Fericirea stă în bani ?

bills-496229_1920.jpgMi-a picat în mână o carte, „Călugărul urban”, ocazie cu care am ajuns la un subiect frecvent discutat. Stresul este cauza a 90% din bolile cronice pe care industria farma este foarte fericită să le trateze. Nu contest ultima parte, deși am fost unul dintre ei, însă prima parte este extrem de adevărată.

Și mai ales presiunea pe care o punem noi înșine pe noi. Cu bună știință. Cutuma socială, sau validarea socială, cum mai este ea denumită în psihologie, ne pune în situația să ne autoimpunem, să ne întindem mai mult decât ne e plapuma. Pentru că bărbații de succes se dau cu Ferrari, pentru că femeile de succes se îmbracă de la Prada și se dau cu Channel și așa mai departe. Și crede-mă, am fost în situația să câștig o căciulă de bani și cu toate astea să mă simt nefericit. De ce ? Pentru că voiam să mă întorc la medicină, dar nu puteam și mă simțeam prins în capcană.

Iar stresul descarcă cortizol, un hormon de stres, alături de adrenalină. Asta înseamnă creșterea tensiunii arteriale, creșterea glicemiei, centralizarea circulației către organele vitale, creier, inimă, plămâni. Și restul suferă pentru că așa știe creierul nostru să ne apere. Iar faptul că în ziua de azi nu mai avem confruntări cu prădători temuți, așa cum aveau strămoșii noștri, nu ne scutește de stresul urban. Să îmi iau și eu mașină ca vecinul sau ca colegul de serviciu, să-mi iau doar haine de firmă, să am cea mai tar casă de pe stradă etc.

Și în Ebook-ul de aici, ai găsit că somnul este unul din componentele importante pentru a-ți păstra starea de sănătate. Iar dacă ești stresat, ghici ce ? Nu mai poți dormi. Iar organismul tău va ceda la un moment dat. Și atunci va intra în scenă boala. Care va avea nevoie de asigurare medicală, de tratamente costisitoare și dureroase. Nu vreau să te motivez prin teama de a pierde ceva, așa cum fac multe din reclamele care ne condiționează prost. Ci îți spun ce văd zi de zi în activitatea medicală. Și acum o să-mi spui că nu ai bani, că ai alte priorități, că peste 6 luni o să te ocupi și de asta. S-ar putea să nu mai ai cele 6 luni…

Și te mai întreb ceva : și asta pentru ce ? Ca să demonstrezi societății și colegilor că poți și tu ? Poate o întrebare mai importantă ar fi ce vrei tu cu adevărat ? Faci ce îți place ? De ce nu ? Pentru că, cel mai probabil, vei ajunge și tu, ca mulți alții, inclusiv eu, să constați că nu merită acest efort. Zicea cineva că viața e acel ceva care trece pe lângă noi atunci când suntem ocupați cu altceva. De exemplu cu munci pe brânci pentru a face bani. De care nu ai timp să te bucuri. Pe care îi faci în detrimentul familiei. Iar sănătatea ta va fi varză.

Așa că, pentru un somn bun, e bine să te gândești ce vrei să faci pentru a-ți câștiga traiul. Îți place acel lucru ? Îți urmezi visele ? Dacă nu, de ce nu ? Te odihnești destul ?

Oprește-te din goana de a demonstra că și tu poți. La ce bun ? Dacă tu vei rămâne cu visele neîmplinite ?

Știu că te sperie asta. Și pe mine m-a speriat. Și am avut momente extrem de grele, în care mă întrebam dacă am făcut bine. Acum mă felicit că am făcut o anumită schimbare. Creierul nostru e învățat, după mii de ani de evoluție, să ne caute comfortul. Și ne va bloca orice acțiune care periclitează asta. Iar aici trebuie să intri tu în scenă. Să preiei controlul hipocampului, creierul primitiv, și să devii acea ființă superioară creată după chipul și asemănarea Lui. Să îți dai răspunsurile la întrebările de mai sus, poate și la altele, importante pentru tine. Și îți vei mulțumi apoi !

Carte de la care a plecat acest post, „Călugărul urban”, care mi-a fost recomandată de preotul din parohia mea!!!, îți dă și alte soluții despre cum să îți aranjezi obiectivele, tehnici de reducere a stresului, de a mânca sănătos, de a te mișca sănătos, chiar dacă ai o slujbă care te obligă să fii foarte static. Cum să faci să fii într-o relație prietenoasă cu banii și să te poți folosi de ei ca de un vehicul pentru ați atinge scopurile în viață, dar și pentru a fi împăcat cu tine însuți. Pentru că așa cum te întrebam în titlu, ce folos dacă ai bani și nu te poți bucura de ei sau nu mai ajungi să te bucuri de ei ? Îți recomand această carte care te poate învăța să te descurci în jungla urbană, să poți atinge și obiective spirituale în această lume nebună, alienată și mereu grăbită. Oprește-te un pic, și pentru a citi această carte, dar mai ales pentru a aplica ceea ce este scris acolo !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: