Datoria medicului sau a pacientului ?

A tot cântărit dacă să scriu aceste gânduri, pentru că de ceva vreme îmi tot dă ghes inima să le scriu, și pentru că am avut niște experiențe ciudate în ultima vreme, zic ciudate din punctul meu de vedere. Pe de o parte, e vorba de programările la care pacienții nu mai vin, și nici nu anunță că nu mai vin, pe de altă parte este atitudinea unora dintre pacienți care se așteaptă ca medicul să fie non stop la dispoziția pacientului și să-i vorbească și să se poarte cum, probabil, nu s-a purtat niciun medic cu ei.

Din capul locului vreau să spun că e dreptul fiecărui pacient să simtă și să creadă orice dorește. Eu scriu aici, poate și terapeutic, poate și pentru cine mai citește, deși nu cred că citește nimeni acest blogg…. 🙂

Legat de prima chestie, lipsa de a anunța că nu mai vii, cred, cel puțin e opinia mea, că ține de respectul pe care îl are acel om pentru timpul unui alt om. Nu mai vorbesc despre respectul pe care îl are acel om pentru propria lui sănătate. Și mă frapează nonșanlanța cu care răspund că „a, am uitat”, sau „n-am crezut că trebuie să anunț”. Poate unii dintre ei nu știu că unii dintre noi, medicii, venim doar la programări și că ne organizăm viața, care nu e totdeauna simplă, după aceste consultații, după programul lor… Poate cred că e de datoria medicului să sune pacientul, ca și cum medicul are nevoie de pacient…. După mine totul se rezumă la respect. În primul rând la respectul față de propria sănătate, și apoi, față de timpul medicului la care a cerut o parte din timpul său, al medicului.

Cât despre așteptările legate de atitudinea medicului și modul în care îi vorbește cred că nu există medic care să vorbească cu condescendență, cu lipsă de respect față de pacient. Eu nu am prea văzut așa ceva…Vorbesc de situațiile obișnuite. Totuși și medicul este om, cu probleme sale, cu surmenajul lui, mai ales cei care lucrează în spitale, și care la un moment dat are și o notă personală. Profesia de medic presupune respect față de om, în general, ca entitate. Și dacă un medic poate ridică tonul, sau apasă cuvintele este și pentru că pacientul fie o ține pe a lui, el nefiind medic, fie are dorințe care nu țin de medicină, ca să mă exprim eufemistic…Și apoi, dacă e s-o luăm strict comercial, cum e la bază relația medic-pacient sau invers, cum vrei să o citești, cred că pacientul ar trebui să aprecieze soluția medicală dată. Iar asta nu se poate face decât având o a doua opinie, poate și a treia. De foarte multe ori sunt pus în situația de a fi evaluat de membrii familiei pacientului, unii care nici nu sunt prezenți în momentul consultului ca să poate auzi concluziile examinării și a planului terapeutic….Însă dacă ei se simt cu așteptările neîmplinite, sau împlinite parțial, medicul e arogant, nesimțit și cu lipsă de empatie. De ca și cum pacientul și medicul au ros coatele pe aceleași bănci…

Da, știu că nu e cea mai profi atitudine de medic, dar e poate una din cele mai umane. Pentru că sunt medici care nu dorm noaptea gândindu-se că poate nu au dat soluția cea mai nimerită pacientului, că poate au pierdut din vedere un detaliu care ar schimba și diagnosticul și tratamentul…Sunt medici care sâmbăta, duminica, când tu te duci la biserică sau la un grătar, vin la spital să-și îngrijească pacienții. Care nopțile, când tu dormi, sunt în UPU, în camera roșie, pregătindu-se sufletește pentru situații realmente de viață și moarte. Care nu pot să-și ia copii de la ora de engleză sau de la sală pentru că trebuie să fie la contra-vizită. Nu mai spun ce cei care au dus greul pandemiei…Sigur, deja îi aud pe cei care spun „ei, da` la ce salarii au, așa trebuie !”, sau „păi ei au vrut să se facă doctori”. Da, așa e ! Dar oare e datoria medicului să poarte cu el dezamăgirea dată de semenii care nu fac mai nimic pentru sănătatea lor și așteaptă minuni de la el ? E de datoria medicului să fie altcineva doar pentru a mulțumi preferințele comunicaționale ale celui din fața lui ? Dar oare pacientul ar face la fel dacă rolurile ar fi schimbate ?

Te las cu aceste întrebări pe care și eu mi le pun mereu, mai ales după situații tensionate sau penibile din cabinet, și poate dacă și medicul și pacientul vor avea mai multe răspunsuri la aceste întrebări, vor avea, poate, și mai multe soluții benefice pentru sănătatea pacientului. Poate….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: