De ce psihiatria nutrițională este viitorul tratamentului de sănătate mintală

Lipsa de nutrienți esențiali este cunoscută pentru a contribui la debutul sănătății mintale precare la persoanele care suferă de anxietate și depresie, tulburări bipolare, schizofrenie și ADHD. Psihiatria nutrițională este o disciplină în creștere care se concentrează pe utilizarea alimentelor și a suplimentelor pentru a furniza acești nutrienți esențiali ca parte a unui tratament integrat sau alternativ pentru tulburările de sănătate mintală.

Însă abordările nutriționale pentru aceste afecțiuni debilitante nu sunt acceptate pe scară largă de medicina generală. Opțiunile de tratament tind să fie limitate la ghidurile oficiale ale Institutului Național pentru Excelență în Sănătate (NICE), care recomandă terapii de cognitive și antidepresive.

Utilizarea de antidepresive

Utilizarea antidepresive s-a dublat mai mult în ultimii ani. În Anglia, în 2016, au fost eliberate 64,7 milioane de rețete pentru antidepresive, la un cost de 266,6 milioane lire sterline. Aceasta reprezintă o creștere cu 3,7 milioane a numărului de medicamente prescrise în 2015 și, mai mult, de două ori mai mare decât 31 mii prescrise în 2006.

Un studiu recent de la Universitatea Oxford a descoperit că antidepresivele erau mai eficiente în tratarea depresiei decât cu placebo. Studiul a fost condus de dr. Andrea Cipriani, care a susținut că depresia este subtratată. Cipriani susține că antidepresivele sunt eficiente și că alte prescripții de 1m ar trebui să fie emise persoanelor din Marea Britanie.

Această abordare sugerează că sănătatea psihică precară cauzată de condițiile sociale este considerată ca fiind ușor tratată prin simpla distribuire a medicamentelor. Dar antidepresivele nu sunt acceptate de oameni pe care acestea i-ar putea ajuta din cauza stigmatului social asociat cu sănătatea mintală care duce la discriminare și excludere.
Mai îngrijorătoare este creșterea utilizării de antidepresive de către copii și tineri. În Scoția, 5.572 de copii sub 18 ani li s-au prescris antidepresive pentru anxietate și depresie în 2016. Această cifră s-a dublat 2009/2010.

Dar, conform profesorului psihofarmacolog britanic David Healy, 29 de studii clinice privind utilizarea antidepresive la tineri nu au găsit niciun beneficiu al acestor tratamente. Aceste studii au relevat faptul că, în loc să amelioreze simptomele anxietății și depresiei, antidepresivele au determinat copiii și tinerii să se simtă mai pregnant sentimente sinucigașe.

Vindecarea le provoacă, de asemenea, siguranța și eficacitatea la adulți. El crede că antidepresivele sunt supra-prescrise și că există puține dovezi că sunt sigure pentru utilizarea pe termen lung. Se spune că antidepresivele creează dependență, au efecte secundare neplăcute și nu se pot baza pentru a ameliora întotdeauna simptomele.

Nutriție și sănătate mentală precară

În țările dezvoltate, cum ar fi Marea Britanie, se mănâncă o varietate mai mare de produse alimentare ca niciodată, dar nu rezultă că acestea sunt de valoare nutritivă mare. De fapt, mulți oameni nu mănâncă suficienți nutrienți care sunt esențiali pentru o bună sănătate a creierului, optând pentru o dietă cu alimente puternic procesate, care conține aditivi artificiali și zahăr.

Legătura dintre sănătatea mintală precară și deficiențele nutriționale a fost recunoscută de mult timp de nutriționiștii care lucrează în sectorul sănătății complementare. Cu toate acestea, psihiatrii acum sunt din ce în ce mai conștienți de beneficiile utilizării abordărilor nutriționale pentru sănătatea mintală, apelând la colegii lor să sprijine și să cerceteze acest nou domeniu de tratament.

Acum se știe, că multe afecțiuni de sănătate mintală sunt cauzate de inflamații în creier, care în cele din urmă determină moartea celulelor creierului nostru. Acest răspuns inflamator începe în intestinul nostru și este asociat cu o lipsă de nutrienți din alimentele noastre, cum ar fi magneziul, acizii grași omega-3, probioticele, vitaminele și mineralele care sunt esențiale pentru funcționarea optimă a corpului nostru.

Cercetările recente au arătat că suplimentele alimentare precum zinc, magneziu, omega 3 și vitaminele B și D3 pot ajuta la îmbunătățirea stării de spirit a oamenilor, la ameliorarea anxietății și a depresiei și la îmbunătățirea capacității mentale a persoanelor cu Alzheimer.

Magneziul este unul dintre cele mai importante minerale pentru o sănătate optimă, cu toate acestea, multor persoane le lipsesc. Un studiu a descoperit că un supliment zilnic de citrat de magneziu a dus la o îmbunătățire semnificativă a depresiei și a anxietății, indiferent de vârstă, sex sau severitatea depresiei. Îmbunătățirea nu a continuat atunci când suplimentul a fost oprit.

Acizii grași Omega-3 sunt un alt nutrient care este esențial pentru dezvoltarea și funcționarea sistemului nervos central – iar o lipsă a fost asociată cu dispoziția scăzută, declinul cognitiv și slaba înțelegere.
Rolul probioticelor – bacteriile vii benefice în sistemul digestiv – în îmbunătățirea sănătății mintale a fost explorat și de psihiatri și nutriționiști, care au descoperit că luarea lor zilnic a fost asociată cu o reducere semnificativă a depresiei și a anxietății. Complexul de vitamina B și zincul sunt alte suplimente găsite pentru a reduce simptomele anxietății și depresiei.

Speranță pentru viitor?

Aceste suplimente contra-vândute sunt disponibile pe scară largă în supermarketuri, farmaciști și magazine alimentare online de sănătate, deși costul și calitatea pot varia. Pentru persoanele care nu au răspuns la medicamente sau care nu pot tolera reacțiile adverse, intervenția nutrițională poate oferi speranță pentru viitor.

În prezent, există multe dezbateri cu privire la eficacitatea antidepresivelor. Utilizarea suplimentelor alimentare oferă o abordare alternativă care are potențialul de a face o diferență semnificativă asupra sănătății mintale a tuturor grupurilor de vârstă.

Dovezile științifice emergente sugerează că ar trebui să existe un rol mai mare pentru psihiatria nutrițională în sănătatea mintală în cadrul serviciilor de sănătate convenționale. Dacă sarcina sănătății mintale este redusă, medicii de familie și psihiatrii trebuie să fie conștienți de legătura dintre hrană, inflamație și boli mintale.

În mod tradițional, educația medicală a exclus cunoștințele nutriționale și asocierea acesteia cu bolile. Acest lucru a dus la o situație în care foarte puțini medici din Marea Britanie au o înțelegere corectă a importanței nutriției. Se consideră că intervențiile nutriționale au puține dovezi care să susțină utilizarea lor pentru a preveni sau a menține starea de bine și astfel sunt lăsate mai degrabă de dieteticieni, mai degrabă decât de medici, pentru a se consilia.

Însă, pe măsură ce dovezile cresc, este timpul ca educația medicală să ia nutriția în serios, astfel încât medicii generaliști și psihiatrii viitorului să știe la fel de mult despre rolul său în sănătatea bună ca și despre anatomie și fiziologie. Starea sănătății noastre mintale ar putea depinde de aceasta.

Articolul original. 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: