Îți doresc să nu ne vedem la urgențe !

crash-test-1620591_1920Cred că și tu ai mers acum, de sărbători, la rude, prieteni pe șoselele patriei. Nu vreau să discut acum cum arată și la ce riscuri ne predispun acestea…. Și ăsta e un subiect, dar nu pentru acum.

În ultimele două gărzi am avut în fiecare de cusut, la propriu, urechi. Cum așa ? Păi erau pacienți care fuseseră implicați, ca pasageri, în accidente rutiere. Și să știi că nu e deloc ușor de cusut urechea…Trebuie să ai grijă să nu prinzi în tranșa de sutură cartilajul auricular care se poate necroza, dar nici să nu-l lași descoperit pentru că se va întâmpla același lucru. El nu are sursă proprie de hrănire, ci se hrănește prin îmbibiție de la țesuturile vecine. Așadar este important și ca aspect estetic, mai ales la doamne, dar nici domni nu cred că nu le pasă de cum le arată urechile, ca urechea să fie protejată. Și nu-ți ascund faptul că pacienții erau paciente. Spre norocul uneia, leziunile erau minore, dar la cealaltă va rămâne cu cicatrici. Avantajul este că reliefurile urechii permit mascarea acestor cicatrici.

Repet, este dificil de cusut o ureche, tocmai datorită acestor reliefuri, și menționez asta doar pentru a sublinia riscul de a rămâne cu deformări ale pavilionului auricular.

Și m-am întrebat ce ar fi de făcut ? Pe lângă de condusul prudent, sau defensiv, cum se mai spune acum, TREBUIE să purtăm centura de siguranță ! Chiar dacă sau mai ales dacă stăm pe locul din spate. Nu sunt specialist, dar aplicând legile fizicii e logic că la un impact cei din spate pot fi proiectați în scaune, prin parbriz !, sau în alte obstacole din mașină. Iar dacă viteza este mare, gândește-te și tu…

Iar dacă vorbim de motocicliști…Ei aici treaba este extrem de complicată…Dacă nu poartă cască, și unii nu poartă!!!!, atunci au toate șansele să o termine cu viața asta. Am văzut leziuni la „norocoși”. Dincolo ca aveau nasul „mutat”, adică fractură de piramidă nazal cu deplasare care trebuie redusă, și nu e nicio plăcere pentru  motociclist, dar nici pentru doctor, trebuie să stai vreo 10 zile cu atelă externă și 4-5 zile cu niște chestii în nas, poți avea leziuni urâte la cap, cu hematoame intracraniene care pot lăsa sechele. Poți avea leziuni toracice, ca să nu mai vorbesc de leziuni ale membrelor….Nu degeaba li se spune că-s donatori de organe….

Poate ai să-mi spui că te jenează centura când stai în spate sau casca sau că vrei să simți adrenalina. Poate te jenează și viața… E adevărat că se conduce sălbatic la noi, și nu cred că datorită infrastructurii, ci lipsei bunului simț. Nu mai vorbesc de lipsa anticipării în trafic…. Așa că te rog eu, puneți centura când mergi cu mașina. Chiar dacă stai în spate. Chiar dacă e o distanță scurtă. Iar dacă ești motociclist, înainte de a pompa adrenalina, gândește-te cine te așteaptă acasă. Gândește-te la mama ta, la iubita sau soție, ori soțul tău. Nu-i pune în situații dramatice din buna cale ! Unele chestii nu mai pot fi reparate ! Și nu există mașină, chiar și din alea offroad, inexpugnabilă ! Fizica și legile ei funcționează și pentru ele.

Așa că aveți grijă pe drum de voi, dar și de ceilalți, purtați centura și nu vă hazardați în manevre imprudente sau periculoase de-a dreptul !

La urgențe nu putem să reparăm orice ! Ba chiar uneori nu putem repara nimic atât de mari sunt „stricăciunile” și viața merită trăită ! Și să murim de bătrânețe.

Îți doresc să nu ne vedem la urgențe ! 🙂 Pe bune !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: