Cafea sau ceai? Consumul ambelor duce la reducerea riscului de accident vascular cerebral și demență

Un studiu publicat pe Medscape are aceste rezultate și cred că merită adus în atenția marelui public. Citește, te rog, mai jos și pune în aplicare.

Consumul de cafea sau ceai este asociat cu un risc redus de accident vascular cerebral și demență, cel mai mare beneficiu fiind asociat cu consumul ambelor băuturi, sugerează o nouă cercetare.

Investigatorii au descoperit că persoanele care au băut 2 până la 3 căni de cafea și 2 până la 3 căni de ceai pe zi au avut o scădere cu 30% a incidenței accidentului vascular cerebral și un risc cu 28% mai mic de demență față de cei care nu au băut.

„Din perspectiva sănătății publice, deoarece consumatorii obișnuiți de ceai și cafea cuprind o proporție atât de mare din populație și deoarece aceste băuturi tind să fie consumate în mod obișnuit de-a lungul vieții adulte, chiar și micile beneficii potențiale pentru sănătate sau riscuri asociate cu consumul de ceai și cafea pot avea importante implicații asupra sănătății publice”, scriu investigatorii.


Efect sinergic?


În timp ce studiile anterioare au arătat beneficii semnificative pentru sănătate la consumul moderat de cafea și ceai separat, puțini au studiat efectul consumului ambelor.

Cercetătorii au inclus 365.682 de participanți de la Biobank din Marea Britanie pentru analiza consumului de cafea și ceai și riscul de accident vascular cerebral și demență și 13.352 de participanți pentru analiza demenței post accident vascular cerebral.

În timpul studiului o medie de 11,4 ani, 2,8% dintre participanți au suferit un accident vascular cerebral și 1,4% au dezvoltat demență. După ajustarea erorilor, riscul de accident vascular cerebral a fost cu 10% mai mic la cei care au băut o jumătate de ceașcă la o ceașcă de cafea pe zi (P < 0,001) și cu 8% mai mic la cei care au consumat mai mult de două căni pe zi (P = . 009). Consumatorii de ceai care au consumat mai mult de două căni pe zi au înregistrat o reducere cu 16% a accidentului vascular cerebral (P < 0,001).

Cei care au băut atât cafea, cât și ceai în timpul zilei au avut cel mai mare beneficiu. Băutul a 2-3 căni de cafea și 2-3 căni de ceai a scăzut riscul de accident vascular cerebral cu 32% (P < 0,001) și riscul de demență cu 28% (P = 0,002). Consumul ambelor băuturi a oferit beneficii semnificativ mai mari decât consumul numai de cafea sau de ceai, cu un risc cu 11% mai mic de accident vascular cerebral (P < 0,001), un risc cu 8% mai mic de demență (P = 0,001) și cu 18% mai mic risc pentru demență vasculară (P = .001).

Printre participanții care au suferit un accident vascular cerebral în perioada de urmărire, consumul a 2-3 căni de cafea a fost asociat cu un risc cu 20% mai mic de demență post-accident vascular cerebral (P = 0,044) și pentru cei care au băut atât cafea, cât și ceai (0,5-0,5). 1 cana de cafea si 2-3 cani de ceai pe zi) riscul de dementa post AVC a fost redus cu 50% (P =.006).
Nu a existat o asociere semnificativă între consumul de cafea și ceai și riscul de accident vascular cerebral hemoragic sau boala Alzheimer.

Studiul a fost finanțat de Fundația Națională de Științe Naturale din China. Autorii nu au dezvăluit interese financiare relevante.(nota traducerii unii cercetători sunt plătiți pentru a fi investigatori în unele studii)

PLOS Med articol original. Publicat online 16 noiembrie 2021. Text integral

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: