Studiile confirmă : alimentația vegetală prelungește viața

how-important-is-diet-for-health-and-living-longer-1

Poate nu e tocmai cea mai potrivită perioadă din an pentru o astfel de postare, sau, poate, că tocmai aceasta este cea mai potrivită perioadă din an pentru a ne apleca către date diferite de cele pe care noi le știm din copilărie și le auzim mereu în jurul nostru, dar am considerat că oricum sunt extrem de utile pentru a le cunoaște. Este un un articol scris de unul din colaboratorii dr. Campbell, autorul principal al Studiului China, despre care tot am mai vorbit, și care sintetizează date noi ale unor studii legate de corelarea alimentației cu morbiditatea și mortalitatea. Da, ai citit bine, este vorba despre ceea ce mancăm și cum ne prelungește sau ne scurtează asta viața. Lectură plăcută !

Știm cu toții că dieta este importantă. Dar cât de important este dieta?

Un studiu din 2017 a implicat 188 de țări din întreaga lume și a evaluat efectele a 79 de factori diferiți asupra decesului și morbidității. [1] Acest studiu imens a fost finanțat de Bill Gates și reprezintă una dintre cele mai riguroase analize ale factorilor de risc publicați vreodată. Aceasta a constatat că riscurile dietetice au fost principala cauză a decesului și invalidității! S-a constatat că o dietă precară asociată cu peste 11,3 milioane de decese. Adică mai importante decât hipertensiunea arterială, poluarea, diabetul și colesterolul ridicat, precum și alți factori de non-alimentar (de ex. fumatul, excesul de greutate, abuzul de alcool și activitatea fizică scăzută). Un studiu foarte asemănător cu cel din Statele Unite a arătat același lucru: dieta a avut cea mai importantă contribuție la moarte și morbiditate. De fapt, dieta slabă a fost asociată cu 26% din totalul deceselor din SUA [2]!

Bine, nutriția este importantă, dar care sunt aspectele nutriției?

Totul pare atât de confuz!
Nu ești singurul care se simte confuz ! Nutriția este confuzantă. Este confuzantă pentru toată lumea. Unul dintre motivele pentru care nutriția nu este clară este că majoritatea studiilor întreabă pur și simplu pe oameni ce mănâncă. Acest lucru este cunoscut pentru a fi extrem de inexact, deoarece oamenii nu își amintesc întotdeauna sau se simt incomfortabil admițând că nu mănâncă corect. Mai mult, multe studii privind nutriția sunt pe termen scurt, dar, cel mai probabil, vor avea rezultate diferite pe termen lung, deoarece oamenii tind să-și schimbe obiceiurile alimentare. Un alt motiv major al faptului că datele despre nutriție sunt confuze este că trebuie să comparăm alimentele cu alte alimente. În medicină, putem folosi un placebo, dar în nutriție avem nevoie de alimente comparative. Deci, un studiu ar putea constata că merele sunt sănătoase în comparație cu chipsurile de cartofi, dar un altul ar putea arăta că merele nu sunt la fel de sănătoase în comparație cu boabele!

Prin urmare, în știința nutrițională căutăm coerență din multe studii bine realizate, efectuate de diferite grupuri din întreaga lume.

De ce o alimentație integrală, pe bază de plante ?

În plus față de studiile majore menționate anterior, un articol foarte interesant din Journal of Nutrition a analizat mai multe modelele dietetice care au fost asociate cu o viață mai sănătoasă și mai lungă. Cele trei diete asociate cel mai mult cu o mortalitate mai scăzută au inclus consumul ridicat de fructe, legume, cereale integrale și leguminoase și consum redus de carne roșie și prelucrată. Metanaliza a concluzionat că modelele de dietă asociate cu un risc mai mic de deces din cauza bolilor cardiace, a cancerului sau a oricărei cauze sunt „construite pe un nucleu comun al unei diete bogate în alimente vegetale (cereale integrale, o varietate de fructe și legume, nuci și legume), care este susținută de dovezi științifice extinse. „[3]

O dietă a alimentelor procesate minim cat mai naturale, predominant vegetală, este asociată decisiv cu promovarea sănătății și prevenirea bolilor.

Un alt articol bazat pe cercetările din Spania a arătat că, chiar și printre cei care consumă carne, pește, ouă și produse lactate, consumul de mai multe vegetale a fost asociat cu o moarte mai scurtă. Și aceiași autori au scris ca pe baza altor studii, modelele alimentare pro-vegetariene sunt asociate cu riscuri reduse ale bolilor cronice degenerative, în timp ce alimentele opuse, bogate în produse animale și sărace în alimentele pe baza de plante (numite de obicei diete occidentale sau occidentale ), sunt asociate cu riscuri mai mari. ”

O revizuire majoră, la care a fost co-autor Dr. David Katz, director fondator al Centrului de Cercetare pentru Prevenirea Yale-Griffin și Inițiativa pentru Sănătate, a scris: „O dietă a alimentelor procesate minim cat mai natural, predominant vegetală, este asociată decisiv cu sănătatea promovarea și prevenirea bolilor „. [5]

Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului și Institutul American pentru Cancer au lansat opt ​​linii directoare în 2007. Una dintre aceste recomandări este: „Consumați în special alimente de origine vegetală.” O altă recomandare este „consumul limitat de carne roșie și evitarea cărnii procesate”.

Referințe

  1. GBD 2013 Risk Factors Collaborators. Global, regional, and national comparative risk assessment of 79 behavioural, environmental and occupational, and metabolic risks or clusters of risks in 188 countries, 1990-2013: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2013. Lancet. 2015 Dec 5;386(10010):2287-323.
  2. Murray CJ, et al. The state of US health, 1990-2010: burden of diseases, injuries, and risk factors. JAMA. 2013 Aug 14;310(6):591-608.
  3. McCullough ML. Diet patterns and mortality: common threads and consistent results. J Nutr. 2014 Jun;144(6):795-6.
  4. Martínez-González MA, Sánchez-Tainta A, Corella D, Salas-Salvadó J, Ros E, Arós F, Gómez-Gracia E, Fiol M, Lamuela-Raventós RM, Schröder H, Lapetra J, Serra-Majem L, Pinto X, Ruiz-Gutierrez V, Estruch R; PREDIMED Group. A provegetarian food pattern and reduction in total mortality in the Prevención con Dieta Mediterránea (PREDIMED) study. Am J Clin Nutr. 2014 Jul;100 Suppl 1:320S-8S.
  5. Katz DL, Meller S. Can we say what diet is best for health? Annu Rev Public Health. 2014;35:83-103.
  6. World Cancer Research Fund / American Institute for Cancer Research. Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Washington DC: AICR, 2007.
  7. Willcox DC, Willcox BJ, Todoriki H, Curb JD, Suzuki M. Caloric restriction and human longevity: what can we learn from the Okinawans? Biogerontology. 2006 Jun;7(3):173-7.
  8. Fraser GE, Shavlik DJ. Ten years of life: Is it a matter of choice? Arch Intern Med. 2001 Jul 9;161(13):1645-52.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: