Mâncarea personalizată: „Noua” dietă?

 

breakfast-4234067_1920Pentru că datele științifice revoluționare încep să se adune în ceea ce privește rolul alimentației în vindecarea unor boli importante, am decis să traduc din nou un articol de pe Medscape pentru că hipertensiunea, diabetul, bolile autoimune și cancerul par că pot fi tratate, așa cum spunea acum câteva mii de ani Hippocrate, cu dieta. Citește articolul ! Sunt date revoluționare realmente !

De mult timp am presupus că aceeași dietă „sănătoasă” a fost sănătoasă pentru toată lumea. Dar ce se întâmplă dacă mâncarea pe care o mănânci este nocivă pentru corpul tău?

Bine ați venit la nutriția personalizată, un domeniu în curs de dezvoltare care utilizează o combinație de știință și tehnologie care determină ce alimente sunt bune sau rele pentru tine prin proiectarea unei diete individualizate. În ultimii ani, cercetarea a răsturnat înțelepciunea convențională din jurul nutriției și poate în curând să se prăbușească în întregime îndrumarea dietetică monolitică pe care ne-am bazat până acum. Deși definiția „alimentației personalizate” este în continuă evoluție, ea a fost descrisă în mod concis ca fiind „o abordare care utilizează informații privind caracteristicile individuale pentru a dezvolta sfaturi, produse sau servicii nutriționale specifice”. Aceste „caracteristici individuale” pot include fiziologia (de exemplu, vârsta, sexul), factorii de mediu fluctuanți (de exemplu, tiparele de somn, activitatea fizică), mai multe vederi de ultimă oră obținute prin evaluarea profilului genetic sau microbiomic al unei persoane sau o combinație a acestora.

În sine, este posibil ca această informație să nu aibă prea multă putere de schimbare. Totuși, folosirea „datelor mari” colectate de la mii de oameni din întreaga lume pentru a crea modele de predicție bazate pe algoritmi a dezvăluit disparități surprinzătoare în modul în care indivizii răspund la diferite alimente. Suntem doar în primele etape ale înțelegerii modului în care indivizii răspund unor alimente specifice, cu cele mai bune date disponibile care se concentrează asupra rezultatelor glicemiei, însă există un optimism considerabil că nutriția personalizată va deveni un instrument neprețuit pentru a ajuta pacienții să decidă ce să includă și să excludă din diete pentru a menține sănătatea globală și pentru a gestiona sau preveni bolile.

„Presupunem că în 5-10 ani, dietele de o mărime potrivită vor deveni caduce și vor fi înlocuite cu diete care se vor baza pe o combinație de caracteristici individuale ale gazdei și microbiomului, boala care trebuie tratată și preferințele personale , a declarat Eran Elinav, profesor de imunologie la Institutul de Științe Weizmann din Israel, și un pionier în domeniu.

Starea de nutriție personalizată
Până în prezent, datele cele mai convingătoare privind promisiunea unei alimentații personalizate au provenit din studiile care încorporează profilul microbiomului intestinului. Acestea ridică posibilitatea ca informațiile colectate dintr-un simplu eșantion de scaun să poată anticipa răspunsurile la anumite alimente. Elinav și colegii au testat această teorie într-un studiu bazat pe trei părți bazat pe răspunsuri bazate pe răspunsurile glicemice postprandiale (PPGR).  În primul rând, au înscris 800 de participanți din Israel și au testat glicemia după fiecare masă pe care au consumat-o, confirmând că PPGR-urile au variat considerabil printre ei, chiar și atunci când au consumat alimente identice. Apoi, au încorporat toate informațiile pe care le-au obținut din această cohortă într-un algoritm împreună cu alți factori cum ar fi vârsta, greutatea și profilurile microbiomului și au validat capacitatea algoritmului de a prezice cu exactitate PPGR-urile într-o cohortă separată și mai mică. În cele din urmă, au confirmat valoarea reală a algoritmului într-un studiu orb, randomizat, în care microbiomul și informațiile clinice au fost utilizate pentru a crea diete personalizate pentru fiecare participant, pe baza PPGR prezis a acelei persoane la alimente. Dietele create prin algoritm au dus la scăderea semnificativă a PPGR. Astfel, studiul a devenit un caz convingător pentru dovada conceptului, valabilității și aplicabilității, toate într-o singură publicație.

Deși conceptul de diferențe interpersonale ca răspuns la alimente a fost descrisă anterior, credem că formularea caracteristici individuale ale gazdei și microbiomului în recomandările dietetice într-o cohorta mare, într-o maniera bazată pe dovezi a fost fără precedent și a revoluționat perspectivele asupra nutriției, a spus Elinav . Într-un studiu sponsorizat de industrie publicat în acest an, cercetătorii au validat acest algoritm prin testarea capacității sale de a prezice PPGR la alimente la 293 de participanți fără diabet. Deoarece microbiomul este influențat de factorii de mediu dincolo de dietă și poate varia în funcție de regiune, reconfirmarea constatărilor studiului anterior într-o populație diferită a fost crucială. Acești participanți erau aproape în întregime din Midwestul American. În concordanță cu rezultatele anterioare, răspunsurile glicemice la produsele alimentare identice au variat semnificativ de la o persoană la alta. De exemplu, nivelele de glucoză din ser, după ce au mâncat un păstăi cu brânză cremă, au crescut la un nivel redus, de 6 mg / dl la unii pacienți (cei cu răspuns scăzut) până la un nivel ridicat de 94 mg / dl la alte persoane. Iar unele constatări au fost contra-intuitive față de recomandările nutriționale obișnuite, după cum reiese din nivelurile de glucoză din sânge care au crescut mai mult după ce s-a consumat o banană decât după ce au mâncat un prăjitură. Acest lucru este deosebit de important, potrivit Heidi Nelson, MD, care conduce Centrul de Medicina Individualizata Microbiome Program la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota, și este unul dintre autorii acestui studiu, deoarece înlocuiește mediile relativ neinformate pe care sfatul nutrițional se bazează pe previziuni precise cu derivate variabile. „Vrem să știm dacă cineva este un respondent scăzut sau înalt la diverse alimente, pentru că puteți înlocui alimentele cu răspuns ridicat cu alte alimente sau puteți evita aceste alimente integral. Am arătat, de asemenea, că în unele cazuri, combinarea alimentelor scade răspunsul glicemic. Uneori, câteva migdale adăugate într-o anumită hrană au atenuat răspunsul glicemic „, a spus ea.

Comercializarea înainte de validare ridică probleme
Deși aceste eforturi în nutriție personalizată au atras atenția semnificativă, preocuparea rămâne că așteptările pentru aplicarea sa actuală pot fi nerealiste în prezent. Dar entitățile comerciale nu așteaptă mai multe date; au început deja să comercializeze aceste instrumente pentru publicul larg. DayTwo, Inc., utilizează tehnologia pentru a oferi recomandări nutriționale personalizate care prevăd răspunsul glicemic al unei persoane la diverse alimente. Este la fel de simplu ca și cum ai cumpăra un set și poți trimite poșta într-un eșantion de scaun. După testarea scaunului, DayTwo susține că oferă acces la sfaturile dietetice care pot ajuta la modificarea rezultatelor, de la scăderea în greutate și simptomele gastrointestinale (de exemplu, balonare, constipație) la sănătatea mentală și imunologică. Alte companii oferă servicii în mare măsură comparabile, dar instrumentele lor de predicție nu au fost verificate în literatura de specialitate evaluată la același nivel. Mai multe companii specializate pe nutriție – de exemplu, Habit, GenoPalate, Nutrogenomix și Profil-s-au focusat pe testarea ADN-ului. Deși diferă în oferta lor, serviciul de bază este același. Consumatorii cumpără un set, fie prin poștă sau într-o locație fizică, pe care o folosesc pentru a furniza probe de sânge și / sau tampoane pentru obraz. Seturile sunt trimise companiilor, care apoi analizează genotipul și fenotipul persoanei și le compară cu markerii genetici stabiliți. Consumatorii sunt informați cu privire la ce alimente sunt potrivite pentru aceștia, pe baza capacității lor previzionate de a le metaboliza, ce substanțe nutritive ar trebui să caute și să evite și care este probabilitatea de a  pierde în greutate. Sfaturile apar în rapoarte tipărite sau pe aplicații digitale, chiar până la rețete personalizate.

Aceste truse variază în preț de la 150 la 350 de dolari, deși sunt disponibile și funcții suplimentare (membri, sesiuni de coaching extinse, cu dieteticieni și alimente și suplimente oferite de companii). Aceste companii fac mai mult decât să vândă un produs de curiozitate unic; acestea stabilesc relații cu consumatorii pentru a oferi sfaturi de sănătate pe termen lung. Modelul este o combinație de furnizori de informații genetice, cum ar fi 23andMe sau Ancestery.com, și instituții populare de pierdere în greutate, precum Jenny Craig sau Weight Watchers. Este ușor să vă imaginați de ce acest lucru ar fi interesant atât pentru consumatori, cât și pentru investitori. Cu toate acestea, site-urile lor sunt adesea vagi despre ceea ce pot oferi sau știința care stă la baza serviciilor lor.
Disconfortul meu este ca aceste metode au intrat în comercializare deplină înainte de orice validare reala, a spus Alexander Khoruts, MD, un membru al consiliului consultativ științific pentru Centrul American Gastroenterological Association pentru  Microbiomul Intestinal Research & Education și director medical al Microbiota Programul terapeutic de la Universitatea din Minnesota din Minneapolis.

Alți cercetători sunt, de asemenea, îngrijorați de afirmațiile pe care le fac unele companii în absența unor studii de validare pe scară largă. „Serviciile personalizate de nutriție ar trebui să fie examinate”, a spus Elinav. „Alte componente decât glucoza, cum ar fi grăsimile, proteinele, vitaminele și mineralele, ar trebui luate în considerare în planificarea dietelor, alergii alimentare și alte considerente individuale nu ar trebui să fie trecute cu vederea. Cercetătorii sunt, de asemenea, în mare parte în acord cu privire la limitele cheie ale cercetării nutriționale personalizate până în prezent. Khoruts a identificat una dintre problemele persistente în lipsa de standardizare în cadrul seturilor de testare. Elinav a fost de acord cu această caracteristică, menționând că, în timp ce standardizarea a fost realizată în propriul său model, există o preocupare mai mare pentru mai multe seturi directe pentru consumatori care au fost studiate în mod inadecvat.

Cum nutriția personalizată își poate realiza potențialul
Cu toate acestea, Khoruts recunoaște că, datorită acestor servicii directe către consumatori, medicii pot întâlni mai mulți pacienți preocupați de acest subiect. „Gastroenterologii văd pacienții care aduc aceste rapoarte la birou, deoarece companiile comercializează direct către consumatorii, au site-uri frumoase care promit foarte multe”, a spus el. Problema este că rapoartele sunt dificil de explicat pacienților, chiar și pentru un expert cum ar fi Khoruts. Pentru cei care încorporează analizele microbiomului, pacienților li se spune de multe ori că profilurile lor sunt în intervale considerate normale, când, de fapt, nu au fost furnizate suficiente analize pentru a stabili convingător aceste intervale. Acest lucru înseamnă că aceste rapoarte oferă un sfat ușor de solicitat pentru medici cu care să lucreze, cu toate că Khoruts vede valoarea lor în simpla generare de interacțiuni productive cu pacienții. „Dacă pacienții sunt implicați și fac unele dintre aceste cercetări pe cont propriu pentru a căuta răspunsuri, este de asemenea o oportunitate pentru un medic să se implice în conversația cu pacientul”.

Elinav a adăugat că rapoartele generate de o companie personalizată de nutriție nu ar trebui să înlocuiască niciodată bunul simț. Ele ar trebui sa fie integrate în arsenalul de diagnostic de către medici și personalul medical ca un mijloc auxiliar bazat pe dovezi în ideea de a îmbunătăți precizia în planificarea dietetica, a spus el. Indiferent de aceste limitări actuale, potențialul de a utiliza această cercetare pentru a informa diagnosticul și tratamentul este considerabil, având în vedere rolul prezumat al microbiomului în atât de multe elemente ale sănătății umane, cum ar fi progresia cancerului, sensibilitatea la infecții, boala intestinului inflamator, tulburările neurologice și metabolice condiții, a spus Elinav.

Nelson a adăugat că poate cel mai important lucru pe care trebuie să-l amintim este că acesta este un domeniu de știință tânăr care va avea nevoie de timp pentru a rezolva problema. Pentru a-și îndeplini promisiunea, sunt necesare studii mai bine concepute de tipul celor conduse de Elinav, Nelson și alții și, probabil, mai puțin de entuziasmul din partea comercială a acestui domeniu.

Oricum, preocupări sunt mai ales peste Ocean. Aici puteți urmări o serie produsă de dr. Pedram Shoujai, autorul cărții „Călugărul urban”, pe care vi-o recomand cu căldură. În această serie veți putea urmări interviuri cu cercetători americani care sunt pe cale să schimbe abordarea tratamentului multor boli grave. Vezi ce poți folosi tu și familia ta de aici pentru a vă păstra sănătatea !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: