Care este dieta perfectă ?

hunger-413685_1920Cred că toți, chiar și tu, am ținut cură de slăbire de-a lungul timpului. Nu-i așa ? Dar ce cură să ții ? Care o fi cea mai eficientă ? Care o fi cea mai ușor de ținut ? Și avantajul nostru, al celor care trăim în secolul 21, este internetul. Dar cred că este și povara noastră… Pentru că pe internet sunt și foarte multe informații neverificate, de multe ori aceste informații sunt doar niște opinii…

Cura Dukan, cura keto, cura disociată, cura lichidiană câte și câte alte cure nu sunt inventate ? Dacă mă întrebi pe mine, asta este o explicație practică și extrem de clară că nu există cea mai bună, cea mai ușoară, cea mai și cea mai cură…Pentru că dacă ar fi fost vreuna așa, nu am fi ținut-o cu toții ? Cred că ce este mai important la curele de slăbire este să nu le mai considerăm temporare. Adică o soluție rapidă de îndreptat niște efecte ale unor ani și ani de zile. Supraponderabilitatea sau greutatea suplimentară este doar consecința unor obiceiuri alimentare neadaptate. Ea apare ca un dezechilibru între câtă energie consumăm și câtă energie aducem în organism sub formă de alimente. Și atunci când nu facem efort echivalent cu ceea ce aducem, surplusul se depune. Ai remarcat că de fiecare dată după o cură de slăbire câștigi automat niște kilograme la loc ?

Secretul oricărei cure alimentare este să o percepem că pe o modificare de comportament. Un lucru pe care îl începem azi și s-ar putea să-l terminăm peste un an sau peste 5. Este și mai fiziologic așa. Am povestit aici despre centrul foamei de la nivelul hipotalamusului care trebuie „resetat”. Iar asta cere timp. Pentru că, vezi tu, asta înseamnă o rescriere a unor obiceiuri. Iar studiile psihologice efectuate recent spun că îți trebuie cam 66 de zile pentru a instala un nou obicei. Cam 2 luni și un pic. Însă atenție ! Dacă după aia renunțăm, se instalează un alt obicei, de cele mai multe ori dezechilibrat. Adică vom mânca din nou mai mult decât reușim să consumăm energetic și astfel vom reveni de unde am plecat. De ce ? Motivația fiecăruia din noi este diferită. Pentru că industria alimentară creează alimente din ce în ce mai rafinate. Pentru că nu avem o voință suficientă pentru a ne abține. Pentru că avem probleme nerezolvate știut fiind că psihologic, o foame excesivă poate masca un comportament de refulare a unor probleme din viața noastră. Așadar trebuie să îți proiectezi cura de slăbire ca pe o schimbare pe termen lung a stilului de viață.

Cum spuneam, consumul de energie este extrem de important. Trăim în vremea progresului tehnologic și cred că vom mai avea multe surprize date de „cuceririle” tehnologice. Astfel efortul nostru de a ne deplasa, de a asigura curățenia noastră și a locuinței este din ce în ce mai puțin consumator de energie. Hipermarketul, ba chiar internetul, ne aduc acasă tot ceea ce avem nevoie pentru traiul zilnic chiar sub nas. Condiția esențială este să avem bani. Dar apare și un risc. Al sedentarismului. E perfid, cam ca hipertensiunea arterială. Nu îți dai seama când s-a instalat. Pentru că, din nou, este un comportament. Da. Creierul nostru este învățat, mă refer la creierul reptilian, amigdala și hipocampul, să ne creeze comfort. Favorizează comportamentele de conservare și transmitere a speciei. Orice nu este în această zonă, este respins. Așadar dacă vorbim de a mânca mai puțin, el se va opune. Dacă este vorba de a face mai mult efort fără o motivație bazală, fugă sau luptă, o va descuraja. Deci mișcarea, activitatea fizică este foarte importantă.

Și pentru că am vorbit de comfort, trebuie că o modificare a dietei să aibă și cea plăcut. Adică să găsim alimente care să ne bucure la masă. Gustul, textura lor să fie plăcute. Cu siguranță că și tu ai alimente preferate și care nu sunt foarte calorigene. Strecoară-le în cura ta de slăbire ! Viața îți va părea mai ușoară ! Încearcă să-ți creezi noi preferințe alimentare. E mai greu, dar nu imposibil. Sunt atâtea alimente pe lumea asta care pot să-ți placă !

Și gândește-te că nu există o soluție rapidă ! Dacă era nu cred că existau persoane grase pe lumea asta, nu-i așa ? Așa încât este important să știi că tu ești cea mai bună cură ! Tu și mintea ta. Fără să-ți propui cu adevărat să îți schimbi stilul de alimentație, nu cred că vei avea vreo șansă de reușită. Și gândește-te la câte alte reușite ai avut ! Pentru că știu că ai avut ! Și vei mai avea ! De ce să nu fie și modificarea stilului tău alimentar una din ele ?

Mult succes ! 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: