Hipertensiunea și noi

woman-3187087_1920Hipertensiunea arterială este o boală „modernă”, deși sunt date care vorbesc despre existența ei și în perioada evului mediu, când nu prea era tratată. Dar astăzi pentru că ritmul vieții s-a mărit, pentru că alimentația a suferit modificări ale principiilor pe care le ingerăm, hipertensiunea se definește și ca o boală „modernă”. Și știu că mulți dintre noi suntem confruntați cu acest aspect. Așa că m-am gândit să îți spun mai multe despre ce putem face să o combatem.

Practic hipertensiunea arterială înseamnă creșterea tensiunii din peretele arterial, datorită modificărilor ce apar în ani de zile, modificări care presupun depunerea de grăsimi la nivelul peretelui, acestea se fibrozează pe măsură ce organismul le identifică și încearcă să le izoleze, și se ajunge la o micșorare a diametrului acestora care generează  creșterea tensiunii arteriale prin reducerea distensibilității parietale. E ca și cum s-ar depune mâl pe țevile care aduc apa în casă.

Ce este însă periculos este faptul că acele depozite devin friabile, prin acțiunea organismului de a le fibroza, și astfel pot apare emboli prin ruperea acestor depozite,iar aceste fragmente de vas pot fi duse de torentul circulator, de sânge în speță, în tot organismul, blocând vasul când diametrul lui de micșorează. Așa apare infarctul miocardic, accidentul vascular și alte embolii periculoase.

De ce se întâmplă asta ? Pentru că mâncăm în exces și  nesănătos, suntem sedentari, pentru că toate astea generează un mediu acid în organism ce este responsabil de alterarea mai rapidă a peretelui vascular, dar nu numai. Proteinele suferă modificări mai repede într-un mediu acid, astfel că expunerea la riscuri este continuă. Celulele au o viață mai scurtă și riscurile cresc.

Ce ar trebui  făcut ? Păi este simplu :

Dacă este instalată hipertensiunea arterială, adică dacă tensiunea este mai mare de 150 mmHg, trebuie să vedem un cardiolog care îți va prescrie medicamente ce vor reduce aceste valori. Dacă nu se întâmplă lucrul ăsta, dacă nu scădem tensiunea arterială, riscul ca un vas de sânge să se rupă este major. Gândește-te ce se întâmplă dacă tragi continuu de o bucată de plastic, de exemplu. Deci asta ar trebuie făcut în primul rând. Pe lângă asta, putem să luăm și să facem și alte lucruri.

Regimul alimentar trebuie modificat, astfel încât să aducă principii alimentare sănătoase, adică mai multe fructe și legume, mai puțină carne roșie, deși aici există numeroase discuții legat de importanța tipului de carne. De asemenea, sarea trebuie redusă. Adică să nu o adaugi la mâncare. S-a demonstrat că un consum mai mare de sare determină o rigiditate mai mare a vasului.

Apoi sportul sau mișcarea trebuie să fie prezent mereu în viața noastră. 20 de minute de plimbare sunt la fel de importante ca și o alergare sau un efort intens.

Ar trebui să aducem în organism alimente și principii care să reducă aciditatea organismului.  Fructele și legumele sunt aceste soluții, mai ales că sunt regăsite în stare naturală. Ele ar trebui să constituie, conform unor cercetări recente, 5 prânzuri pe zi ! Câți dintre noi reușim să facem asta ?

Ar trebuie să fie 5 culori de fructe și legume care să fie consumate.

Apoi sunt suplimentele alimentare. Pentru că fie nu găsim suficiente legume și fructe sau nu ne plac toate, fie trebuie să consumăm o mare cantitate ca să aibă semnificație pentru organism , acestea pot fi o soluție comadă. Gândește-te că iei 2 sau 3 pastile dimineața și gata ! Ai corectat o avitaminoză ! Sau poți să le iei cu tine la birou sau la spital sau la școala unde predai sau înveți ca să poți respecta orarul fiind foarte comod să faci asta în ambalajele lor.

Ce ar trebui să folosim ?

Vitamina C este un antioxidant redutabil și consacrat. Acest efect duce la reducerea modificărilor parietale, la crearea unui mediu propice proceselor fiziologice. De asemenea, favorizează producerea colagenului, ceea ce ajută la refacerea pereților vaselor. Stimulează activitatea sistemului  imunitar.

Un alt antioxidant important este lecitina ce intră în compoziția majorităților celulelor. Fiind o fosfolipidă, lecitina acționează ca un emolient natural al substanțelor grase. Lecitina este o sursă importantă de colină, inclusă în grupul vitaminelor B, și de acid linoleic, un acid gras esențial. Puteți găsi lecitină în gălbenușul de ou, carnea de vită, alunele, legumele și boabele de soia.

Acizii grași omega 3 și omega 6 sunt implicați în menținerea funcției inimii și nu numai. Astfel că un consum rezonabil din acești acizi asigură o protecție importanta împotriva bolilor cardiovasculare. Acest lucru este demonstrat și în studii mari, studii de faza 3, după toate standardele științifice. American Heart Association recomandă, îm urma unui studiu făcut în 2002, consumul de pește, nu mai mult de 200 mg pe zi, sursa cea mai uzuală de acizi omega 3 și 6. Însă dacă nu îți place peștele, sau dacă vrei să recurgi la o soluție mai comodă, suplimentele de acest tip sunt foarte importante.

Ca orice domeniu, și domeniul suplimentelor alimentare este foarte variat, având o sumedenie de produse. Este un domeniu în plină dezvoltare și te expune la niște riscuri. Sunt studii de piață efectuate peste tot în lume care au constat că, bazându-se pe faptul că nu poate fi evaluat foarte exact efectul acestor suplimente, unii producători pun în acele suplimente substanțe care fie nu sunt eficiente, fie sunt condiționate foarte „sănătos” de dragul profitului. Așa încât este foarte important ce suplimente luați.

În ce mă privește folosesc lecitina, vitamina B, omega 3 și calciu produs de liderul în domeniu.

De ce ?

Pentru că își testează produsele. 25 000 de teste lunar se desfășoară în laboratoarele lor pentru a urmări calitatea produselor finale. Dar dincolo de asta, le-am testat pe mine și pot spune că ce am încercat a funcționat întocmai. Vitamina B și vitamina C produse de ei sunt condiționate în așa fel încât sunt sigur că au efect 8 ore, pe perioada în care am cel mai mult nevoie de efectul lor. De asemenea, sunt folosite surse de spirulină pentru vitamina B crescute în mediu alcalin ceea ce asigură una din cele mai mari concentrații de vitamină B. Omega 3 și 6 sunt extrase din specii de pești de adâncime, ce concentrează acești acizi grași, și sunt folosiți peștii din zonele nordice unde poluarea nu a ajuns așa de mult.

Producătorul deține multiple laboratoare unde lucrează cercetători pasionați, care au inventat și patentat o mulțime de idei pentru aceste suplimente, de care te poți bucura și tu.

Deci, în concluzie, că să eviți hipertensiunea arterială sau să o ții sub control, ar trebui :

  • vezi lunar medicul de familie, care îți va monitoriza tensiunea arterială. Acest lucru ar trebui făcut sistematic de persoanele peste 45 de ani. Iar dacă ai deja acest diagnostic, de hipertensiune arterială, ar trebui să-ți vezi și cardiologul la un interval pe care acesta ți-l va spune, corelat, cel mai probabil cu severitatea bolii și cu prezența complicațiilor ei. Deci, să-ți iei tratamentul cu conștiinciozitate, zi de zi. Cunosc persoane care fac asta de peste 20 de ani, și le merge bine, boala nu a progresat și se pot bucura de familie, de profesia lor.
  • Ai grijă ce mănânci. Redu sarea, cantitatea de carne și produse preparate din carne care conțin grăsimi multe. Crește cantitatea de fructe și legume pe care le consumi, dacă ai putea ști cu certitudine cine și cum le produce, ar fi super.
  • Fă mișcare. Orice fel de mișcare.
  • Odihnește-te.
  • Ia suplimente nutritive. NU poți să-ți corectezi tu, cum știi tu, aceste dezechilibre. Crede-mă. În unele cazuri ar trebui să consumi, fără exagerare, ligheane întregi de salată sau fructe pentru a avea aportul optim. Poți să faci asta pe termen lung ?Fii atent ce suplimente iei. Nu toate au în ele ce pretind că au.

Dacă vrei să afli mai multe, inclusiv cum poți să beneficiezi și tu de suplimentele nutritive pe care le folosesc și eu, lasă un comentariu și voi fi mai mult decât bucuros să ți le trimit.

Surpriza pentru tine : descarcă aici ghidul cu cele 8 sfaturi pentru a evita complicațiile hipertensiunii arteriale !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: