Forța Vieții

Cum mai scriam aici anterior, știința se îndreaptă, cu toată viteza, spre câteva soluții, unele eficiente, pentru bolile secolului în care trăim. Și, în opinia mea, nu toate aceste soluții sunt etice. Ultimii ani ne-au arătat că există un interes major în terapiile actuale. Interesul fiind și financiar sau predominent financiar. Însă există și câteva aspecte care pe mine mă îngrijorează. Supra poluarea este una din ele și maturitatea etică a cercetătorilor este o alta. Și iată câteva idei utile, cred eu, pentru păstrarea sănătății tale.

Cercetările au ajuns într-un punct în care pot vindeca cam orice boală. În esență, este vorba de tehnologia genică, în diverse variante, cu rezultate excepționale.  Ceea ce trebuie spus este că este o strategie terapeutică, nu o soluție rapidă. De asemenea, trebuie dezvoltate partea de securitate și de efecte secundare. Vaticanul este implicat, și doar ca gazdă, în acest proces. A găzduit în 2019, chiar înainte de pandemie, un simpozion unde s-au discutat  mare parte din subiectele din carte. Sunt investiții majore în dezvoltarea acestor tehnologii, și vor mai fi pentru că unele din aceste tehnologii încă sunt în studii. Dintre aceste tehnici amintim terapia Wnt, Chrat ce pot fi utilizate în patologiile cardio-vascuare, infarct, hipertensiune sau complicațiile acesteia, neurologice, dintre care degenerescențele Alzheimer și Parkinsson, în degenerescențele maculare și în multe alte patologii dintre care cele hematologice beneficiază deja de această tehnică.

Mecanismele acestor tehnici sunt diverse. De la recrutarea de noi populații celulare care le înlocuiesc pe cele bolnave, până la crearea unor organe noi prin printare tridimensională. Terapiile genice pot „petici” cordul, mai ales a țesutului afectat de infarct. Poate crea noi inimi prin terapia „Ghost heart”. Este un concept prin care inima donatorului este lăsată fără celule acestuia, ce pot declanșa reacția gazdă contra grefă, iar pe structura rămasă se poate pune țesuturi noi, obținute din celule stem ce au fost stimulate să meargă pe linia miocitelor. Tehnica se aplică și în cazul AVC. De asemenea, există tehnici bazate pe celule stem care au același efect cu tPA, ce blochează tromboza, aceasta din urmă are nevoie de o fereastră de timp finită și este foarte scumpă.

Tratament cu exostomi, ce sunt enzimele celulare, ce activează transferul către una din liniile celulare este o altă tehnică modernă prin care se pot vira celule stem spre linia deficitară.

Sistemul imunitar activat înseamnă un sistem care se apără optim împotriva cancerului. soluție este și brocoli ce are un efect puternic antioxidant și anticancerigen. De asemenea celule NK sunt foarte importante pentru că ele sunt inactivate în apariția cancerelor, blocând astfel, mecanismul de apărare și supraveghere a proliferării celulare. Inhibitorii de ceck point-uri sunt cei care se pare că au un efect bun, eficient pe înmulțirea unor anumite celule canceroase și sunt deja folosite în tratamentul diverselor cancere..

Însă, ce cred că este foarte important, este prevenția. Pentru că este și mai ieftină și mai ușor de aplicat. Sunt deja informații ce sunt cunoscute, dar care ar trebui reluate și sintetizate. Astfel contracțiile izometrice au efecte benefice pe termen lung pe postură, mobilitate fiind astfel o alternativă a exercițiile de la sală. De asemenea, un aport optim de vitamine contribuie la o sănătate optimă

-NADH+ omega 3, proteine, mi ales de origine vegetală, ca aport alimentar favorizează starea de sănătate.

De asemenea, o altă tehnică este puncționarea fasciilor în situația unor afecțiuni osteo-articulare. Se pot trata optim aceste patologii, fără chirurgie. Realinierea posturii poate duce la tratarea optimă a durerilor și a bolilor osteo-articulare.

Antidepresivele tratează simptomele, dar nu cauza. Este o idee mai veche, ce nu e agreată de psihiatria alopată. Depresia, prin manifestările ale, duce la frustrare apoi tristețe iar asta duce la creșterea concentrației hormonilor de stres, astfel depresia se menține, chiar dacă e tratată.

Alzheimer poate fi prevenit printr-o activitate mentală susținută prin

-interacțiunile sociale care mențin activitatea creierului,

-procesul de învățare ( o limbă străină, un instrument muzical, etc),

-somn suficient. Aici sunt foarte multe de zis. Sunt soluții de monitorizare a somnului, apoi se citează tehnicile fiziologiei ruse, mai ales, care folosește somnul ca terapia propriu zisă. În acest proces țesutul cerebral, și nu numai, se reface.

-șunt orbito-nazal, drenează lichidul cefalo-rahidian în nas datorită faptului că lamina cribiformă se îngroașă și nu mai poate drena acest lichid, inclusiv reziduurile, favorizând apariția amiloidului, substratul demenței.

-protezele auditive previn declinul cognitiv prin șansa de a auzi și de a favoriza socializarea,

-medicație nouă, genetică, blochează procesul de apariție a amiloidului și stimulează drenajul limfatic,

-transfuzia de plasmă poate preveni formarea de amiloid, având un efect benefic ca și în alte patologii.

-testul GRAIL detectează riscul de boli degenerescență, IM, AVC, cancer prin dozarea unor markeri biochimici analizați de Inteligența Artificială

-saună/crioterapia au un efect benefic prin efectul de resetare pe care îl au asupra organismului.

Terapia hiperbară stimulează genele protective care codează sinteza de proteine protectoare

-CRIBS și terapia genică pot întrerupe boala, sunt câteva patologii ce au date super încurajatoare.

-se fac investiții importante în dezvoltarea AI, nanotehnologii care vor deveni obișnuința și în medicină.

-fungii sunt un model pentru recrearea rețelelor neuronale, și pot combate demența, ciupercile psihendelice de tip pilocibina și varianta semisintetică, cu efectelor secundare reduse, dovedesc un efect protectiv, dar și curativ al multor patologii, nu doar în cele neurologice. Despre acestea vorbește și Gabor Mate, fiind date care atestă că aceste substanțe favorizează deschiderea unor vase cerebrale și astfel accesarea unor centri neuronali mai greu activabili.

-mișcarea favorizează neuro-plasticitatea ce este foarte importantă în scăderea demenței, aspect foarte cunoscut. Efectul se bazează pe neuro mediatorii pe care mișcarea, contracția musculară, le favorizează.

-dieta pro inflamatorie , carnea, pâine albă, alcool, dulciurile, duce la apariția unui mediu acid care alterează structura proteică, inclusiv a telomerilor, îngreunând control HTA, diabet zaharat și favorizând apariția modificărilor de boală.

-optimismul este o soluție ieftină în a reduce inflamația cerebrală, documentată științific.

-speranța de viață s-a redus la personajele biblice a scăzut de la 930 de ani Adam și 969 Matusalem, la 120 de ani Moise și apoi mai în jos, necesitând 2-3 generații pentru ca divinitatea să reducă speranța de viață. Nu cred că e abordarea corectă căci Divinitatea are suficiente mecanisme pentru a reduce numărul anilor din viață mult mai prompt, deși Vaticanul tolerează teoria inițială.

Mentalitatea de a fi fericit este extrem de importantă. De a ne bucura de prezent. Nu trebuie să te mai gândești la greșelile sau traumele din trecut.

Tehnica pe care ne-o propune Robbins este

Ce emoție declanșează evenimentul ? Ca și nivel de conștientizare a reacției pe care ne-o transmite situația.

Ce semnificație îi dau eu ?

Ce trebuie să fac?

Această abordare regăsim și la Gabor Mate.

Toți avem așteptări și astfel putem fi dezamăgiți. În loc de așteptări, ar trebui să dăm apreciere persoanelor, situațiilor. Duce la evitarea stresului și apoi a depresiei.

Nu există risc de suprapopulare prin creșterea speranței de viață, susțin autorii. Tendința globală este de scădere a natalității și a indicelui de înlocuire, apro pos de una din preocupările exprimate la început. Rămâne de verificat etica cercetătorilor. Dar știind câți bani sunt în spatele unor proiecte de cercetare, am puternice îndoieli….

Cartea a fost tradusă de editura Act și Politon și există și o variantă electronică a cărții.

Sănătate maximă !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: