Omega-3 recomandați ca terapie complementară pentru depresia majoră

Un ghid de practică clinică de la International Society for Nutritional Psychiatry Research (ISNPR) recomandă acizii grași polinesaturați omega-3 (PUFA) ca terapie adjuvantă pentru tulburarea depresivă majoră (MDD).

Valoarea omega-3 PUFA  în depresie este trecută cu vederea, chiar dacă dovezile acumulate o susțin. Aceasta terapie trebuie să fie pe radarul medicilor, a declarat pentru Medscape Medical News, Pin Su, MD, doctor șef al departamentului de psihiatrie generală, China Medical University, Taichung, Taiwan.

Su, membru fondator al ISNPR și un susținător puternic al psihiatriei nutriționale, a organizat o subcomisie a ISNPR și a invitat primii 10 autori, cei mai citați în utilizarea PFA-urilor omega-3 pentru depresie, să revizuiască literatura și să dezvolte ghid practic pentru prescrierea adecvată a acizilor grași omega-3 pentru MDD.

Ghidul consensului a fost publicat online 3 septembrie în Psihoterapie și Psihosomatică.

Profilaxie, întreținere

Ghidul subliniază importanța diagnosticului clinic precis și a evaluărilor psihopatologice bazate pe măsurare în mediul terapeutic atunci când se recomandă omega-3 PUFA pentru depresie.

Ghidul constată că există un corp din ce în ce mai mare de dovezi care demonstrează eficacitatea omega 3 PUFA ca tratament adjuvant pentru MDD. De asemenea, autorii ghidului notează că omega-3 sunt siguri și eficienți pentru accelerarea efectului antidepresivelor la inițierea tratamentului și pentru creșterea eficienței terapiei antidepresive existente atunci când aceasta este inadecvată.

În ceea ce privește formularea și dozarea, ghidul recomandă acid eicosapentaenoic pur (EPA) sau o combinație de EPA și acid docosahexaenoic, cu EPA net începând de la cel puțin 1 g / zi până la 2 g / zi timp de cel puțin 8 săptămâni ca tratament adjuvant . Este important de notat, spun autorii, impactul calității omega 3 PUFA asupra activitații terapeutice.
Ghidul, de asemenea, susține omega 3PUFA ca un potențial tratament profilactic pentru populațiile cu risc ridicat, pe lângă îngrijirea medicală standard. Durata tratamentului acut cu omega 3 PUFA poate fi extinsă pentru a include tratamentul de întreținere pentru a preveni reapariția.

Efectele secundare potențiale, cum ar fi afecțiunile gastro-intestinale și dermatologice, trebuie monitorizate și trebuie obținute pofiluri metabolice complete ale pacienților în timpul tratamentului, notează autorii ghidului.

Ei solicită cercetări suplimentare în personalizarea aplicării clinice a omega 3 PUFA la subgrupurile de pacienți cu MDD al căror indice omega-3 este scăzut sau care au niveluri ridicate de markeri inflamatori.

Grupul recunoaște că există dezbateri în curs despre beneficiile omega-3 PUFA pentru MDD. Metaanalizele au arătat numai efecte mici, dar semnificative statistic, scriu autorii.

Ei observă că în trei meta-analize, mărimile de efect estimate (diferențele medii standardizate între omega 3 PUFA și placebo) au variat de la 0,23 la 0,56, cu intervale largi de încredere (CI).

Cu toate acestea, au fost raportate și dimensiuni mici ale efectelor antidepresive comparativ cu placebo (diferențe medii standardizate, 0,30 – 0,47, cu CI mai restrânse).

Având în vedere că terapiile recomandate în prezent pentru MDD au doar efecte mici, grupul notează trei strategii practice care ar trebui folosite pentru a rezolva nevoia nesatisfăcută în tratamentul depresiei.

Acestea includ o atitudine deschisă în fața intervenției integrative; aplicarea medicamentului personalizat; și un proces comun de luare a deciziilor bazat pe informații echilibrate pentru a îmbunătăți aderența la tratament.

Abordare rezonabilă

Comentând pentru Medscape Medical News, Timothy Sullivan, MD, catedra de psihiatrie și științe comportamentale la Spitalul Universitar Staten Island din Northwell Health din New York, a declarat că recomandarea constituie o orientare practică perfect rezonabilă.

„Marea imagine este însă că, deși există o literatură despre utilitatea omega-3, experiența clinică medie nu a fost la fel de impresionantă. Clinicienii, în general, nu au fost copleșiți de rezultate. Există practicieni care îi favorizează mai mult decât alții „, a spus Sullivan.
„Conceptual”, a adăugat el, „ceea ce este atrăgător în legătură cu omega-3 este că știm că stările depresive sunt asociate cu dereglarea sistemului imunitar, iar agenți precum omega-3 par să aibă un rol în a ajuta la re-reglarea sau reglarea pozitivă sistemul imunitar și combateți unele dintre efectele metabolice ale stresului. Dar este încă o zonă despre care trebuie să înțelegem mai multe. ”

Autorii ghidului au fost susținuți de subvenții de cercetare de la Ministerul Științei și Tehnologiei, Taiwan; Institutele Naționale de Cercetare în Sănătate, Taiwan; și Centrul de Cercetări în Medicină Chineză de la Universitatea Medicală din China. Su este membru al comitetului fondator al ISNPR, directorul consiliului internațional al Societății internaționale pentru studiul acizilor grași și redactor asociat al creierului, comportamentului și imunității. Articolul original conține o listă completă a relațiilor financiare relevante ale autorilor. Sullivan nu a dezvăluit nicio relație financiară relevantă.

Deci, tu ți-ai luat doza de acizi grași omega de calitate ?

Articolul inițial.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: