Chiar e nocivă țigara ?

fumatulnocivȘtiu că unii dintre voi ar răspunde nu, alții cu siguranță da. Cert este că e un obicei extrem de răspândit și cu efecte extrem de concrete. Nu îmi propun să fiu cicălito sau să dăscălesc pe nimeni. Asta și datorită faptului că la un moment dat am fost tentat și încurajat să mă apuc de fumat, ba câteodată fumez social, că să zic așa.

Însă de când am început rezidențiatul am ocazia să văd zilnic unul din efectele fumatului. Cancerul oro-faringian. Nu este caz la care să nu regăsim în istoricul pacientului acest obicei. Cei care se prezintă cu această boală au fumat de la 15 până la peste 3o de ani. Și evoluția acestui tip de boală este extremă : imaginați-vă că nu mai puteți respira bine, că vă sufocați, că atunci când mâncați vă vine înapoi mâncarea, aveți ce se cheamă disfagie, mai și doare uneori. Că aveți dureri îngrozitoare, că răgușiți. Iar la un moment dat, orice ați face, nu mai puteți respira. Nu vreau să mai intru în detalii legate e fazele terminale ale acestui tip de cancer. Sunt groaznice ! Și pentru bolnav, și pentru familia lui ! Că să vă dau un exemplu : cum ar fi să trebuiască ca soția sau soțul să vă paseze mâncarea la blender și apoi să v-o injecteze pe o sondă nazo-gastrică( adică un tub trecut prin nas în stomac) ?

Cu toții avem membrii ai familiei care au fost/sunt fumători. Cei care au fost fumători, au făcut un pas înainte spre păstrarea sănătății. Ceilalți ar fi bine să o facă ! O să spuneți că știți voi pe cineva care a fumat „ca turcul” și n-a avut nici pe naiba. Da. Chestia este cum îi identificăm pe cei care au toleranță genetică mai mare. Riscând ? Știind și văzând ce știu și ce văd acum, v-aș spune lasați-o baltă !

Fumul din țigară, datorită unor compuși din hârtia în care este împachetat tutunul, cel mai citat fiind gudronul, exercită un efect de stres oxidativ la nivelul țesuturilor determinând astfel alterarea acestora, dând peste cap procesul de moarte celulară, în urma căruia unele dintre aceste celule o iau razna, multiplicându-se fără control. Astfel trebuie să reducem stresul oxidativ, primul pas fiind renunțatul la fumat ! Apoi o dietă echilibrată și somn. De asemenea, un aport de vitamine cu rol anti-oxidativ este salutară. Vitamina C, vitamina E au rol de acest fel și orice fruct sau legumă ce conține aceste vitamine trebuie consumate. Pot fi utilizate și suplimentele ce conțin aceste vitamine. Pare o prostie sau o șmecherie, să ziceți : da ai un interes, să faci o vânzare, dar aș vrea să pot să vă arăt imaginile cu acești pacienți….că să vedeți că nu e de joacă !  Sau găsiți un surogat la acest obicei ! Sunt atâtea variante !

Așadar țigara are, obiectiv vorbind, efecte nocive. Renunțatul la acest obicei vă va proteja de posibilele efecte nedorite. De asemenea, suplimentele vitaminice vă refac capacitatea de tamponare a stării acide generată de acest obicei, chiar și după ce v-ați oprit din fumat.

Și dacă cunoașteți pe cineva cu acest tip de cancer, sau cineva care a avut în familie așa ceva, întrebații dacă am sau nu dreptate !

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: