Multivitaminele, dar nu cacao, sunt legate de întârzierea îmbătrânirii cerebrale

Dacă mai era nevoie, apar date noi, după criterii științifice, despre beneficiul vitaminelor în administrarea zilnică. Aici sunt date noi legate de declinul cognitiv, mai ales la cei cu boli cardio-vasculare asociate. Însă beneficiile sunt constatate și în alte situații asemănătoare, și alte boli. Citește, te rog, datele studiului, mai jos !

Administrarea zilnică de multivitamine timp de 3 ani este asociată cu o încetinire cu 60% a îmbătrânirii cognitive, efectele fiind deosebit de pronunțate la pacienții cu boli cardiovasculare (BCV), sugerează noi cercetări. Pe lângă testarea efectului unei multivitamine zilnice asupra cogniției, studiul COSMOS-Mind a examinat și efectul flavonoidelor din cacao, dar nu a arătat niciun efect benefic.

Descoperirile „pot avea implicații importante pentru sănătatea publică, în special pentru sănătatea creierului, având în vedere accesibilitatea multivitaminelor și mineralelor, precum și costul redus și siguranța lor”, a declarat anchetatorul studiului dr. Laura D. Baker, profesor Gerontologie și Medicină Geriatrică, Wake Forest. Școala de Medicină, Winston-Salem, Carolina de Nord.

Concluziile au fost prezentate la cea de-a 14-a conferință privind studiile clinice asupra bolii Alzheimer (CTAD).


Studiu controlat placebo


Studiul este un substudiu al unui studiu parental amplu care a comparat efectele extractului de cacao (500 mg/zi flavanoizi din cacao) și ale unui multivitamine-mineral standard (MVM) cu placebo asupra rezultatelor cardiovasculare și oncologice la peste 21.000 de participanți mai în vârstă. COSMOS- Mind a inclus 2262 de adulți cu vârsta de 65 și peste, fără demență, care au fost supuși testelor cognitive la momentul inițial și anual timp de 3 ani. Vârsta medie la momentul inițial a fost de 73 de ani, iar 40,4% erau bărbați. Majoritatea participanților (88,7%) erau albi non-hispanici și aproape jumătate (49,2%) aveau o educație postuniversitară. Toate grupurile de studiu au fost echilibrate în ceea ce privește datele demografice, istoricul BCV, diabetul, depresia, obiceiul fumatului, consumul de alcool, consumul de ciocolată și utilizarea anterioară de multivitamine. Scorurile cognitive de bază au fost, de asemenea, similare între grupurile de studiu. Cercetătorii au avut date complete despre 77% dintre participanții la studiu.

Obiectivul principal a fost studiul efectul extractului de cacao (CE) față de placebo asupra scorului compus al funcției cognitive globale. Rezultatul secundar a fost efectul MVM față de placebo asupra funcției cognitive globale. Rezultatele suplimentare au inclus impactul suplimentelor asupra funcției motorii și a memoriei și efectele tratamentului pentru subgrupurile specificate, inclusiv subiecții cu antecedente de BCV.

Folosind un grafic al schimbării în timp, Baker a arătat că nu a existat niciun efect al cacao asupra funcției cognitive globale (efect: 0,03; 95% CI, -0,02 până la 0,08; P = .28). „Vedem efectele așteptate din practică, dar nu există nicio separare între grupul activ și grupul placebo”, a spus ea. A fost o situație diferită pentru MVM. Aici, a existat același efect de practică, dar graficul a arătat liniile separate pentru scorul compus al funcției cognitive globale (efect: 0,07; 95% CI, 0,02 – 0,12; P = .007). „Vedem un efect pozitiv al multivitaminelor pentru grupul de studiu în comparație cu placebo, atingând un vârf la 2 ani și apoi rămânând stabil în timp”, a spus Baker. Au existat constatări similare cu MVM pentru scorul compus de evaluare a memoriei și scorul compus al funcției motorii. „Avem rezultate semnificative în toate cele trei grupuri, unde cele două linii se separă peste efectele practicii”, a spus Baker.

Noi dovezi


Investigatorii au descoperit un istoric inițial de BCV, incluzând atac ischemic tranzitoriu, insuficiență cardiacă congestivă, bypass coronarian, angioplastie coronariană transluminală percutanată și stent, dar nu infarct miocardic sau accident vascular cerebral, deoarece acestea au fost excluse în studiul parental deoarece au afectat răspunsul la multivitamine. După cum era de așteptat, cei cu BCV au avut scoruri cognitive mai mici la momentul inițial. „Dar după o creștere inițială din cauza efectului practicii, în primul an, oamenii cu istoric de boli cardiovasculare continuă să beneficieze de multivitamine, în timp ce cei care au primit multivitamine în grupul placebo continuă să scadă în timp”, a spus Baker.

Pe baza informațiilor dintr-un grafic de împrăștiere inițial al scorurilor funcției cognitive în funcție de vârstă, modelarea studiului a estimat că efectul tratamentului cu multivitamine a avut un beneficiu pozitiv de 0,028 deviații standard (SD) pe an. „Suplimentele zilnice de multivitamine-minerale pare să încetinească îmbătrânirea cognitivă cu 60% sau cu 1,8 ani”, a adăugat Baker. Până în prezent, efectul suplimentării cu MVM asupra cogniției a fost testat într-un singur studiu clinic randomizat – Physicians Health Study II. Acest studiu nu a arătat un efect, dar a inclus doar medici de sex masculin mai în vârstă – iar testarea cognitivă a început la 2,5 ani după randomizare, a spus Baker. „Studiul nostru oferă noi dovezi că suplimentarea zilnică cu multivitamine poate aduce beneficii funcției cognitive la femeile și bărbații în vârstă, iar efectele multivitaminelor pot fi mai pronunțate la participanții cu boli cardiovasculare”.

Pentru efectele multivitaminelor asupra prevalenței și progresiei bolii Alzheimer, „rămâne de studiat”, a concluzionat Baker.

În urma prezentării, co-președintele de sesiune Suzanne Schindler, MD, PhD, instructor, Departamentul de Neurologie, Școala de Medicină a Universității Washington, St. Louis, Missouri, a declarat că ea și colegii ei „verifică întotdeauna nivelul de vitamina B12” la pacienții cu memorie și dificultăți cognitive și s-au întrebat dacă subiecții de studiu cu un nivel scăzut sau cu deficiență de vitamina B12 au beneficiat de intervenție. Ne întrebăm și noi asta”, a spus Baker. „Unele dintre acestea lucruri sunt vizate de o lucrare în curs”, a adăugat Baker. „Încă trebuie să ne uităm la asta mai în profunzime pentru a înțelege dacă ar putea fi un mecanism de îmbunătățire. Cred că rezultatele sunt încă la acest subiect”.

Studiul a primit sprijin din partea NIH/NIA. Pfizer Consumer Healthcare (acum GSK Consumer Healthcare) a furnizat pastile și ambalaje de studiu. Baker nu a declarat relații financiare relevante.

Articol Medscape.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: