Corelația dintre deficitul mare de vitamina B și boală mintală la la adolescenți

deficitvitaminaB

Așa cum am constat pe propria piele, și cum ți-am mai spus aici sau în lista de mesaje, vitamina B este extrem de importantă pentru buna funcționare a organismului. Și pentru că mulți confrați chiar, sunt condescendenți la acest subiect, am decis să pun aici o sinteză a unor date culese dintr-un studiu științific ce privește corelarea puternică între deficitul de vitamină B și afecțiunile psihiatrice la copii.

WARSAW, Polonia – Nivelurile de deficiență a vitaminei B9 și B12 sunt ridicate la copii și în special la adolescenții cu tulburări psihice, spun cercetătorii spanioli. Ei au sugerat că astfel de deficiențe pot afecta neurodezvoltarea și au studiat problema.

Gerard Anmella Diaz, MD, Departamentul de Psihiatrie a Copilului și Adolescentului, Spitalul Clinic Barcelona, ​​Spania, a evaluat retrospectiv aproape 780 de tineri cu tulburări psihiatrice care au fost tratați în unitatea lor pe o perioadă de 3 ani.

Ei au descoperit că, în ansamblu, aproximativ 40% dintre pacienți aveau deficit de vitamina B9 și aproximativ 20% aveau deficit de vitamina B12. Doar mai mult de 10% au fost deficitare în ambele vitamine. Deși în general nu au existat diferențe în ceea ce privește deficitul de vitamine între pacienții cu și cei fără simptome psihotice, pacienții cu simptome depresive au avut o incidență mai mare a lipsei de vitamina B12. Rezultatele au fost prezentate aici la Congresul Asociației Europene de Psihiatrie (EPA) 2019.

Problema neglijată
Studiile anterioare publicate în Buletinul Schizofrenia și raportate de Medscape Medical News arată o legătură între primul episod psihotic și nivelurile scăzute de folat și vitamina D. Anmella Diaz a declarat delegațiilor conferinței că rezultatele sale sunt „foarte importante pentru că subliniază o problemă” care a fost neglijată în această populație de pacienți. Ea a subliniat în special faptul că proporția adolescenților cu deficit de vitamina B9 și B12 este dublă față de copii, menționând că „numerele trebuie să se schimbe”. Anmella Diaz a început prin a sublinia faptul că atât vitamina B9 cât și vitamina B12 sunt implicate în căile de glutation și mielinizare și că s-au dovedit a fi implicate în neuroplasticitate și conservarea integrității neuronale. Deficiențele acestor două vitamine conduc la hiperhomocisteminemie, care a fost legată de tulburările neurovasculare și neurodegenerative și de tulburările psihiatrice, incluzând schizofrenia și tulburările afective, precum și tulburările cognitive.

În perioada fetală și postnatală, deficiențele vitaminei sunt asociate cu demielinizarea și afectarea neurodezvoltării, precum și cu dezvoltarea tulburărilor psihotice și afective. Anmella Diaz a adăugat că în timpul copilăriei și adolescenței, creierul suferă o anulare sinaptică și o reconstrucție, precum și dezvoltarea circuitelor de învățare și de memorie și a funcțiilor executive, făcându-l deosebit de vulnerabil. Pentru a determina nivelurile de deficiență a vitaminei B9 și B12, investigatorii au examinat retrospectiv înregistrările tuturor pacienților psihiatrici în rândul copiilor și adolescenților între 2015 și 2017 în centrul lor. Studiul a inclus 779 persoane; investigatorii au colectat date privind variabilele antropometrice, precum și rezultatele clinice și de sânge. Aproape 40% din eșantion au fost femei, iar marea majoritate (87,5%) au fost adolescenți la momentul admiterii. În ansamblu, vârsta medie a fost de 15,16 ani; intervalul de vârstă a fost de 7,11-17,99 ani. Deficitul de vitamina B9 a fost detectat la 42,4% dintre pacienți, iar 19,2% au deficiență de vitamina B12; 11,0% au fost deficitare în ambele vitamine.

Consumul de alimente
Pacientele feminine aveau valori medii semnificative ale vitaminei B9 comparativ cu bărbații, la 6,4 ng / ml față de 5,9 ng / ml (P = 0,038). Nu au existat alte diferențe semnificative legate de sex. Adolescenții au avut o probabilitate mai mare decât copiii să aibă deficit de vitamina B9, la 44,7% față de 26,1% (P = 0,001). Același model a fost găsit pentru vitamina B12, la 20,7% față de 9,7% (P = .012). Nivelele medii de vitamina B9 au fost semnificativ mai mari la copii decât la adolescenți, la 7,36 ng / ml față de 6,02 ng / ml (P = .001), la fel ca în cazul nivelurilor de vitamină B12, la 500,4 pg / ml față de 420,5 pg / ml (P < .0001). Când cercetătorii au examinat diagnosticele psihiatrice individuale, au fost surprinși să afle că nu există diferențe semnificative în proporția pacienților cu deficiență de vitamina B9 sau B12 între cei cu și cei fără simptome psihotice.

Cu toate acestea, nivelurile de vitamina B12 au fost semnificativ mai scăzute la copii și adolescenți cu simptome psihotice decât la cei fără simptome psihotice – 403,6 pg / ml față de 437,5 pg / mL (P = 0,022). Pacienții cu tulburări de alimentație au fost semnificativ mai puțin susceptibili de a avea deficit de vitamina B9 decât cei fără tulburări alimentare, la 25,8% față de 45,7% (P <0,0001). De asemenea, pacienții fără tulburări alimentare au fost mai puțin probabil să aibă deficit de vitamină B12, la 8,6% față de 21,3% (P = 0,002). Anmella Diaz a spus că constatarea privind pacienții cu tulburări de alimentație a fost „o surpriză”, dar a sugerat că aceasta ar putea fi explicată prin utilizarea mai mare a suplimentelor alimentare decât în ​​cazul altor pacienți „din cauza urmăririi lor în unitatea de psihiatrie”.

În general, anchetatorii au descoperit diferențe globale semnificative între grupurile de diagnostic la niveluri de deficit de vitamina B9 (P = .01) și niveluri medii de vitamină B (P <.0001). Pentru deficitul de vitamina B12, diferența dintre grupurile de diagnostic a fost mai puțin pronunțată (P = 0,027). Cu toate acestea, la pacienții cu depresie, nivelurile de deficit de vitamina B12 au avut tendința de a fi mai mari decât în ​​alte grupuri (P = .009). Au existat, de asemenea, diferențe semnificative globale ale nivelurilor medii de vitamină B12 între grupurile de diagnosticare (P <.0001).

Nevoie de diagnosticare, suplimente
Comentand constatarile pentru Medscape Medical News, în sesiunea săptămânală, Barbara Remberk, MD, PhD, de la Institutul de Psihiatrie si Neurologie, Varșovia, Polonia, a declarat ca deficitul de vitamina la copii si adolescenti este important. Ea a subliniat că pacienții nu au fost comparați cu copiii și adolescenții care nu au avut tulburări psihiatrice. „Câți dintre ei sunt deficienți în restul populației?” a întrebat ea, observând că ar fi, de asemenea, important să se examineze caracteristicile sociodemografice ale tinerilor incluși în studiu. În urma prezentării, Remberk a întrebat-o pe Anmella Diaz despre ce va recomanda pe baza acestor constatări.

Anmella Diaz a spus că studiul a evaluat inițial nivelurile de fier și vitamină D, precum și parametrii legați de copii și a constatat deficite în toate măsurile pe care le-au evaluat. Deficitul de vitamine, a spus ea, „trebuie să fie luat în considerare și trebuie suplimentat, am văzut corelația cu tulburările psihiatrice și cu tulburări neurodezvoltării.

Așadar, avem și documentarea științifică a faptului că dezechilibrele vitaminozice trebuie corectate pentru a ne păstra sănătatea.

Îți stau la dispoziție și pentru soluții concrete de a face asta.

Un gând despre „Corelația dintre deficitul mare de vitamina B și boală mintală la la adolescenți

Adăugă-le pe ale tale

  1. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d most certainly donate
    to this excellent blog! I suppose for now i’ll settle for bookmarking and adding your
    RSS feed to my Google account. I look forward to brand new updates and will talk about this site with my Facebook
    group. Talk soon!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: