Cum să te împrietenești cu doctorul tău ?

nurse-2019420_1920De multe ori poate că ai o reținere să mergi la medic tocmai pentru că te gândești că este un străin care o să afle lucruri intime despre tine. Și poate asta te reține…Eu știu că nu este tocmai comfortabil. Astăzi am trecut printr-o experiența, poate banală pentru tine, dar ciudată, făcând o radiografie într-un spital de stat, aglomerat, operatorul de la radiologie striga tare : „Câți ani ai ?”, „Ce înălțime ai ?”, „Ce greutate ai ?”. Remarcați tonul plin de politețe….Și strigat de cred că se auzea până în centru. Halal confidențialitate.

În fine, asta m-a făcut să-ți scriu despre pericolul de a te lăsa reținut de această frică : de a nu fi „devoalat” în fața unora și a altora. Pentru că încă în spitalele românești, care sunt cele mai accesate de majoritatea dintre noi, se practică acest stil al lui „hai tataie”. Și este bine să te gândești că totuși mai sunt și medici tineri, care se gândesc la faptul că intimitatea actului medical este importantă, și că o respectă, că sunt atenți la cum pun întrebările despre patologie și, mai ales despre aspectele personale.

Așadar alegeți medicul bine. Ar trebui să te facă să te simți comfortabil în preajma lui. Să îți placă stilul de dialog și de abordare. Am văzut mulți colegi care sunt deschiși, optimiști, care discută cu pacientul ca și cum ar fi un apropiat. Suntem unii dintre noi care ne gândim cum ar fi să fie cineva din familie în fața noastră, în locul pacientului. Și este important acest aspect. Se întâmplă frecvent să văd o relație firească medic pacient.

Este importantă și a doua opinie. Chiar unii dintre medici recomandă să vezi și un alt coleg pentru a confirma sau infirma diagnosticul. Și când faci asta este bine să nu dai toate detaliile dintr-o dată celui de-al doilea medic. Spune-i ce re supără, răspunde la toate detaliile. Fii sincer pentru că așa va fi și medicul cu tine. Apoi spune-i sincer de ce ești la el. Așa veți construi o relație bazată pe încredere.

Apoi sunt și ceilalți pacienți cu care poți să discuți despre boala voastră comună. Trebuie să știi că sunt grupuri de sprijin online și offline care îți spun despre mersul bolii, unele îți oferă sprijin, pentru că în unele situații chiar este nevoie. Și însăși apartenența la un grup cu aceleași probleme îți ușurează trecerea prin boală.

În acest fel sunt toate șansele să se găsească cele mai potrivite soluții pentru boala ta, pentru stadiul bolii tale, și poate un mod de ați împărtăși experiența cu cei care poate, vor fi, la un moment dat, chiar în situația ta.

Încearcă să te adresezi omului care are niște cunoștințe medicale, mai multe sau mai puține. Nu merge ca la biserică, sau ca la abator. În fond e vorba de sănătatea ta, de recuperarea sănătății tale.

Și ca să închei pe un ton mai optimist : instructorul meu auto, acum mulți ani de zile în urmă spunea așa „cu doctorul este bine să fii prieten, dar să nu ai nevoie de el”.

Sănătate maximă ! 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: