Medicină vs religie ?

Am stat în dubiu dacă să scriu despre asta…De ce ? Pentru că societatea noastră, nu știu de ce și cum, a creat o dihotomie…

Ăsta e articolul care m-a dezamăgit ușor. Știu că progresiștii vor sări ca arși…Că deja sunt comentarii, chiar la articol, că mai mult femeile sunt predispuse la așa ceva. Și am zis să trecem, așa pentru cultura noastră generală.

Bolnițele. Uite ce spune un motor celebru de căutare…Asta că să fim riguroși. Și ca argument suplimentar, Spitalul Sf. Spiridon, cel mai mare din Moldova, a început ca epitropie. În jurul bisericii cu același nume. Și ca să nu zici că acolo e istorie, uite ce fac preoții de azi.

Asociația Valea Plopului.

Asociația Glasul Vieții.

Fundația Mitropoliei Moldovei.

După cum vezi biserica a fost și leagănul spitalelor moderne de azi. Chiar cercetarea a pornit din rândul oamenilor învățați, care, ce să vezi, au învățat tot cu ajutorul bisericii.

În Grecia, cu care ne asemănăm în multe privințe, religia și sărbătorile religioase sunt însoțite de prezența autorităților statului elen. Iar grecii, mare lor majoritate, nu își pun problema adversității biserică știință. De altfel, Einstein devenise, dacă nu era, un om religios în felul său.

Iar discuția separării statului de biserică este la fel de actuală.. Că mă gândesc că de acolo a ieșit dihotomia asta. Însă așa cum omul, individual, nu poate fi împlinit fără Divin, indiferent cum îi spune, tot astfel societatea nu poate fi completă fără morala creștină. De altfel toată Europa de astăzi, așa în prag de explozie cum e, nu ar fi existat fără morala creștină.

Și să știi, dincolo de sfinții moderni ce au fost și medici, mă gândesc la Sf. Luca al Crimeei, sunt foarte mulți colegi care își fac cruce înainte să intre în operații, în nenumărate spitale și policlinici sunt icoane sau capele. De ce crezi oare ? Pentru că și acolo lucrează oameni. Care cer ajutor lui Dumnezeu când nu mai știu ce să facă. Și este o zonă extrem de fină, imperceptibilă câteodată, între medicină și religie. Poate e bine să cauți detalii despre Prof. Dulcan sau Prof. Ciurea…

Și acolo unde sunt oameni, inclusiv în medicină, este si religia. Indisolubil !

Late edit

Ca să vezi că foarte multă lume se preocupă de acest subiect, tocmai ce am întâlnit în această carte,

ca să vezi cum funcționează universul, gândurile Sf. Luca al Crimeei, care a fost un reputat chirurg, dar și arhireu, despre știință și religie. Și el mai aduce o perspectivă asupra acestui subiect. Cum explică știința darul înainte vederii, darul cunoașterii gândurilor celorlalți la părinții îmbunătățiți. Căci sunt numeroase aceste mărturii. Sau prezențele simultane în mai multe locuri. Iar în medicină sunt numeroase cazurile de evoluție favorabilă, total necorelate cu starea de la un anume moment. Adică medicii, pe baza stării pacientului, se așteaptă la deznodământ defavorabil și, în ciuda acestor date științifice, pacientul are o evoluție favorabilă, spectaculoasă ar spune unii, și se vindecă.

Așadar să avem în minte că aceste două lucruri nu pot să fie antagonice, căci decurg una din alta.

Un gând despre „Medicină vs religie ?

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: