Vitaminele-un mit sau o realitate ?

alternative-medicine-906144_1920Era  vreme când eram foarte condescendent când venea vorba despre vitamine și suplimente nutritive…Deh, eram viitor doctor și consideram, ca și unii confrați de astăzi, că astea nu sunt decât prostii de marketing. Că homeopatia este un alt motiv de a-ți băga mâna în buzunar. Că nu sunt efecte deloc asupra păstrării stării de sănătate. De fapt cred că făceam, inconștient, o confuzie semnificativă legat de sens. De fapt suplimentele nutritive și vitaminele nu se adresează stării de boală. Acolo trebuie făcute investigații medicamentoase, stabilite niște diagnostice clare și apoi prescrise tratamentele indicate de studii și literatură. Suplimentele și vitaminele se adresează stării de sănătate. Mai precis, păstrării aceste stări.

Și am afla asta pe propria-m piele. Când forțat să găsesc o soluție pentru a face un efort intelectual foarte intens, a trebuit să găsesc o soluție. Și cum nu voiam, și nici nu cred că aș fi găsit, să folosesc amfetamine sau alte substanțe periculoase, a decis să încerc tonicele cerebrale. Unele de sinteză, altele preparate din surse naturale. Cele de sinteză aveau studii, știam de ele, de fapt una din cele folosite o promovam ca reprezentant medical și chiar una din colegele  psihiatre pe care o vizitam ca reprezentant medical îmi spusese că a folosit-o la examenul de primariat. Când învăța pentru acest examen. Și am zis de ce nu ? Miza este mult prea mare. Și ai observat că nu faci în viață schimbări decât atunci când te doare prea tare ? Sau când nu mai ai alternative ?

Ăsta a fost momentul critic la mine, când s-a produs o schimbare la mine. La modul în care priveam fito-terapia în general. Și am început să folosesc și alte suplimente nutritive, să citesc mai mult despre asta sau să aflu ce și cum au făcut cei care au avut rezultate bune cu această strategie. Și din propria experiență pot spune acuma că sunt situații clare unde avem un plus atunci când folosim aceste produse. Și apoi am început să găsesc în practica mea argumente pentru folosirea acestor substanțe. În tratamentul sindromului vestibular se folosește complexul B. În boli neuronale se folosește complexul B. În afecțiuni ale mucoaselor se folosește vitamina A sau rinopanteina, un derivat al vitaminei a.

Late edit Cum am trecut cu toții peste o pandemie, e firesc să menționez și vitamina C. Care pe mine m-a ajutat, și mă ajută în continuare pentru că, vezi tu, sunt mult mai multe virusuri în natură care pot deveni patologice…Iar în ultima vreme se vorbește tot mai des despre omega 3. De altfel am avut o discuție recent cu unul din amicii mei care a trecut peste un cancer colonic, operat, și cu ajutorul omega 3 și despre cum l-a ajutat pe el utilizarea acesteia. Iar în sezonul rece, pe lângă o activitate fizică importantă, alimentația sănătoasă și ritmică, un somn bun și suficient, vitaminele C, D, Omega 3, uneori Calciu și Zincul te pot ajuta să ai o imunitate super. Și sigur, e importantă și calitatea acestor vitamine și că trebuie utilizate corelat cu parametrii biochimici, adică cu analizele tale de sânge. O mențiune aparte trebuie făcută pentru NADH+ care va deveni vedeta anti aging-ului și a păstrării stării de sănătate. Este implicată mult mai mult decât se știa până acum, în reducerea stresului oxidativ, în păstrarea lungimii corecte a telomerilor, și în susținerea activității celulare. Dar despre acest subiect voi mai scrie, probabil, însă am vrut doar să te incit să cauți informații ce-ți pot fi utile stării tale de sănătate.

Mai mult, am observat aceleași efecte pozitive la oameni apropiați din familie, care nu aveau niciun motiv să fie subiectivi. Pentru că unii dintre noi, mai ales cei care suntem obișnuiți să pipăim lumea, medici, ingineri, oameni foarte conectați la concret, suntem tentați să susținem că nu e altceva decât efectul placebo. Se poate. dar dacă acest efect placebo are un impact pozitiv în evoluția și vindecarea unor boli, de ce să nu-l folosim.

Ceea ce trebuie spus este că aceste substanțe, suplimentele alimentare și vitaminele, nu trebuie folosite exclusiv. Fără medicamente. Deseori primesc mesaje și sunt întrebat dacă medicamentele recomandate nu distrug ficatul. S-ar putea să existe situații medicale care să fie agravate dacă nu se iau acele medicamente. Și totul depinde de doză. De obicei, medicul pune în balanță riscul cu beneficiul luării unui medicament. Sigur că sunt și medicamente toxice, dar sunt cunoscute și sunt singurele alternative în boala respectivă. Dar suplimentele nutritive sunt complementare tratamentelor medicamentoase. Și unele observații empirice, și personale, și a altor colegi, unii mult mai experimentați ca mine, au constat că atunci când se asociază rezultatele tratamentului general sunt mult mai bune.

Un alt aspect care trebuie lămurit este calitatea acestor substanțe. Știu că de multe ori cumperi și în funcție de preț. Sau poate uneori este singurul criteriu. Aș vrea să te gândești, pentru calculul general, la cât ai cheltui să combați, de exemplu, o alergie, sau o infecție cutanată sau să faci o toxinfecție alimentară. Sau și mai simplu : să arunci banii pe geam pentru că produsul nu are niciun efect. Pe blog găsești articole care detaliază acest aspect. Și unt postate în idea de a te face atent. Pentru mine un produs superieftin ridică niște suspiciuni. Din ce e făcut de e așa de ieftin ? Nu zic că trebuie să fie cel mai scump sau că asta este o garanție a calității. Nici pe departe. Dar e bine să fii atent, să cauți referințe despre producător, despre alte produse ale lui, de când e pe piață, dacă este înregistrat la vreun minister. Asta, înregistrarea, ar presupune niște certificări ale fabricii, ale rețetelor. Iar un preț mic nu înseamnă întotdeauna un avantaj pentru tine. Ba s-ar putea să fie un minus…

Așadar, fii foarte critic cu acest tip de produse ! Întreabă ! Caută ! Și în acest fel vei ști mult mai bine ce și cum e mai bine pentru tine.

Dacă vrei să știi mai multe despre produsele folosite de mine, lasă-mi te rog un comentariu aici și voi reveni cu detalii.

5 gânduri despre „Vitaminele-un mit sau o realitate ?

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: