Ce poți face pentru copilul tău ?

fantasy-1713348_1920Rolul tău cel mai important este de mamă. Și tu știi asta. Simți asta. Îți dorești să fii acolo, să-ți protejezi  fiul sau fiica mereu. Ți-ai dori să-i fie mereu bine, să  o știi sau să-l știi  în siguranță. Și știu că faci tot ce poți și tot ce știi în privința asta.

Și el sau ea se uită la tine ca la un model. De aceea este important să fii conștientă că ceea ce faci, spui și modelezi ca și comportament, va fi imitat. Mai devreme sau mai târziu…

Și ce este cel mai important pentru un copil ? Sănătatea și educația, aș spune eu. Tu ce crezi ?

Sănătatea este un lucru esențial pentru dezvoltarea lui sau a ei, într-un mod armonios. Pentru că dacă este sănătos/ă, va putea să învețe, să fie creativ/ă, să fie curioasă sau curios. Și atunci este important să mănânce sănătos, să doarmă suficient, să se relaxeze, să aibă un mediu prietenos acasă și la școală, în așa fel încât să poată acumula cât mai mult.

Și să știi, că toți copii sunt genii. Noi îi condiționăm să fie conformiști, să facă „ca toată lumea”, „să fie în rând cu lumea”. Dar oare e bine mereu așa ?

Sigur că trebuie să învețe reguli de comportament, de a raționa, de a anticipa. Dar nu există doar un singur mod de a face aceste lucruri „corect”, nu-i așa ?

Alimentația este foarte importantă, din ziua când vine în această lume, o lume ce aleargă după profit, după mai bine, mai mult.  Ce vezi în rafturi când mergi la hipermarket ? Etichete frumoase, atractive, căci marketingul este sufletul comerțului, nu-i așa ? Dar de câte ori citim aceste etichete ?  De câte ori știm ce este în acele alimente pe care le luăm pentru familia noastră, pentru copiii noștri ? Și câte din alimentele acelea sunt sănătoase ?

Toate studiile vorbesc despre consumul fructelor și legumelor. Un studiu recent, european, relevă ca 75% dintre noi, adică 3 din 4, nu consumăm numărul optim de porții de legume și fructe.  75% !!! Și ne mai mirăm că spitalele sunt pline de pacienți… Sigur cultura modernă, consumeristă, promovează mâncatul rapid, gătit, dacă se poate, foarte repede, ceea ce nu înseamnă de multe ori și sănătos. Nu e nimic rău să mergi la fast food din când în când, dar gândește-te că pentru el, pentru copilul tău, acest lucru poate deveni normalitatea. Mai ales dacă el știe doar acest restaurant ca fiind cool. Dar dacă îl înveți, poate și prin puterea exemplului, că a consuma fructe crude, legume, gătite sau nu, este un lucru pozitiv, poate că atunci va fi mult mai ușor și pentru el. Și să știi că am văzut mulți părinți care își învață astfel copii. Copiii nu au preferințe decât în măsura în care noi le construim pentru ei.

Și atunci, mai ales acum, că este toamnă și că diversitatea fructelor și a legumelor este mare, trebuie cultivată preferința pentru acestea. Și dincolo de faptul că îi vei feri de anemie, de rahitism, că le vei stimula imunitatea, le vei crea un obicei care îi va feri mai târziu, în viața de adult, de multe riscuri. Și poate voi scrie mai mult despre studiul China. Merele, de diferite culori, struguri, pere, gutui, roșii, ardei grași, nuci, stafide și toate celelalte fructe autohtone sunt un pașaport pentru ei de a porni în viață bine. Ir dacă ai o sursă de fructe și legume pe care o știi. știi cum le cultivă, cu ce le cultivă și cu ce le crește, atunci e bine să o utilizezi la maxim. Aceia dintre noi care avem bunici la țară am putea spune că suntem norocoși în această privință. Însă sunt mulți fermieri astăzi care cultivă organic și ar avea nevoie de tine să le cumperi producția organică. Un exemplu de care îți vorbesc.

Cantitatea de alimente este iarăși importantă. Pentru că dacă mănâncă alimente sănătoase, dar mult peste cât îi trebuie, ghici ce ? Va lua în greutate ! Și vei învinovăți și tu și el alimentele sănătoase. Așadar aportul alimentar trebuie să fie corelat cu activitatea lui/ei. Dacă face înot, balet, sau oricare sport, trebuie să aducă o cantitate mai mare de alimente. Dacă este mai sedentar, trebuie să-i limitezi cantitatea de mâncare pe care o ingeră. Și nu e rău să încerci să afli, cât mai discret cu putință, care sunt preferințele și obiceiurile alimentare ale colegilor, prietenilor lui sau ale ei. Pentru că s-ar putea ca ce construiești tu acasă, să dărâme ei, la școală, în orele de joacă comune.

Și este important ca și iarna și primăvara, până apar noile fructe, sau în completarea fructelor exotice, de obicei din cealaltă emisferă a globului, să fie completate cu vitamine sau suplimente nutritive. Și știu că acuma te-ai încruntat deja după ce ai citit asta. Da. Copii au nevoie de vitamina D, de vitamina C, de vitamina B și caroten pentru a avea niște procese fiziologice la nivel celular, mai ales dacă sunt în perioada de creștere. O să spui poate că o să se îngrașe. Vitaminele în sine nu au acest efect, decât dacă se suprapun peste sedentarism.

Și din nou, este important, să verifici originea suplimentelor nutritive și a vitaminelor. Nu toate respectă în compoziție eticheta. Nu toate îți spun de unde provin materiile prime. Și tu ți-ai dori să-i dai ce-i mai bun, nu-i așa ?

Ai vrea să știi dacă se folosesc  erbicide în cultura lor, fungicide, îngrășăminte chimice, nu-i așa ? Și știi la toate ? Bine înțeles că nu ! De acea este important să folosești vitamine de calitate, chiar dacă costă un pic mai mult. Și ori de câte ori poate mânca o fructă sau o legumă, e mult mai bine.

Voi reveni cu detalii legat de ce vitamine și când pot fi utile copiilor tăi.

Stai pe aproape !

Un gând despre „Ce poți face pentru copilul tău ?

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: