Ceaiul fierbinte crește riscul de cancer esofagian ?

tee-1740871_1920Cei care iubesc ceaiul, care își beau ceașca caldă zilnică, își cresc exponențial riscul de cancer esofagian dacă beau alcool în fiecare zi sau dacă fumează, spun cercetătorii.

Un studiu prospectiv de cohortă care a urmat mai mult de 450.000 de persoane timp de 9 ani aduce dovada unei relații sinergice între consumul de ceai fierbinte în fiecare zi, consumul zilnic de alcool și fumatul și creșterea riscului de cancer esofagian.

Studiul, condus de doctorul Canqing Yu, de la Centrul de Științe al Sănătății din cadrul Universității Peking, din Beijing, China, a fost publicat online pe 5 februarie în Annals of Internal Medicine.

Riscul pentru cancerul esofagian a fost de cinci ori mai mare la persoanele care au băut ceai foarte fierbinte și mai mult de 15 g de alcool în fiecare zi, comparativ cu cei care beau ceai mai putin de o dată pe săptămână și au consumat mai puțin de 15 g de alcool zilnic [HR], 5,00).

În plus, riscul pentru cancerul esofagian a fost dublat la cei care beau ceai fierbinte în fiecare zi și fumează în comparație cu nefumătorii care beau ceai doar ocazional (HR, 2,03).

„Constatările noastre arată o creștere notabilă a riscului de cancer esofagian asociat cu o combinație de consum de ceai la temperaturi înalte, consumul excesiv de alcool și fumatul”, scrie Dr. Yu și colectivul său. Ei sugerează că abținerea de la ceaiul fierbinte ar putea fi benefic pentru prevenirea cancerului esofagian la persoanele care beau alcool excesiv sau de fumează.

Incidenta cancerului esofagian este în creștere la nivel global, în special la bărbați din tarile mai putin dezvoltate, subliniază anchetatorii. În China, unde incidența cancerului esofagian este printre cele mai ridicate din lume, bărbații care beau ceai frecvent fumează și beau alcool.

Analiza a inclus 456155 de participanți cu vârsta cuprinsă între 30 și 79 de ani care nu au avut antecedente de cancer. Studiul s-a desfășurat între 2004 și 2008 în cinci orașe din cinci regiuni rurale din China. La momentul inițial, participanții au raportat temperatura la care beau ceaiul, precum și alte comportamente ale stilului de viață, inclusiv consumul de alcool și fumatul.
Pe parcursul urmăririi medii de 9,2 ani, au fost raportate 1731 de cazuri de cancer esofagian la 1106 bărbați și 625 femei.

Cu toate ca studiul nu a arătat un risc crescut de cancer esofagian la participanții care au băut doar ceai în fiecare zi – încălzit sau nu – autorii studiului subliniază faptul că expunerea cronică la agresiunea termică a mucoasa esofagiene poate iniția carcinogeneza.

Studiile anterioare au sugerat că deteriorarea epiteliului afectează funcția de barieră, mărind astfel riscul altor factori, cum ar fi consumul excesiv de alcool și fumatul, notează. Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului a clasificat recent băuturile mai calde decât 65 ° C (149 ° F) drept „probabil carcinogene pentru oameni”, subliniază autorii. Adăugarea consumului de alcool și a fumatului „complică considerabil [asocierea] dintre consumul de ceai și riscul de cancer esofagian.”

Mai multe studii prospective care măsoară în mod direct temperatura ceaiului sunt justificate, spun autorii studiului.

Într-un editorial, Dr. Farin Kamangar, de la Universitatea de Stat Morgan, din Baltimore, Maryland, și doctorul Neal D. Freedman,  MPH, de la Institutul Național al Cancerului din Bethesda, Maryland, susțin că sunt necesare mai multe studii.

Ipoteza că a bea băuturi foarte fierbinți poate provoca cancerul esofagian a fost lansată în anii 1930, notează autorii. În ciuda acestui studiu prospectiv riguros și analiza atenta, rezultatele sale sunt doar observație și poate reflecta în continuare implicarea și a altor factori și hazardul, scriu dr. Kamangar si dr. Freedman. „Poate că aceia dintre noi care beau băuturi fierbinți de multe ori ar trebui să fie prudenți și să aștepte ca lichidul să se răcească puțin, însă rezultatele acestui studiu nu ar trebui să determine pe oameni să renunțe la băutura preferată. Oricum temperatura la care se consuma ceaiul de cele mai multe ori pare puțin probabil să provoace cancer „, comentează editorii. Până în prezent, studiile au furnizat puține dovezi de risc pentru sănătate la băuturile calde consumate la temperaturi mai mici de 65 ° C, subliniază autorii. În Statele Unite, „cafeaua este în mod obișnuit consumată la aproximativ 60 ° C (140 ° F)”.

Studiul a fost susținut de Fundația Națională de Științe Naturale din China, Programul Național de Cercetare și Dezvoltare a Chinei, Fundația Kadoorie Charitable, Wellcome Trust (Regatul Unit) și Ministerul chinez al Științei și Tehnologiei. Dr. Yu, coautorii studiului, și editorialiștii nu au relații financiare relevante pentru obiectivitatea studiului.

Ann Intern Med. Published online February 5, 2018. AbstractEditorial.

Preluat de pe Medscape.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: