Acel ingredient magic

ApaVitala.jpgUnul din cele mai importante elemente constituente ale organismului uman este apa. Câteodată este desconsiderată sau uitată de către noi, dar este foarte importantă, chiar vitală pentru existența noastră. Apa se regăsește implicată în orice proces biochimic al organismului, este principalul constituent al mediului intern, este principalul component al sângelui, și este implicată în orice reacție chimică.

Mai ales în anotimpurile calde echilibrul apei trebuie atent supravegheat. Ceea ce poate nu știm este că pierdem apa nu numai prin eliminările fiziologice, prin urină, favorizând eliminarea reziduurilor apărute în procesele metabolice, dar și prin transpirație, în procesul de menținere a temperaturii constante a organismului, iar acum, vara, acest lucru este mult mai intens decât în restul anului. De asemenea, dacă în această perioadă răciți, febra este un alt factor de a pierde apa. Dacă în concediu sau pentru că nu vă merge frigiderul, faceți o toxinfecție alimentară, diarea mai scoate apă suplimentar din organism. Dacă faceți efort, iarăși se pierde apă suplimentar. Ceea ce se percepe mai puțin este apa pierdută prin procesul de perspirație. Este acel proces care are loc mereu, prin pierderile mici, constante la nivelul pielii și a plămânului.

Alți factori ce trebuie avuți în vedere în echilibrul apei sunt boli ca diabetul care necesită o supraveghere suplimentară, în principal prin controlul bun al glicemiei și prin supravegherea atentă a dietei. Afecțiuni endocrinologice, precum diabetul insipid, iarăși trebuie acordată mai multă atenție în urmărirea echilibrului apei.

Este bine știut că apa potabilă pe care cu toții o avem la dispoziție este „prelucrată” în așa fel încât să fie „potabilă”. Adică se clorinează, și mai suferă câteva procese prin care se elimină micro-organismele, impuritățile, dar rezultă mai ales cantități mari de clor ce pot fi dăunătoare în anumite situații.

Ce ar trebui să avem în vedere atunci când urmărim echilibrul apei în organismul nostru ?

1. Cantitatea de apă zilnică trebuie să fie de 2 litri dacă activitatea fizică pe care o prestăm nu este foarte intensă. Dacă avem activitate fizică intensă, aportul trebuie să crească la 3 litri sau chiar mai mult.

2. Sursele de apă de unde ne alimentăm trebuie să fie igienizate. Vorbesc mai ales pentru situațiile în care suntem în mediul rural, deși și acolo în zilele noastre avem apă distribuită în regim centralizat, dar mai sunt multe localități rurale care se alimentează din fântâni. Fântânile trebuie igienizate periodic, atât mecanic cât și chimic. De asemenea, atunci când ne luăm apă de la supermarket trebuie să fim atenți ce marcă de apă luăm. Să nu fiți surprinși dacă la un moment dat veți afla că unele mărci de apă îmbuteliată au urme de microoganisme. De altfel acest aspect al afacerilor cu apă îmbuteliată este un subiect în sine ce nu va fi tratat acum.

3. Apa ca atare este importantă ca aport, și nu sucuri acidulate și îndulcite. Dincolo de faptul că organismul are nevoie de apă, aceste sucuri aduc organismului zahăr în exces, și cele acidulate pot duce la dezechilibre ionice. Este cunoscut faptul că sucurile au în compoziția lor cantități imense de zahar care nu fac altceva decât să favorizeze apariția diabetului și să contribuie la crearea mediului acid de unde pleacă foarte multe afecțiuni precum cele cardio-vasculare și cancerul.

4. Apa ar trebui consumată la distanță de efectuarea efortului fizic. Să lăsăm un interval liber pentru consumul apei. Apa nu trebuie să fie rece. Dacă ne gândim că berberii și care trăiesc în deșert consumă ceai, adică apa caldă, vedem că trebuie să reconsiderăm acest aspect.

Foarte util ar fi dacă ați avea sisteme de filtrare a apei. Sunt nenumărate tipuri și sisteme. Unele care utilizează filtrarea fizică, altele pe cea chimică, unele le combină, dar toate pot determina purificarea apei, atât de importantă pentru bunul mers al organismului nostru și este important să aveți, în măsura posibilităților. Despre unul dintre ele vă pot spune eu mai multe, dacă lăsați un comentariu „Detalii filtru apa”.  Ce aduce acest sistem către client este filtrarea cu sisteme multiple, filtru de carbon, filtru UV totul fiind monitorizat electronic. Este un brevet înregistrat, o marcă consacrată. Se adaptează la presiunea apei din gospodăria clientului, se poate ajusta prin intermediul furtunilor de conectare. Are un sistem wirless de comunicare cu cartușul, de transmitere a energiei necesare filtrului UV.

Așadar apa este vitală pentru viața noastră și ar trebui să îi acordăm atenția pe care o merită !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: