Care este doza zilnică de oțet ?

otetulsidiabetulConsumul de oțet la masă reduce creșterea zahărului din sânge, insulinei și trigliceridelor și pare să funcționeze deosebit de bine la cei care au o rezistență crescută la insulină și diabet de tip 2. Nu este de mirare că consumul de oțet la mesă a fost folosit ca un medicament popular pentru tratamentul diabetului zaharat înainte ca medicamentele pentru diabet să fie inventate.

Multe culturi au profitat de acest fapt prin amestecarea oțetului cu alimente bogate în zahăr. De exemplu, în Japonia, ei folosesc oțet în orez pentru a face sushi, iar în Marea Mediterană pun oțet la coacerea pâinii. În întreaga Europă, o varietate de pâine de maia poate reduce atât zahărul din sânge, cât și creșterile concentrațiilor de insulină. Puteți obține același efect prin adăugarea de oțet la cartofii albi fierți, apoi răcirea lor pentru a face salata de cartofi.

Adăugarea de oțet la pâinea albă nu reduce doar glicemiei ci și a răspunsului la insulină – crește saturația sau senzația de sațietate după masă. După cum puteți vedea în videoclipul Optimal Vinegar Dose, un studiu a constatat că dacă mănânci trei felii de pâine albă, te poate sătura puțin, dar în mai puțin de două ore ești mai flămând decât atunci când ai început să mănânci. Dacă mâncați aceeași cantitate de pâine cu oțet, vă veți simți de două ori mai sătul și, chiar și două ore mai târziu, vă simțiți aproape la fel de sătui de parcă ai fi mâncat cele trei bucăți de pâine chiar atunci. Dar această situație remarcabilă și prelungirea sațietății este dată de două linguri de oțet. E mult oțet. Care este cantitatea minimă?

Se pare că chiar și doar două lingurițe de oțet la masă pot scădea semnificativ creșterea glicemiei dată de carbohidrați rafinați, de exemplu, un croasant și un suc. Puteți adăuga cu ușurință două lingurițe de oțet la o salată mică sau două linguri de oțet la un ceai cu lămâie. Sau chiar mai bine ai putea să renunți la bagheta cu suc și să mănânci doar niște fructe de ovăz cu fructe de pădure.

Ce se întâmplă dacă consumați oțet în fiecare zi timp de câteva luni? Cercetătorii de la Arizona State University au dat la întâmplare unor pre-diabetici să ia zilnic fie o sticla de oțet de mere  – jumătate de sticla la masa de prânz, iar restul la cina – sau o tabletă de oțet de mere, care a fost considerata a fi lotul de controlul, adică placebo. În timp ce băutura îmbuteliată conținea două linguri de oțet, cele două comprimate conțineau doar o treime dintr-o linguriță. Deci, în fapt, studiul a comparat aproximativ 40 de linguri de oțet pe săptămână până la 2 lingurițe timp de 12 săptămâni.

Ce s-a întâmplat? La băutura de oțet, glicemia au scăzut cu 16 puncte în decurs de o săptămână. Cât de semnificativă este o scădere de 16 puncte? Ei bine, această simplă ajustare dietetică a unei linguri de oțet de două ori pe zi a funcționat mai bine decât medicamentele antidiabetice importante, cum ar fi Glucophage și Avandia. Acest efect al oțetului este deosebit de important atunci când se compară costul, accesul și toxicitatea asociată cu medicamentele farmaceutice. Deci, oțetul este mai sigur, mai ieftin și mai eficient. Acest lucru ar putea explica de ce a fost folosit cu scop medicinal încă din antichitate. Interesant este că chiar și cantitatea mică de oțet sub formă de pilula părea să ajute un pic. E uimitor. Și, nu: Studiul nu a fost finanțat de o companie care produce oțet.

Ce efect are oțetul pe termen lung la cei cu diabet zaharat insulinodependent? Pentru a investiga acest lucru, cercetătorii au împărțit subiecți în trei grupuri. Un grup a luat două linguri de oțet de două ori pe zi, la prânz și la cină. Un alt grup a mâncat două murături pe zi, fiecare conținând aproximativ o jumătate de lingură de oțet. Un al treilea grup a luat o pilulă de oțet de două ori pe zi, fiecare conținând numai o șesime din o lingură de oțet. Nu am fost surprins că doza mică din pilule nu a funcționat, dar nici murăturile nu au funcționat. Poate că o lingură pe o zi nu este suficientă pentru diabetici? Indiferent de cantitate, oțetul a funcționat. Acest lucru a fost cu atât mai impresionant, cu cât diabeticii au fost în mare parte bine controlați de medicamente și au văzut încă un beneficiu suplimentar în oțet.

Sursa Nutritionfacts.org

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: