Cât de sănătoasă e sarea pentru noi ?

12-20-Healthier-Salt-Substitutes-1200x675Pentru că este o perioadă plină de invitații în familie, prieteni sau pur și simplu sunt mai multe petreceri decât în restul anului, am considerat că e bine să știi că sarea, în anumite cantități, nu îți face bine. Și cum de puține ori suntem atenți la ce cumpărăm din hipermarketuri, e bine să punem lumină pe câteva lucruri simple, dar cu impact major asupra sănătății tale. Dr. Michael Greger, autorul cărții „Cum să nu mori”, îți prezintă câteva trucuri  simple pe care e poți face și tu acasă au la petreceri. Mai jos ai articolul în limba română.

 

Așa cum discut în videoclipul meu Shaking the Salt Habit, cele două riscuri dietetice cele mai proeminente pentru moarte și morbiditate din lume sunt faptul că nu mâncăm suficiente fructe și mâncăm prea mult sare. Consumul prea mic de fructe ucide aproape cinci milioane de oameni în fiecare an, și consumul prea mare de sare ucide patru milioane.

Există trei lucruri pe care le putem face pentru a scădea aportul de sare. În primul rând, nu adăugați sare la masă. O treime dintre noi adaugă sare la mâncarea noastră înainte de a o degusta! În al doilea rând, opriți adăugarea de sare în timpul gătitului. La început, alimentele pot avea gust, dar în decurs de două până la patru săptămâni, deoarece sensibilitatea receptorilor de gust de sare din gură devine mai sensibilă la gustul de sare la concentrațiile uzuale – credeți sau nu – preferă gustul alimentelor cu puțin sare. Unele dintre aromele pe care le puteți folosi între timp în loc de sare includ: piper, ceapă, usturoi, roșii, ardei dulce, busuioc, pătrunjel, cimbru, țelină, tei, ardei iute, rozmarin, aromă de fum, curry, coriandru și lămâie . Chiar dacă ați adăugat sare în timpul gătitului, probabil că este mai bine decât să mănânci în oraș, unde chiar și la restaurantele care nu sunt fast-food, au tendința de a pune sare din belșug. Și, în cele din urmă, evitați alimentele procesate care au sare adăugată.

În majoritatea țărilor, doar aproximativ jumătate din cantitatea de sodiu provine de la produsele alimentare procesate, deci există o responsabilitate personală a fiecăruia mai mare. În Statele Unite, cu toate acestea, chiar dacă am oprit complet adăugarea de sare în bucătărie și în sală de mese, aceasta ar reduce doar o mică parte a aportul de sare. Acest lucru a determinat comentatorii din domeniul sănătății publice să noteze cât de dificil este ca toată lumea să-și reducă aportul de sare, deoarece atât de mult din aportul nostru de sodiu este în afara controlului nostru.

Dar este? Nu trebuie să cumpărăm toate alimentele procesate. Putem alege să nu transformăm sănătatea familiei noastre în corporații alimentare, care ar putea să nu aibă interesul nostru în minte.

Dacă cumpărăm produse alimentare procesate, există două trucuri pe care le putem folosi. În primul rând, încercați să cumpărați numai alimente cu mai puține miligrame de sodiu enumerate pe etichetă decât în ​​grame totale. Deci, dacă este vorba de o cantitate de 100 de grame în total, ar trebui să aibă mai puțin de 100 mg de sodiu. Sau, în al doilea rând, militează pentru mai puține miligrame de sodiu decât există calorii. De exemplu, dacă sodiul este menționat ca 720 și calorii 260, deoarece 720 este mai mare de 260, produsul are prea mult sodiu.

Acesta este un truc pe care l-am învățat de la Jeff Novick, unul din dieteticienii mei preferați din toate timpurile. Motivul pentru care funcționează este că majoritatea oamenilor primesc aproximativ 2.200 de calorii pe zi. Deci, dacă tot ceea ce ați mâncat a avut mai multe calorii decât sodiul, veți obține cel puțin sub 2.300 de miligrame de sodiu, care este limita superioară pentru persoanele sănătoase sub 50 de ani. Desigur, cele mai sănătoase alimente nu au etichete. Ar trebui să încercăm să cumpărăm cât mai multă hrană proaspătă pentru că este aproape imposibil să vină cu o dietă constând din alimente naturale neprelucrate care să depășească liniile directoare ale American Heart Association pentru reducerea sodiului.

Așadar, fii atent/ă la câtă sare pui în mâncare pentru că este strâns legată de apariția hipertensiunii arteriale, a unor boli vasculare și renale, și poate fi extrem de greu de rezolvat atunci. Păstrează-ți sănătatea !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: