Sunteți răgușită/răgușit ?

autumn-1056916_1280În ultima vreme sunt tot mai mulți pacienții care se prezintă pentru răgușeală la cabinetul medicului O.R.L.-ist. Și câteodată mă și amuză când aud cum se tratează unii pacienți, deși, în cazul unora dintre ei, nu e în totalitate vina lor. Își pun prișnițe cu tot felul de lucruri, mămăliguța calda în jurul gâtului sau varianta cu cartofi calzi în jurul gâtului…Ce să mai zic de faptul că am scos destui căței de usturoi din urechile oamenilor care și l-au pus pentru a le trece durerea. Și ghiciți ce ? Nu le trece ! Nu numai că nu le trece, dar vin la noi să le scoatem obiectul străin din ureche. Păi nu era mai simplu să vină din prima la medic ?

În orice caz răgușeala, de cele mai multe ori este dată de laringita catarală, o inflamație a corzilor vocale dată de infecții în sfera respiratorie înaltă. Răcelile cum le știm cu toții că se numesc. De asemenea, se mai poate întâmpla ca în cadrul unei boli infecțioase să existe și o determinare laringiană, manifestată prin răgușeală. Nu este locul și intenția mea să vorbesc despre cauzele oncologice ale răgușelii. Acesta este un capitol separat al medicinei și al ORL-ului. Ce pot să vă sfătuiesc este ca în situația unei răgușeli serioase, aproape de afonie ( nu mai aveți voce), cu un timbru rugos, gâjâit, care nu trece luni de zile în ciuda tratamentului, mergeți la medic !

Acum, laringitele sunt de natură infecțioasă și trebuie tratate ca atare. Cu antibiotic dacă este prezentă febra sau subfebrilitatea. Aici sunt multe controverse legat de oportunitatea sau justețea administrării antibioticului. Unii susțin că nu este justificat, alții că duce la reducerea complicațiilor și a duratei de discomfort. Ce pot să spun este că atunci când am recomandat și antibiotic în schema unei laringite, pacientul a mers, logic, mai bine. Ce este foarte important într-o laringită ca tratament este medicația cortizonică sub formă de aerosoli. Sunt aparate de aerosoli ce se găsesc la farmacii, cu un preț, e adevărat, semnificativ, dar care este necesar în aceste situații. În acestea se pun dexametazonă și uneori ACC. este important ca după ce se fac acești aerosoli pacientul să stea înăuntru. Să nu iasă în atmosferă cu aer rece pentru că efectul aerosolilor este anulat de expunerea la frig. În situația în care aparatul de aerosoli nu este accesibil din diverse motive, se poate recurge la inhalațiile clasice, efectul fiind mai modest.

Un lucru important pentru vindecarea unei laringite, este repausul vocal. Este mia dificil în profesiile care presupun vorbit mult, profesori, funcționari, medici, militari, muzicieni. Dar este important să se facă acest repaus vocal pentru că e ca și cum am avea o contuzie la o mână și noi continuăm să o folosim. Se va vindeca acea contuzie ? Mai greu…

Așadar dacă ați fost răcit/răcită recent și ați rămas cu o răgușeală după această viroză, mergeți la medicul ORL-ist sau pneumolog pentru a vă pune un diagnostic.

Soluțiile pentru laringită ca și tratament sunt :

-tratamentu antibiotic

-tratamentul cu aerosoli cortizonici și mucolitici

-repausul vocal și atmosfera umedă

-evitarea expunerii la temperaturi joase și curenți de aer rece.

Sănătate maximă !

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: