4 pași spre o sănătate optimă

De multe ori ne plângem că ne doare acolo sau dincolo, că ne simțim obosiți, că avem nevoie de repaus/concediu mai mult. Poate așa și este pentru cei mai mulți dintre voi, pentru că programul este de așa natură că trebuie să munciți ore multe, să desfășurați o muncă de calitatea, știu că mulți dintre voi aveți o activitate intelectuală intensă care necesită concentrare și creativitate.

Sunt câteva lucruri pe care noi toți le putem face să îmbunătățim starea noastră de sănătate, și care nu sunt costisitoare, sunt la îndemâna tuturor și sunt ușor de aplicat.

1.Mișcarea

Este cunoscut încă din antichitate efectul benefic al mișcării. Romanii vorbeau de cei 1 000 de pași după ce luau masa. Toate culturile vorbesc despre activitatea fizică, indiferent cum s-ar face ea. Chiar și 20 de minute de mers pe jos aduc un beneficiu cert, conform cercetărilor recente, iar dacă ne gândim la tradiția poporului nostru și la modul cum se muncea, cosit, tăiat lemne, alte activități agricole, ne dăm seama că există o corelație între mișcare și longevitate. Lăsați mașina mai departe de locul unde aveți treabă, urcați scările și nu folosiți liftul dacă trebuie să ajungeți undeva la etaj. Iar dacă puteți merge la o sală de sport/fitness sau chiar să alergați, este extrem de benefic. De ce ? Pentru că este dovedit științific că mișcarea descarcă endorfine care cresc senzația de bine, că scade concentrația cortizolului, hormonul de stres, și asta înseamnă că sunteți mai relaxați și astfel mai creativi. De asemena, sunt constatări ce au spus că apneea mai precis creșterea concentrației de CO2 în sângele din circulația cerebrală determină stimularea circulației cu rol de oxigenare și astfel duce la activarea mai multor zone din creier, din nou sporindu-vă creativitatea. Unii cercetători ( Win Wenger ) susțin că acest mecanism ar fi stat la baza evoluției noastre ca specie. Puteți să stimulați această apnee prin înotul sub apă sau prin exerciții de respirație care măresc controlat apneea.Ori de câte ori aveți ocazia să faceți mișcare, nu o ratați !

2.Alimentația

Este, din nou cunoscut, că suntem ceea ce mâncăm. Și cum din nou, cultural, suntem predispuși la o alimentație cu aport mare de proteine și lipide, adaptată la regimul de efort de acum câteva sute de ani al înaintașilor noștri, poate este bine să ajustăm aceste comportamente alimentare. Adică să mâncăm carne, dar albă, să mâncăm grăsimi, dar din cele nesaturate, să creștem cantitatea de fructe și legume din alimentația noastră. Sunt studii noi care au constatat că 75 % dintre noi, adică 3 din 4 oameni, nu consumăm cele 5 porții, sau 400 de mg, de fructe zilnic menite să ne aducă aportul de vitamină C, A, E, oligoelemente implicate în protecția și susținerea activităților fiziologice. S-au găsit și motivele pentru această situație : timpul, mulți dintre noi motivăm că nu avem timp să cumpărăm/căutăm aceste alimente, disponibilitate, în unele anotimpuri sau în unele regiuni nu sunt toate fructele disponibile, costul, care poate fi câteodată prohibitiv, geografia, nu toate fructele cresc în toate regiunile globului, ducând astfel, la o limitare a accesului, și în cele din urmă, influențele culturale de care pomeneam și mai devreme.

Așadar, fiți selectivi la ceea ce mâncați, mâncați carne albă, peste sau pasăre, procurați-vă alimentele din surse cunoscute, organice, fructe și legume pe cele 5 culori, galben, rosu, alb, verde, indigo/mov. Asupra acestui ultim aspect voi reveni în postări ulterioare.

3.Hidratarea

Nu cred că mai este nevoie să spun cât de importantă este hidratarea pentru buna noastră funcționare ! Gândiți-vă cum v-a fost când ați vărsat. Sau când ați avut diaree. Vă simțeați sfârșiți, astenici, abia puteați să stați în picioare. Și cel mai bine se vede asta în perioadele calde. Însă nu vă lăsați păcăliți ! Și iarna vă puteți deshidrata. Și atunci trebui să aveți un aport zilnic de apă, corelat cu activitatea voastră. În general sunt suficienți 2 litri de apă, dar dacă faceți sport, dacă stați într-o atmosferă uscată, sau dacă lucrați în mediu cu particule, praf, scame, rumeguș, e nevoie de o hidratare suplimentară și cu oligoelemente.

4. Somnul

Este momentul în care organismul nostru se reface. Își reface neuro-mediatorii, celule moarte sunt eliminate, se reface tot, ca și la magazinele mari când se pregătesc de o nouă zi, de o nouă deschidere pentru clienți. Trebuie să îi dați timp organismului vostru să se refacă, chiar și când sunteți tineri. Nopțile pierdute la petreceri trebuie compensate cu un somn bun. Durată somnului este în discuție. De la clasicele 8 ore promovate în perioada alimentației dialectic-marxiste, la cele 7 ore de somn promovate de studii recente. Cred că 6 ore de somn sunt suficiente pentru a da organismului timp să se refacă. Trebuie să dormiți într-o cameră aerisită, izolată cât de cât fonic de restul casei, și puteți să vă induceți starea de somn cu „sunete maro” care induc frecvențe joase ale creierului sau citind o carte.

Acești pași sunt toți importanți, și aș zice și interdependenți. Sau poate că nu, însă trebuie respectați ori de câte ori este nevoie. Pentru toți acești pași puteți găsi soluții ajutătoare, „sunete maro”, suplimente nutritive, filtre inovatoare de apă, aici, pe blog sau pe pagina de Facebook.

Trebuie să aveți grijă de sănătatea voastră pentru că este singura pe care o veți primi în viața asta !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: