COVID-19 și un nou mod de a fi fericiți

deepakchopracovid19Și am zis că e bine să ai și o abordare diferită a problemei pandemiei. O abordare mai spirituală, mai orientată pe spiritualitate, deși poate părea ușor naivă sau idealistă. Însă poate tocmai de aceea trebuie să vedem și acest punct de vedere care ne aduce o viziune deplină a stării de sănătate și a stării de bine.

Publicat inițial de SF Gate de Deepk Chopra.

Bolile indică calea către viitor dacă le acordăm atenție. Acest lucru este valabil mai ales în cazul pandemiei de COVID-19. Este clar că unele lecții importante au apărut deja. Unele dintre acestea sunt evidente, deoarece sunt atât de vizibile: incertitudinea este o cauză majoră de panică. Nimeni nu putea să neglijeze această lecție. Economiile reflectă psihologia de masă. Această lecție urmează din prima, deoarece prăbușirea pe piețele mondiale a fost determinată de incertitudine.

Dar dacă te uiți un pic mai profund, COVID-19 arată nevoia de a lua bunăstarea umană mai în serios. Marea preocupare pentru crearea unei bunăstări de stat datează de un secol și anumite țări, precum Suedia și Danemarca, au mers mult mai departe decât Statele Unite. Dar chiar și în locurile în care socialismul democratic a câștigat bătălia, adevărata bunăstare umană nu a fost abordată. Dreptul de bază de a garanta igiena locuinței și educația – pietrele de temelie ale bunăstării în statului modern – tratează oamenii ca unități economice.

Starea de bine arată foarte diferit. Marcajele sale sunt suportul comunitar și reciproc, valorizarea fericirii ca esențială pentru viața umană, accesul la o  sănătate bună pe tot parcursul vieții, un mediu cu aer și apă pure, lipsa de violență cu un accent necesar pe pace, acceptarea egală a tuturor și abolirea a abordării noi-versus-ei gândindu-ne astfel la modul care construiește bariere de orice fel.

Când enumeri aceste ingrediente într-un singur loc, devine dureros de clar că o stare de bunăstare este departe de a fi instituționalizată la nivel de stat. COVID-19 a expus cât de nesiguri se simt de fapt majoritatea oamenilor, până la punctul în care adevărata pandemie este frica, nu virusul. S-a arătat în mare măsură zadarnic să promovăm faptele reale în fața fricii în masă, căci social media și știrile 24/7 incită atât de ușor. Persoanele care riscă în principal să moară de virus sunt vârstnicii și defavorizații, două grupuri susceptibile să aibă compromise sistemele imunitare sau care generează afecțiuni medicale cronice.

Pentru toți ceilalți, prevenirea standard este cea mai bună soluție, cu sfatul suplimentar de a nu merge în călătorii prelungite cu avionul sau cu o navă de croazieră, dacă ești deja la risc. Dar asemenea sfaturi medicale simple sunt neglijate. Mai mult, tendința recentă arătată de conducerea autorităților a subliniat faptul că lideri politici au o lipsă șocantă de interes pentru bunăstarea oricui, în afară de propria lor categorie privilegiată și de care aparțin.

COVID-19 a făcut ca oamenii să conștientizeze, la un anumit nivel, că bunăstarea lor interesează prea puțin liderii pe care îi aleg. Dar problema de baza este că mișcarea de bunăstare nu a fost prinsă în nicio măsura în care persoana obișnuită știe să își urmărească starea de bine, siguranță și fericire autosuficientă pentru viață. Mă refer la asta în termeni personali, nu în cei economici. Persoana obișnuită este atât de fixată în deținerea unui loc de muncă și a prețului gazului, încât pare a fi o fantezie să-i vorbești despre un loc de muncă îndeplinitor și despre prețul nefericirii.
Avem nevoie de un nou mod de a fi fericiți pe baza bunăstării. Ca și fapt concret, o schimbare atât de radicală a început deja – mișcarea de bunăstare este aici pentru a rămâne. Încălzirea globală, în ciuda rezistențelor, a avertizat deja lumea că orice soluție trebuie să fie globală. Naționalismul nu face decât să înrăutățească problema. Violența sectară, terorismul și tulburările civile nu au niciun rost (așa cum a fost întotdeauna) dacă tu și persoana pe care o urăști sunteți amândoi sub aceeași amenințare climatică.

Dacă aripa progresistă în politică apreciază într-adevăr bunăstarea, ar trebui să propună o poziție de secretar în guvern pentru a stimula tot ceea ce înseamnă bunăstarea. Dacă această propunere sună prea ideală sau chiar nebună, atunci s-ar putea să te uiți în oglindă și să te întrebi pe ce se bazează propria ta fericire. Dacă se bazează pe bani, statut, bunuri și consumerism pe viață, trebuie să te trezești. Acestea au fost standardele normale de fericire mult timp, dar au dus la inechitatea brutală a veniturilor, o amprentă uriașă de carbon, un nivel jalnic de bunăstare pentru cei defavorizați ai lumii, o prejudecată înrădăcinată împotriva săracilor și oricui „nu-i place noi ”și o societate în care, dincolo de familia și prietenii noștri imediați, toți ne simțim ca niște străini într-un ținut ciudat.

COVID-19 a adus situația sub lumina reflectoarelor. Dacă trecutul este prologul, reflexul imediat nu va fi pozitiv – magazinele vor fi curățate de produse esențiale atunci când ceea ce trebuie să facă este să se împărtă aceste produse, nu să le protejezi. Zvonul, bârfele și neadevărurile absurde vor bloca sfaturi bune, fapte corecte și o prudență sănătoasă față de pandemie.

Dar, pentru toate acestea, COVID-19 implică un viitor nou și îl face mai urgent. Pasivitatea și inerția nu mai sunt accesibile. Cu toții avem bilet pe nava de croazieră Pământ. Nimeni nu poate debarca, iar toți pasagerii, inclusiv cei din clasa I, sunt literalmente în aceeași barcă. Doar o nouă modalitate de a găsi fericirea, bazată pe mișcări globale de auto-îngrijire și bunăstare personală, de a înlocui consumerismul gol și distragerile în masă, putem spera că va duce la un viitor mai bun. Ia în considerare acest lucru cât se poate de serios și fă-ți din propria ta bunăstare începutul bunăstării globale.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: