3 lucruri pe care să nu le faci dacă ți se înfundă urechile

A venit vara și deja încep să crească patologiile auriculare specifice verii : otitele externe și dopurile de ceară.

Dacă despre otitele externe am mai scris, despre ce nu trebuie să faci dacă ți se înfundă urechile poate că ar trebui precizate câteva detalii. Vorbim de senzația de corp străin în ureche, de ca și cum ar fi ceva acolo, de faptul că nu mai auzi sau îți auzi vocea amplificată, și de faptul că auzul, acuitatea lui fluctuează, adică când auzi bine, când auzi prost. Și vorbim de aceste semne când nu ești răcit, când nu există alte probleme auriculare anterioare.

Ce nu trebuie să faci în această situație ?

  1. Să nu folosești bețisoare de urechi. Frecvent sunt pus în situația de a extrage dopuri de ceară dure, impactate de această manevră de autotoaletare cu bețisoare de urechi. Este cea mai nefericită situație pentru pacient pentru că nevâzând ce face, se rănește, popular își julește pielea conductului auditiv, și mai mult, împinge dopul de ceară în 1/3 internă a canalului auditiv extern. Poate ajunge și pe timpan, iar prima chestie e că nu mai aude mai deloc. Deci nu am rezolvat problema inițială, dar am mai creat cel puțin una. Frecvent această manevră duce la apariția, suplimentară, a otiteti externe. Uneori severe. Pielea conductului se edemațiază, se umflă, în așa fel încât nu poți nici măcar introduce speculul auricular pentru examinare. Nu se poate vizualiza astfel nici timpanul…
  2. Nu puneți tot felul de picături, uleiuri fierbinți sau spirt în ureche. Chiar dacă vă sunt recomandate de farmacie. Primul pas ce trebuie să premeargă acest lucru, este examinarea urechii. Pentru că sunt situații în care nu este vorba de dop de ceară, iar patologiile respective pot fi agravate de administrarea intempestivă a picăturilor auriculare. Deci trebuie să vă vadă un medic care știe să se uite în ureche. Nu mai vorbesc de alte soluții „ghidușe” : căței de usturoi, conuri de ureche sau mai știu eu ce idee zglobie…
  3. Evită ca apa să pătrundă în ureche ca atunci când te scufunzi. Știu că este perioada piscinelor, a băilor în mare. Și e de înțeles…Însă trebuie să știi că acest lucru poate, dacă există cerumen acumulat în ureche, la mărirea de volum a acestuia și astfel să blocheze trecerea sunetului către timpan. Deci nu vei mai auzi deloc ! Care ar fi soluția ? Cea mai eficientă să nu ajungă apă în conductul auricular. Dar cum scopul piscinelor și a mării este unul recreativ, trebuie să fim pragmatici. Căștile de înot ar fi o soluție posibilă. Cele care să acopere urechile pe deasupra. Am fost întrebat dacă dopurile de urechi sunt bune. Greu de spus…Mai ales dacă ne gândim că punerea și scoaterea lor înseamnă microtraumatisme la nivelul tegumentului conductului auditiv care ar putea deveni poarta de intrare pentru bacterii și fungi.

Un alt detaliu care ar trebui spus este că e bine să mergeți la medic ÎNAINTE de a pleca în concediu. Este foarte frecventă situația în care pacienții cer o rezolvare la minut. Care nu este fezabilă de fiecare dată…Adică pot fi necesare, strict vorbind de această patologie, de câteva zile de solubilizare, de înmuiere a cerumenului. Pentru a scoate ceara în condiții de comfort pentru pacient. Adică fără a crea leziuni de tegument, care se pot suprainfecta ulterior. Această situație se repetă în fiecare an. Sigur că sunt soluții ce pot să îți fie oferite de otorinolaringologii de unde mergi. În țară sau în străinătate. Dar trebuie luat în calcul și că poate dură câteva zile rezolvarea acestei probleme. Și o altă precizare : dacă ai o problemă de sănătate, inclusiv auriculară, evalueaz-o pe loc. Pot fi situații, barotrauma de exemplu, adică o presiune prea mare apărută brusc la plonjările în apă sau în urma unor scufundări bruște, care ar trebui rezolvate rapid. Unii dintre pacienți se scuză sau se justifică, probabil pentru ei înșiși, că erau în vacanță, la relaxare, că nu aveau niciun medic acolo și alte motivații din acestea. Cred că sănătatea fiecăruia dintre noi este vitală. Nu prea sunt piese de schimb. Cel puțin deocamdată, dar asupra acestui ultim aspect voi reveni.

Vară frumoasă și aveți grijă de urechile voastre !

🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: