Ce să faci pentru sănătatea creierului ?

În ultima vreme sunt multe cărți scrise de profesioniștii din sănătate, destinate publicului larg pentru a informa. În acest spirit se înscrie, după mine, și cartea prof. Ciurea. Profesorul Ciurea este neurochirurg și cercetător în domeniul neurochirurgical.

Am notat câteva idei importante și interesante care validează și alte cărți, prin experiența personală. Prin natura specialității, se vorbește de burn out sau surmenaj sau epuizare. Soluția autorului este de a dormi suficient, de a evita stresul și de a-ți respecta concediul, de preferat undeva la munte și în condiții plăcute. Astfel, și sistemul imunitar se fortifică, iar o imunitate optimă te protejează de boală, inclusiv de cancer. Somnul ar trebui să dureze 6-7 ore. Sau altfel spus, 8+8+8 8 ore muncă, 8 ore odihnă, 8 ore somn. Un creier sănătos are nevoie de un mediu fără zgomot, de aer curat și care să evite toxicele, alcoolul, fumatul, drogurile, tensiunea psihică.

De asemenea, atitudinea pozitivă este foarte importantă pentru sănătatea creierului.

Educarea copiilor necesită reguli, modele, interacțiune cu alți copii și cu adulții din familie. Presupune de evitat adicțiile, inclusiv zahărul. Abordarea enciclopedică este de preferat, mai ales în era ecranelor de tot felul.

Microglia este celula cerebrală care curăță neuronul în somn. De aici și importanța somnului.

Sunt de evitat excitantele cerebrale pentru a reduce durata somnului pentru a câștiga timp și astfel să-ți duci la final proiectele.

Sunt câteva mistere ale creierului printre care visul este unul din ele. Pot fi premonitorii așa cum a fost cazul lui Mendeleev sau a lui Keckule. De asemenea, poate reflecta proiectarea preocupărilor cotidiene în starea de somn. Râsul este un alt mister, foarte important pentru că descarcă neuro-mediatori importanți pentru buna funcționare a creierului. Ritmul circadian este un alt mister ce ne permite să ne odihnim creierul.

Muzica, scrisul de mână, excursiile în natură, dansul, socializarea sunt soluții de „mentenanță” a creierului.Gândul bun, pozitiv poaate f foarte important pentru sănătatea creierului.

Vârstnicii au nevoie de socializare, de aprecierea celorlalți, dar și de cea a colegilor de generație.

Există, actualmente, chirurgia, neuro-chirurgia, Parkinsonului, epilepsiei, coloanei vertebrale, a traumatismelor cranio-cerebrale, performante, minim invazive, dar care au nevoie de abilitățile și talentul chirurgului.

Neuroplasticitatea este un concept foarte important atât pentru vindecare, cât și pentru menținerea lui în parametri optimi. Somnul, care în sine poate fi o terapie, învățarea unor lucruri noi sunt metode de stimulare a neuroplasticității.

Există, ca un alt mister al creierului, memoria „membrului amputat”. Când cineva își simte membrul excizat chirurgical, din diverse motive. Proiecția corpului, atât senzitiv, cât și motor, pe suprafața creierului explică acest lucru. De asemenea, creierul funcționează în straturi, neocortexul fiind cel integrativ, analitic, care modulează rațiunea, comportamentul. Sunt structuri mai profunde la nivelul cărora sunt stocate amintirile, cum e hipocampul, altele care gestionează fricii, cum e amigdala, iar corpul calos, care face legătura între emisfere, este la fel de important, contribuind la viteza și complexitatea proceselor cerebrale. Profesorul Ciurea consider creierul „o bijuterie”.

Profesorul Ciurea aduce un elogiu profesorului Arseni, fondatorul neurochirurgiei românești.

Sper că vei găsi informații utile pentru tine, pentru a-ți păstra sănătatea creierului, acest turn de control al organismului nostru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: