Poți să faci ceva simplu să eviți durerile osteoarticulare ?

Alimentația vegetală vs alimentația de origine animală în prevenirea gutei

Scris de Michael Greger, MD, FACLM, la 6 septembrie 2018. Articolul original, aici

Cu mai bine de 2 000 de ani în urmă, Hipocrate a descris guta ca o boală a regilor, în primul rând pentru că era bogat și își putea permite alimentele „bogate”, care păreau să precipite atacuri gutoase. Astăzi însă putem mânca toți ca regii și putem dobândi unele din bolile regalității noi înșine. De aceea am produs filmul „Prevenirea atacurilor de gută prin dietă.

Guta este cauzată de cristalele acute de acid uric depuse în articulațiile noastre. Acidul uric provine din destrămarea purinelor, care sunt produsul descompunerii materialului genetic – ADN-ul, temelia întregii vieți. Deci, nu există un regim alimentar purin, dar alimentele au un conținut variabil în ceea ce privește conținutul de purine. Mult timp sa crezut că persoanele cu guta pur și simplu nu trebuie să mănânce alimentele bogate în purină, carne, organe sau plante, cum ar fi boabele, care sunt bogate în purine, dar această strategie s-a dovedit ineficientă. Da, cu toate că acidul uric provine din degradarea purinelor, limitarea consumului de carne are sens, dar plante au fost în mare parte exonerate de această „vină”.

Asocierea gutei cu consumul de alcool și consumul crescut de carne fusese cunoscută încă din vremuri străvechi, dar nu existau date științifice prospective care să susțină această afirmație până de curând. Studiul efectuat de  profesioniști din domeniul sănătății de la Harvard, care a urmărit aproximativ 50.000 de bărbați timp de douăzeci de ani, a constatat că alcoolul a fost puternic asociat cu un risc crescut de gută. În ceea ce privește alimentele, au descoperit un risc crescut de gută în cazul consumului de carne sau fructe de mare, dar nu cu un consum mai mare de alimente vegetale bogate în purină. Poate că acest lucru se datorează faptului că purinele din plante sunt mai puțin biodisponibile ? Biodisponibilitatea este, simplificând foarte mult, cantitatea de substanță ce rămâne în sânge după ce trece prin ficat. Deși s-a sugerat că pacienții care suferă de gută ar trebui să evite alimentele de origine animală și vegetalele bogate în purină, rezultatele sugerează că acest tip de restricție alimentară poate fi aplicabilă purinelor de origine animală, dar nu și legumelor bogate în purină.

Deși nu este surprinzător faptul că carnea, inclusiv fructele de mare, sunt asociate semnificativ cu o incidență mare a gutei, documentarea acestei lipse de efect asupra gutei a vegetalelor bogate în purină a fost nouă. Nu par să existe studii pe termen lung care să arate că alimentele bogate în purină ar crește riscul de a face gută, deși există încă câteva orientări care continuă să promoveze aceste recomandări depășite.

Nu numai că aportul de plante bogate în purină nu a fost asociat cu niveluri ridicate de acid uric, dar li s-a spus în mod special persoanelor care suferă de gută să nu consume ciuperci, mazăre, fasole, linte și conopidă. Acest lucru se poate datora faptului că alimente bogate în fibre, folat și vitamina C par să protejeze împotriva acumulării de acid uric și a gutei. Fibrele, prezente în cantități crescute în plante, de exemplu, a fost recunoscute ca având un rol important în legarea acidului uric în intestin pentru excreție.

Lipsa asocierii dintre legumele bogate în purină și uree ar putea fi datorată coexistenței acestor componente benefice ale plantei (cum ar fi vitamina C, fibrele sau fitonutrienții), care ar fi reduce efectul purinei asupra acidului uric. Aportul vegetal, indiferent de conținutul de purină, poate fi, de asemenea, protector, deoarece poate crește eliminarea acidului uric.

Prin schimbarea pH-ului urinei noastre, putem schimba clearance-ul acidului uric. Clearance-ul este capacitatea rinichiului de a elimina o substanță. O dietă alcalină, care a fost o dietă vegetariană în cazul studiului I în videoclipul meu, a fost găsită a fi eficientă în eliminarea acidului uric din organism. Cei care au o dieta alcalină au eliminat în mod semnificativ mai mult acid uric decât cei care au urmat cura de slăbire. Ca atare, nivelurile de acid uric din sângele celor care țineau dieta de slăbire au avut un nivel de acid uric crescut în câteva zile.

Deci, s-ar presupune că nivelurile de acid uric sunt mai scăzute la vegetarieni, și, într-adevăr, la cei care au diete vegetariene pe termen lung s-a dovedit că au niveluri semnificative mai scăzute ale acidului uric în sânge. Pentru a dovedi corelația acestor factori, trebuie să se urmeze un proces în care oamenii să-și schimbe obiceiurile alimentare și să se vadă ce se întâmplă. Cercetătorii au luat zece subiecți pentru a studia acumularea de acid uric în rinichi. Acești subiecți au avut o dietă occidentală standard timp de cinci zile și la care s-a măsurat concentrația acidul uric. Apoi, au urmat o dieta vegetariană timp de cinci zile. Rezultatul ? În câteva zile, dieta vegetariană a condus la o scădere cu 93% a riscului de cristalizare a acidului uric la nivel renal.

Puteți face și altfel: Luați o grămadă de oameni cu gută, hrăniți-i cu o cantitate mare de carne și vedeți dacă puteți declanșa un atac. Șapte pacienți au fost plasați într-un spital, puși pe o dietă scăzută în purină și apoi au luat o cină cu carne. Ca răspuns, nivelurile de acid uric au crescut și astfel s-au declanșat atacurile de gută. Apoi s-a adăugat alcool, iar nivelurile de acid uric au crescut și mai mult. În total, cercetătorii au fost capabili să declanșeze atacuri de gută în șase din cele șapte pacienți cu doar o masă.

Acum, tipuri de carne au mai puține purine decât altele. Pentru cei care nu sunt longilini și foarte selectivi la mâncare, de exemplu, au niveluri foarte scăzute de purină în circulație. Nu toate alimentele animale măresc riscul de gută. Produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi și s-au dovedit a fi protective. Având în vedere faptul că, am presupune că veganii se află într-un dezavantaj, ceea ce într-adevăr a fost documentat, deși toate grupurile testate – dietele cu alimente animale, dietele pe bază de pește, vegetarieni și vegani – se aflau în intervalul normal al pH de aproximativ 3,5-7. S-a adăugat lapte în dieta lor. Ce s-a întâmplat ca urmare a acestui lucru ? Ei bine, deși au băut echivalentul a zece cești de lapte degresat, la un moment dat pare să aibă un efect de scădere importantă asupra nivelului de acid uric. Pe termen lung, pe parcursul a mai multor luni, echivalentul a două cești pe zi, nu a dus la o scădere semnificativă statistic a acidului uric. Pacienții cu guta au primit lapte praf degresat timp de trei luni și nu au avut vreun beneficiu. Deși laptele de soia a fost, de asemenea, asociat cu un risc mai scăzut de acumulare a acidului uric, nu există studii clinice care să susțină faptul de mai sus. Concluzia este că avem acum o cercetare bună despre reducerea riscului de guta fără a utiliza tratamente prin modificarea dietei. Acest lucru este important, deoarece alopurinolul este  medicamentul de primă alegere pentru această boală. Este considerat în general sigur, dar ce înseamnă atunci când medicii vorbesc despre un medicament relativ sigur? Ei bine, aproximativ 2% dintre pacienți dezvoltă reacții de hipersensibilitate, care uneori pot fi severe și letale cu o rată a mortalității de ~ 20% – și asta e medicamentul sigur ? Celălalt medicament utilizat frecvent în tratarea gutei este colchicina, care are un interval foarte mic între doza toxică și cea letală, ceea ce înseamnă un risc important în tratament pentru că se poate întâmpla, din greșeală să luați mia multe doze odată și să ajungeți la urgențe.

Am tradus acest articol pentru că știu că este un subiect important pentru tine. Faptul că te dor articulațiile poate însemna că dieta ta trebuie modificată. Și ce e important este că soluția este atât de simplă ! Nu trebuie să faci altceva decât să modifici ceea ce mănânci !

O soluție poate fi dieta „antinflamatorie” de care vorbesc vesticii și despre care vei găsi detalii în acest post mai vechi, dar în care găsești resurse importante și detalii pe care le poți aplica imediat. De asemenea, pe acest site găsești soluții și studii interesante despre cum poate dieta noastră să ne scape sau să ne ferească de boli.

Dacă ți-a plăcut articolul, distribuie-l astfel încât să fie văzut de cât mai mulți din familia ta, prietenii tăi și astfel, știind mai multe despre cum ne putem păstra sănătatea, să devenim mai sănătoși !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: