Amânăm recompensa ?

amanarearecompensei

 

Vă doare ceva ? Aveți probleme de sănătate ? La toate răspunsurile astea este necesar să aveți încă unul : aveți asigurare de sănătate ? Și ar fi bine, pentru voi, ca răspunsul să fie da.

Nu de puține ori am ocazia să văd persoane, unii tineri, care vin la spital, unii cu probleme grave de sănătate, alții cu lucruri simple, și trebuie să le propui internare. Toate bune și frumoase până când apare această întrebare : aveți asigurare ? Ei și de aici începe un drum aparte pentru cei care răspund nu. Trei zile sunt decontate de Casa de Sănătate, după care factura o primește pacientul. Deci, după ce te externezi, la un moment dat, vei prim acasă factura de la Casa de Sănătate. Vreau doar să fac o mențiune : ziua de spitalizare, DOAR partea hotelieră și masa poate costa, mai ales în spitale universitare, în jur de 400 de lei pe zi. Faceți voi calculele.

Ce mă surprinde este că sunt persoane tinere, bune de muncă, aici, în România, sau aiurea în lumea asta și care le-ar asigura, conform legii, plată asigurării de sănătate. Și am avut, nu de puține ori, situații penibile pentru mine ca medic, dar și ca om, când pacienții neasigurați te roagă să faci o excepție în cazul lor să nu plătească, și promit ei că după externare se asigură. Unii vorbesc serios, alții… Însă parte mai dureroasă pentru ei, este că nu decizi tu ca medic. Mai ales ca rezident.

Și atunci ? Ce este de făcut ? Slalom printre reguli, evaluezi boala și încerci să duci regulile la maxim, la limită, și câteodată nu ai ce face și trebuie să îi spui că după 3 zile trebuie să meargă acasă sau în ambulator să își rezolve problema. Repet unii ar merita să primească factura aceea pentru a realiza importanța, și mai ales costurile, sănătății, dar mai ales pe cele ale stării de boală.

Câți dintre noi nu suntem sedentari ?

Câți dintre noi nu consumăm alcool în exces, câteodată ?

Câți dintre noi consumăm mai ales fructe și legume, petrecem timp în natură și făcând activități fizice ?

Câți nu ne gândim la ce mașină să mai cumpărăm, ce excursie să mai facem, ce acareturi să ne mai construim ?

Și ? Faci un infarct miocardic și rămân toate în urmă. Merită ?

Și legislația favorizează desconsiderarea asigurării de sănătate. Pentru că pentru profesiile liberale, sau pentru antreprenori opțiunea pe care legea o da acestora, de a plăti sau nu, se întoarce împotriva lor. Mai ales când nu știi ce poate însemna boala. Nu lucrez pentru nicio companie de asigurări, dar am văzut prea multe cazuri în  care „detaliul” ăsta a schimbat întreaga abordare a bolii. În rău.

Deci cred că „amânarea recompensei” prin plata asigurării de sănătate, sau, după caz, să verifici dacă angajatorul tău o face, este, aș zice vitală. Nu ai tu nevoie, poate avea cineva apropiat, cineva din familie și atunci poate fi prea greu sau prea târziu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: