, în așa fel încât sa trăiești și mai mult și mai bine. Sper ca postările de aici să te ajute să păstrezi starea ta de sănătate și să te bucuri de viață cât mai mult !

2 gânduri despre „Știință valideaza din nou

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: