Diete pentru pacienții cu boală renală : Ce este nou, ce este mai bun?

BoalarenalaDeși este un articol destul de lung, te sfătuiesc să-l citești până la urmă, mai ales dacă cineva dintre ai tăi are boală renală, sau chiar insuficiență renală. Acești oameni au numeroase restricții alimentare, multe greu de ținut. Mai jos este un articol publicat pe Medscape care prezintă un interviu cu Deborah J. Clegg, expert în domeniu.

Care este dieta ideală pentru un pacient cu afecțiuni renale? Recomandările anterioare au fost de a reduce consumul de proteine, potasiu, fosfor, sodiu și lichide. S-au schimbat aceste recomandări în ultimul deceniu? Medscape a intervievat pe doctorul Deborah J. Clegg, cercetător principal al unui studiu recent publicat în Jurnalul Clinic al Societății Americane de Nefrologie, care a analizat beneficiile potențiale ale sănătății dietelor pe bază de plante la pacienții cu boală renală cronică (CKD ).
De ce sunt cele mai bune diete pe bază de plante pentru pacienții cu CKD?
Medscape: V-ați concentrat pe dietele pe bază de plante și pe bază de carne și, în mod special, ați comparat dieta DASH cu dieta mediteraneană pentru a opri hipertensiunea (DASH). Este o dieta mai bună pentru pacientii cu CKD?

Clegg: Beneficiile dietelor pe bază de plante sunt foarte asemănătoare. Pacienții cu CKD ar trebui să fie încurajați să consume mai multe proteine ​​pe bază de plante, spre deosebire de proteinele pe bază de carne. Dieta pe bază de carne este, de regulă, mult mai acidă decât dietele pe bază de plante și există beneficii pentru sănătate asociate cu schimbarea echilibrului acido-bazic în dietă. În general, dovezile tot mai numeroase susțin beneficiile pentru sănătate ale dietelor pe bază de plante, cum ar fi dieta DASH, care este bogată în fibre și cu conținut redus de grăsimi saturate; conține surse de potasiu, fosfor, magneziu, calciu; și au niveluri scăzute de sodiu pentru prevenirea bolilor cardiovasculare și a hipertensiunii. Spre deosebire de dietele pe bază de carne, care sunt bogate în alimentele lactate cu conținut mare de grăsimi, precum și o cantitatea mai mare de aminoacizi și fosfați conținând sulf, în aceste diete sunt mai mici conținutul acestor aminoacizi și mai sărace în fosfor biodisponibil, ambele fiind asociate cu reducerea bolilor cardiovasculare și CKD.

Echilibrul acido-bazic în organism este un aspect vital al homeostaziei. Echilibrul trebuie să fie controlat într-un interval îngust și valorile din afara acestui interval nu sunt compatibile cu viața. Corpurile noastre încearcă să mențină o gamă îngustă a acidității prin orice mijloace necesare. O tulburare a echilibrului acido-bazic are loc atunci când modificările de bază ale pH depășesc capacitatea organismului de a-l regla sau când mecanismele de control normale devin ineficiente. Acest lucru se poate întâmpla în cazul consumului cronic al unei diete acide. Puteți modifica starea acido-bazică a corpului cu alimentele pe care le consumați. Ceea ce determină aciditatea sau alcalinitatea unui aliment este dată de cum se descompune atunci când este digerată. Majoritatea alimentelor care conțin exclusiv proteine ​​tind să fie concentrate în aminoacizii cu conținut de sulf și, prin urmare, sunt considerați acizi. Cele mai multe alimente pe bază de plante nu conțin niveluri ridicate de aminoacizi care conțin sulf și sunt, în general, alcalinizanți. Alimentele care formează substanțe alcaline ajută la neutralizarea alimentelor care conțin proteine ​​care formează acid. Avem de câștigat de la distribuirea uniformă a alimentelor care formează acid și a alcalinilor în dietă. Chiar consumând puțin mai multe alimente pe bază de plante / alcaline (față de alimentele care formează acid) poate fi benefică pentru rezultatele pe termen lung ale sănătății.

În plus, dietele pe bază de plante încurajează oamenii să mănânce alimente mai puțin procesate. Subapreciem faptul că majoritatea produselor noastre din carne sunt încărcate cu citrați, nitrați și fosfor adăugați. Aceste ingrediente sunt nesănătoase pentru toată lumea, inclusiv persoanele cu rinichi care nu le fac față.

Medscape: Există alimente sau micronutrienți specifici într-o dietă pe bază de plante pe care pacienții cu CKD ar trebui să o evite?
Clegg: Cred că este foarte important să ne concentrăm asupra nivelurilor de potasiu. Întotdeauna am vorbit despre reducerea sodiului în dieta pacienților, dar acum schimbarea este de a crește aportul de potasiu și de a schimba raportul potasiu-sodiu pentru a fi mult mai sănătos. Cred că este important ca medicii să abordeze în mod specific acest raport. Cu toate acestea, preocupările rămân legate de dieta pe bază de plante pentru persoanele care au de boli grave, cum ar fi CKD. Dietele pe bază de plante conțin surse de potasiu (tabel), care au multe beneficii, dar pot fi fatale pentru persoanele cu afecțiuni renale dacă concentrația potasiu în sânge este o afecțiune cunoscută sub numele de hiperkaliemie. În Statele Unite, mai mult de 3 milioane de pacienți trăiesc cu hiperkaliemie. Persoanele cu boli cum ar fi CKD sau insuficiență cardiacă prezintă cel mai mare risc de hiperkaliemie. Unele persoane ale căror rinichi nu funcționează corespunzător și nu pot elimina excesul de potasiu pot să nu poată menține o dietă pe bază de plante, deoarece există riscului de hiperkaliemie.

Tabel. Surse alimentare de potasiu pe bază de plante

Cantitatea consumată                         Potassium (mg)
Fasole (negre) 1 ceașcă                              2877
Fasole (roșii) 1 ceașcă                                2742
Caise (uscate) 1 ceașcă                              2202
Mazăre (verde, divizat) 1 cană               1670
Cartofi (coapți) 1 mare                             1644
Năut 1 cești                                                 1436
Stafide 1 cană                                             1361
Plante (galben) 1 mediu                           1315
Pudră de cacao (neîndulcită) 1 cană     1311
Făină de fistic (prăjită) 1 cană                1239
Avocado (pudră) 1 cană                           1166
Arahide (crud) 1 ceașcă                           1007
Migdale (prăjite) 1 ceașcă                         984
Spanac (fiert) 1 cană                                  839
Roșii (fierte) 1 ceașcă                                 523
Suc de portocale (proaspăt) 1 cană         496
Banana (brut) 1 mediu                              422
Sursa: Departamentul Agriculturii al SUA. USDA(FDA) Baze de date pentru compoziții alimentare.

În general, experții recomandă să consumați o dietă care conține cel puțin 4700 mg potasiu pe zi dacă aveți rinichi normali, sănătoși. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor cu CKD moderată până la severă sau cu leziuni renale acute trebuie să consume mai puțin de 2000 mg de potasiu pe zi. De remarcat că, deși acestea au fost ghidurile standard, datele noi susțin o abordare individualizată a restricțiilor privind potasiul, indicând faptul că unele persoane ar putea să tolereze mai mult potasiu în dieta lor, în ciuda CKD, mai ales când se ia în considerare sursa de potasiu. Consumul de fructe și legume proaspete poate fi mai bine tolerat și poate cauza un risc mai mic de hiperkaliemie decât carnea și alimentele procesate.
Medscape: Noile lianți de potasiu vor permite pacienților să consume alimente „interzise”?

Clegg: Nu îmi place să credem că alimentele sunt „interzise”; există doar alimente care trebuie consumate cu o mai mare moderație. Cu noii lianți de potasiu, pot exista oportunități de a consuma mai multe fructe și legume proaspete, chiar și la persoanele cu CKD. Studiile curente sunt în curs de desfășurare pentru a explora în mod specific liberalizarea regimului alimentar la pacienții cu CKD. Există o submulțime de pacienți dializați care își pot permite să aibă o dietă mai liberalizată și îmbogățită, care include mai multe fructe și legume proaspete?

Studiul nostru a fost susținut de Relypsa, Inc (o companie a grupului Vifor Pharma Group), care este una dintre mai multe companii care a introdus noi lianți de potasiu pe piață. Noutatea reală aici este încorporarea alimentelor care sunt în mod obișnuit bogate în potasiu în dieta renală; este ceva care, ca dieteticieni, am evitat mult timp. Întotdeauna ne-a fost frică să permitem o banană sau alt fruct sau legume proaspete în planul de dieta al unui pacient cu CKD și totuși aceste alimente sunt sănătoase și oferă beneficii pentru sănătate dincolo de a fi doar surse de potasiu.

Medscape: Recomandările dietetice diferă pentru pacienții aflați în prezent la dializă și cei care nu sunt?

Clegg: Aceasta este o întrebare fenomenal de interesantă. Am avut ocazia să particip la o întâlnire privind gestionarea hiperkaliemiei la conferința „Kidney Disease Improving Global Outcomes” (KDIGO). Restricționăm cronic aportul de potasiu la pacienții cu afecțiuni renale, dar am constatat că datele pentru pacienții dializați sunt sugestive. Când studiați literatura de specialitate, există studii care arată că, în ciuda creșterii aportului de potasiu, nu a existat o creștere semnificativă a nivelului de potasiu în plasmă, chiar dacă pacienții au fost dializați. Aceasta este o zonă emergentă pe care vrem să o cunoaștem ca medicii și să ne gândim. Există o submulțime de pacienți dializați care își pot permite să aibă o dietă mai liberalizată și îmbogățită, care include mai multe fructe și legume proaspete? Acest lucru ar putea să nu funcționeze pentru toată lumea, deoarece unii pacienți au niveluri crescute de potasiu cronice, iar hiperkaliemia poate fi letală, dar poate exista un subgrup de indivizi care pot tolera liberalizarea dieta fără creșterea cantității de potasiu din ser.

Recomandări de absorbție și dietă a fosforului
Medscape: Au existat discuții sau focalizare asupra aportului de fosfor la pacienții cu CKD?

Clegg: Da. A fost mai multă atenție pe fosfor decât pe potasiu. Studiile au arătat că fosforul din alimentele consumate într-o dietă bazată pe plante este mai puțin absorbită decât fosforul din surse animale. Pacienții care consumă în principal produse din carne prezintă un risc crescut de hiperfosfatemie. Ne duce înapoi la concentrarea asupra dietelor bazate pe plante și pe utilizarea lor ca pe o modalitate de gestionare a excreției de fosfor în urină. Anumite alimente care conțin potasiu (nuci, legume, fasole și produse lactate) conțin, de asemenea, fosfor. Fosforul există în două forme: organic (ca fosfați) și anorganici (ca săruri). În general, fosforul organic se găsește în mod natural în alimente, în timp ce sărurile fosforice anorganice sunt adăugate în produsele alimentare în scopul reținerii umidității, duratei de depozitare mai lungi și a aromelor îmbunătățite. Absorbția fosforului din alimentele pe bază de plante care conțin fosfor organic (și potasiu) este mai mică de 50%, datorită conținutului de acid fitic. Fosforul organic în alimentele pe bază de plante se află în cea mai mare parte în forma de depozitare a fitatilor sau a acidului fitic, iar oamenii nu posedă enzima necesară pentru a degrada fitatele sau acidul fitic; astfel, biodisponibilitatea fosforului din surse pe bază de plante este scăzută. Prin urmare, deși sunt bogate în fosfor, alimentele pe bază de plante nu contribuie semnificativ la nivelul fosforului din ser, comparativ cu fosforul anorganic din aditivii alimentari și fosforul din surse animale, care contribuie în mod semnificativ la nivelul fosforului seric.

Datorită importanței evitării nivelurilor ridicate ale fosforului seric, pacienții dializați sunt obligați să ia lianți de fosfat. Acești lianți contribuie la sarcina mare a pilulelor cu care se confruntă persoanele dializate și pot contribui la constipație, ceea ce reduce în timp excreția de potasiu în fecale. O dietă bazată pe plante și bogată în alimente care conțin fosfor organic și potasiu ar putea contribui, în cele din urmă, la reducerea încărcăturii zilnice a pilulelor datorită biodisponibilității reduse a fosforului și a lipsei unei contribuții semnificative la nivelul fosforului seric.

Dieta alcalină: o alternativă la dieta renală?
Medscape: În 2017, cercetătorii au sugerat că, în urma unei alimentații alcaline, s-ar putea îmbunătăți starea de sănătate a pacienților cu CKD. Care sunt gândurile tale despre aceasta dieta?

Clegg: Ceea ce este o dietă alcalină este mult mai asemănătoare cu DASH sau alte diete bazate pe plante. Așa că evităm carnea și obținem mai multe proteine ​​pe bază de plante în dietă. Cred că de multe ori confundăm pacienții pentru că numim toate aceste diete cu nume diferite, dar ele sunt una și aceeași. Cercetătorii găsesc beneficii semnificative ale dietelor pe bază de plante pentru scăderea riscului de boli cardiovasculare, diabet și boli renale. Ne concentrăm cu adevărat pe revenirea la principiile de mâncare mai proaspete și mai puțin procesate alimente.
Medscape: Este dificil să controlați și să măsurați ce mănâncă persoana și de cele mai multe ori datele sunt raportate de sine. Nu este ca studiul efectelor unui medicament, în cazul în care aveți un grup de control de pacienți care sunt pe un anumit medicament și un alt grup care nu este. În opinia dvs., pe ce studii de dietă ar trebui să ne concentrăm asupra pacienților renale?

Clegg: În calitate de dietetician, am revenit la literatura actuală și am căutat studii bine proiectate, randomizate, controlate pentru a examina influența dietă asupra CKD. Tocmai am făcut presupunerea, așa cum face toată lumea, că proteina, fosforul și potasiul sunt rele. Trebuie să ne întoarcem și să facem mult mai multe cercetări pentru a începe să schimbăm această dogmă, să mergem înapoi și să găsim pentru pacienții cu CKD dietele care fac bine, mai liberalizate, pe bază de plante. Pacienții care fac dializă sunt adesea constipați cronic. Le oferim toate aceste lianți și droguri. Acum există o sugestie că colonul și tractul gastro-intestinal ar putea să perceapă și să faciliteze homeostazia corpului de potasiu. Există chiar discuții că, probabil, când rinichiul începe să nu mai funcționeze, în organism există și alte organe, cum ar fi tractul gastro-intestinal, care preiau activitatea de reglare a homeostaziei de potasiu. Dacă furnizăm fructe și legume pacienților pentru a scuti o parte din constipația lor, vom reduce și fluctuațiile lor de potasiu atunci când sunt dializați? Acest subiect necesită efectuarea mai multor studii.

Pentru a răspunde în mod special la întrebarea dvs., avem nevoie de mai multe studii care să se concentreze asupra beneficiilor pentru sănătate ale dietelor pe bază de plante la persoanele cu CKD. Acestea trebuie să fie studii randomizate controlate sub supravegherea medicului și dieteticienilor. Da, reevaluarea dietei este dificilă, dar este un început – și dacă educăm pacienții cu privire la importanța acestor studii și la impactul lor potențial asupra sănătății și bunăstării lor, am putea fi capabili să determinăm cu adevărat sănătatea cea mai bună, cel mai nutritiv plan pentru persoanele cu CKD.

Medscape: În trecut, am recomandat și am încurajat pacienții să consume mai multe fibre pentru a-și regla tranzitul intestinale și pentru a evita constipația. Ce gânduri aveți  privind aportul de fibre pentru pacienții cu CKD?

Clegg: Nu mai puteam fi de acord! După cum sa menționat anterior, există date noi care susțin un rol al tractului gastrointestinal în reglarea homeostaziei de potasiu. Creșterea tranzitului intestinal este exact ceea ce ar trebui să ne preocupe la pacienții cu CKD. Cred că este un efect sinergic, prin faptul că recomandăm medicamente pacienților care provoacă constipație, în timp ce le spunem să reducă aportul de fructe și legume proaspete și chiar să fierbă legumele, ceea ce reduce conținutul de potasiu, dar și conținutul de fibrele. Spunem chiar și pacienților noștri cu CKD să evite pâinea cu fibre multe din cauza fosforului. Practic, dăm diete care creează constipație.

Din nou, trebuie să ne întoarcem și să revizuim recomandările privind dieta și să începem să ne concentrăm asupra liberalizării / individualizării dietei pentru a vedea dacă putem include mai multe alimente bogate în fibre care să profite de rolul tractului gastro-intestinal în homeostazia de potasiu și poate începem să aflăm ma multe despre rolul microbiotei intestinale în beneficiile pentru sănătate ale pacienților cu CKD.

Gânduri privind suplimentele dietetice și alimentele procesate
Medscape: Ar trebui ca pacienții cu CKD să ia orice suplimente alimentare?

Clegg: Sunt împotriva suplimentelor și prefer să se obțină din sursele de hrană naturală nutrienții necesari. Cu toate acestea, pacienții ar trebui să discute cu medicul lor pentru a vedea ce funcționează cel mai bine pentru ei. Multe suplimente conțin produse care nu sunt enumerate pe etichetă, care pot interfera cu alte medicamente pe care le iau persoanele fizice.
Medscape: Suplimentele dietetice sunt sub reglementări diferite decât medicamentele și sunt considerate sigure până când nu se dovedește altfel. Există o mulțime de impurități și aditivi în suplimente; unii chiar conțin stimulente. Extrageți substanțele nutritive dintr-o sursă de hrană naturală și încercați să replicați beneficiile pentru sănătate sub formă de pilule.

Clegg: De asemenea, mă îngrijorează despre interacțiunile medicament-nutrienți la pacienții cu CKD, deoarece li se prescriu adesea medicamente multiple. Cunoscând ce ingrediente sunt în suplimentele pe care le ia pacientul și dacă există constituenți ce ar putea duce la o interacțiune cu medicamente este foarte importantă.
Medscape: Avem aceeași preocupare cu privire la alimentele procesate. Trebuie să acordăm mai multă atenție modului în care sunt procesate produsele alimentare și ce tipuri de conservanți și aditivi sunt în produsele alimentare. În ceea ce privește băuturile și consumul de lichide, care a fost întotdeauna o preocupare pentru pacienții cu CKD, au fost modificate recomandările?

Clegg: Restricția fluidelor este o altă componentă a dietei pe care pacienții o găsesc incredibil de greu de urmat. Pe măsură ce transferăm pacienții la o dietă DASH și departe de alimentele procesate, aceasta ar duce la o reducere naturală a cantității de sodiu pe care o consumă. Apoi, probabil restricțiile fluide ar putea fi liberalizate. Fiecare individ vine cu diferite câștiguri în greutate din fluidul dintre tratamentele dializate, iar acest lucru se datorează consumului real de lichid, conținutului de sodiu al dietei sau constipației. Pentru a obține beneficiile nutritive ale unei diete pe bază de plante, aș recomanda consumarea fructelor și legumelor în starea lor naturală și evitarea sucurilor, care oferă mai mult fluid.

Sugestii pentru medici Consilierea pacienților cu privire la dietă
Medscape: Ce gânduri sau comentarii ați dori să le împărtășiți medicilor în ceea ce privește nevoile dietetice ale pacienților cu CKD?

Clegg: Acum este timpul pentru clinicieni să vadă dacă pot liberaliza dieta la unii pacienți cu boală renală. Medicii ar trebui să lucreze cu dieteticienii și să încerce să încorporeze fructe și legume proaspete în dieta pacientului și apoi să monitorizeze îndeaproape nivelul de potasiu al acestora pentru orice semne de hiperkaliemie. Din nou, lianții de potasiu pot permite pacienților cu CKD care prezintă risc de hiperkaliemie să beneficieze de asemenea de o dietă bazată pe plante.

La participarea la reuniunea KDIGO, a fost interesant sa auzi medicii spunând: „Avem nevoie sa lucrăm cu dieteticieni și să vedem dacă dietele pe care le prescriem pentru pacienții cu CKD au vreun merit și dacă sunt necesare mai multe cercetări pentru a oferi cele mai exacte recomandări sănătoase privind dieta. Unii medici au încercat de fapt să urmeze recomandările privind dieta pentru pacienții cu CKD și au constatat că respectarea dietei este incredibil de dificil de susținut; acești medici au descoperit că dieta este „plictisitoare, banală și oribilă”!

Liberalizarea dietei va oferi beneficii pacienților cu CKD, deoarece va permite consumul mai multor opțiuni alimentare și va spori bunăstarea generală. De notat că liberalizarea regimului alimentar va oferi mai mult decât beneficiile pentru sănătate asociate dietei, dar va oferi și o calitate superioară a vieții.

Un gând despre „Diete pentru pacienții cu boală renală : Ce este nou, ce este mai bun?

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: