Vitaminoterapia-beneficiu real sau arunci banii pe geam ?

tea-3833598_1920Am tot avut parte de diverse opinii dacă vitaminele și suplimentele nutritive ar trebui folosite sau nu, dacă au efect sau nu. Au fost articole întregi care au susținut ineficiența acestora. Altele care au susținut eficiența lor. Ba chiar colegi alopați sunt condescendenți la folosirea lor, iar alții de-a dreptul adversari ai acestor substanțe, susținând că se aruncă banii pe fereastră când sunt folosite.

Cert este că ar trebui să abordăm tema dintr-un punct de vedere obiectiv. Dincolo de studiile care se fac, s-au făcut și, cu siguranță, se vor mai face, ar trebui să apreciem și efectul clinic, cum se simte persoana efectiv când ia aceste suplimente. Pentru că se întâmplă, destul de des, ca să tratam boala și nu pacientul. Iar experiența  personală ar trebui să fie și ea luată în calcul, să fie utilizată. Pentru că, am mai spus-o, dacă pacientului îi este mai bine cu aceste lucruri decât fără ele, de ce trebuie ca pacientul să piardă eventualele beneficii din terapii complementare ?

Mai jos am tradus un studiu care tratează, ca un studiu alopat, efectele carotenului asupra degenerării maculare. O afecțiune gravă, prin efecte și care trebuie abordată holistic. Sunt și alte studii care sunt, unele în favoarea, altele împotriva utilizării acizilor omega 3 în terapia afecțiunilor cardiovasculare. Datele, pe ansamblu, sunt în favoarea lor. Sigur că în cazul pacienților gravi, cu stenoze importante pe coronare, cu stenturi sau chiar bypass coronarian, nu este indicația de prima intenție !!!  Însă lumea științifică este, în general, în favoarea utilizării acestor suplimente decât în defavoarea lor.

Iată traducerea primului studiu de care îți spuneam :

Ar trebui să iau acele „vitamine pentru ochi”?

Morcovii îmi refac cu adevărat vederea?

Ce pot mânca pentru a preveni degenerarea maculară?

Asemenea întrebări sunt frecvente în mediul medical de îngrijire primară. Inundat cu o serie de suplimente la orice farmacie sau magazin alimentar, pacienții sunt motivați să se întrebe de ce suplimente ar putea beneficia de sănătatea lor oculară – sau dacă este necesară o completare cu acestea. În cele mai multe cazuri, răspunsul este departe de a fi simplu, dar suplimentele reprezintă un factor de risc modificabil în afecțiuni oculare care au adesea o componentă genetică. Pentru a ajuta clinicienii să ghideze pacienții, acest articol oferă o imagine de ansamblu practică asupra a trei dintre cele mai frecvente afecțiuni oculare pentru care suplimentele și factorii dietetici pot juca un rol.

Degenerare maculară

Studiile
Studiul de boli de ochi legate de vârstă (AREDS) [1] și Studiul de boală a ochilor legat de vârstă 2 (AREDS2) [2] sunt două dintre cele mai mari și mai riguroase studii clinice care au investigat efectele suplimentării nutriționale asupra progresiei degenerare maculară cu ochi uscat legată de vârstă (AMD) la AMD cu ochi umed. Studiile observaționale au evaluat, de asemenea, impactul dietei și suplimentelor asupra dezvoltării și progresiei AMD

Rezultatele
Pacienții fără AMD nu au avut beneficiu în a lua formularea AREDS. [1] Pacienții cu AMD ușoară sau la limită nu au beneficiat de avantaje în a lua nici formularea AREDS, nici AREDS2. [1] Atât formulările AREDS cât și AREDS2 au redus ușor riscul de progresie a AMD la acei pacienți cu AMD intermediară sau avansată. [1,2] Pacienții care fumează trebuie să ia beta-caroten, în studiul AREDS2 pentru a evita creștea riscul de cancer pulmonar. [2] Luteina, zeaxantina și acizii grași omega-3 au fost incluși în formularea AREDS2, dar nu au scăzut riscul de progresie a AMD (Figura). [2] Studiul oftalmologic al Munților Albastri [6] a constatat că consumul de legume și luteină dietetică și zeaxantină a fost asociat cu un risc redus de AMD.
Discuții
Pacienții cu AMD intermediar sau avansat trebuie încurajați să ia formularea AREDS sau AREDS2 ca supliment nutritiv. Fumatul este un factor de risc pentru dezvoltarea și progresia AMD și ar trebui descurajat. Activitatea fizică trebuie încurajată, deoarece s-a demonstrat că are un efect protector modest. S-a dovedit că o dietă constând din pește, fructe, legume cu frunze verzi și nuci este benefică în unele studii.”

Deci, cum cred că este evident, și aceste concluzii sunt în favoarea utilizării suplimentelor nutritive pentru această afecțiune, mai ales că nu s-au constat efecte secundare la utilizarea acestora.

Acizii grași omega 3

Cât despre acizii grași omega 3 aici aveți câteva date, de care pomeneam și în începutul articolului, dintr-un studiu care a evaluat beneficiul utilizării lor în tratarea afecțiunilor cardio-vasculare. Am tradus doar o parte din concluzii, restul le poți vedea în articolul original, dar sunt în același spirit. Există clar un beneficiu, care nu a putut fi evaluat foarte exact de metodele utilizate.

„Cu toate acestea, conținutul de grăsimi al EPA a arătat o asociere inversă semnificativă statistic cu accident vascular cerebral ischemic total (raport de risc [HR] 0,74) atunci când se compară cel mai mare cu cel mai mic element.

De asemenea, s-au observat rate mai mici de ateroscleroză arterială pe vasele mari, cu aporturi mai mari de PUFA marin total n-3 (HR 0,69); EPA (HR 0,66); și DHA (HR, 0,72) și conținut de grăsimi mai mare în EPA (HR 0,52), dar nu și cu un conținut mai mare de grăsimi din totalul marin n-3 PUFA sau DHA. Aportul de PUFA total marin n-3, EPA și DHA și conținutul de grăsimi din PUFA total marin n-3 și DHA au fost asociate semnificativ statistic cu rate mai mari de accident vascular cerebral cardio-embolic.

Nu s-au găsit asocieri consistente între aportul de PUFA marin total n-3, EPA sau DHA și ocluzia vaselor mici. Cu toate acestea, o asociere inversă semnificativă statistic a fost găsită între conținutul de grăsimi în EPA și ocluzia vaselor mici (HR 0,69).”

Din nou, datele sunt în favoarea utilizării lor, mai degrabă, decât împotriva lor. Mai ales că vorbim de un tratament adjuvant care, alături de celelalte linii terapeutice vor aduce beneficii pacientului. Și cred că orice soluție terapeutică este de folosit dacă îi aduce pacientului un cât de mic beneficiu. Pentru că vezi tu, în ciuda a ceea ce susțin unele somități ale medicinei, sunt zone din medicină în care nu știm realmente, sau nu știm încă, ce se întâmplă cu adevărat. Și atunci de ce să limităm informația ?

Tu știi să îți folosești inteligența și experiența personală pentru a evalua oportunitatea utilizării de tine sau ai tăi a acestor resurse cu beneficii reale.

Iar dacă vrei să faci ceva pentru tine, legat de aceste probleme abordate aici, fie altele asemănătoare, ca soluții adjuvante tratamentelor alopate, pot să-ți pun la dispoziție soluții, produse care corectează deficiențele de micro-nutrienți, aceste situații.

Comentează „vreau protecția vederii” sau „vreau omega 3” și-ți voi spune cum poți intra în posesia lor.

Sănătate maximă !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: