Antibioticele, le luăm sau nu ?

doctor-4229348_1920Astăzi am să-ți aduc în atenție problema tratamentului cu antibiotice în patologiile infecțioase. Mai ales mămicile probabil că vor fi foarte implicte în subiect. Și pro și contra.Și știu discuția, și din familie…

Idea este că de foarte multe ori, când „răcim puternic” simțim nevoia sa folosim medicamente „tari”. De cele mai multe ori prin asta înțelegem antibiotice din ultimile generații. Și uneori este chiar soluția care trebuie. Cert este că apar tot felul de discuții.

Unele susțin că nu trebuie utilizate, „că distrug ficatul”, sau că „strică rezistența” organismului. Le-am auzit pe toate și, cu siguranța mai sunt și altele pe care nu le-am aflat încă…Și asta are un fundament. În ultima vreme sunt tot mai multe bacterii, microbi cum le spunem cu toții, care sunt rezistente la antibiotice. Unele au o rezistență multiplă, la cele mai noi antibiotice și mie ca medic asta îmi dă fiori reci. Cum se întâmplă asta ? Printr-o utilizare excesivă, fără antibiogramă, pe perioade prea scurte, și acolo unde nu e nevoie. Deja simt niște priviri încruntate și dezaprobatoare…Mai ales  ale mamelor…

Să vedem un pic datele despre aceste lucruri. OMS ( Organizația Mondială a Sănătății) trage un semnal de alarmă publicând datele din sistemul de alarmă propriu care monitorizează 22 de țări. Acestea arată că rezistența microbiană este mult mai frecventă în rândul populației cu venituri mici, dar și în privința țărilor cu un nivel ridicat al calității vieții. Infecții care până nu demult erau relativ ușor de tratat au devenit o provocare în ultimii ani pentru medicul curant.  Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus și Streptococcus pneumoniae, urmate de Salmonella spp sunt cele mai frecvent implicante în rezistențele microbiene. Și au fost situații în spital când am găsit tulpini de Pseudomonas aeruginosa rezistent la antibiotice care altă dată făceau față cu brio.  Și l-am găsit în infecții otice în care nu prea erau citate sau erau rar citate ca infecții, au devenit destul de frecvente. Concret, între pacienții cu infecții în sânge, în datele OMS, proporția de bacterii rezistente la antibiotice a fost de la zero la 82%. Rezistența la penicilină – medicamentul utilizat timp de zeci de ani în întreaga lume pentru a trata pneumonia – a variat de la zero la 51% în rândul țărilor raportoare. Rezistența la ciprofloxacină, un antibiotic frecvent utilizat pentru tratamentul E.coli, bacteria asociată cu infecții ale tractului urinar, a fost între 8% și 65%.

Nu mai spun că sunt date care demonstrează că, de exemplu în cazul otitelor medii acute la copii, 61% s-au vindecat fără antibiotic, iar în unele situații la 7 zile rata de vindecare a fost de 75% !

Și aici ajunge la alte discuții : când dăm și când nu dăm antibiotic ? Cert în infecțiile virale nu ar trebui date antibiotice. Spun nu ar trebuie pentru că în practică se întâmplă. De ce ? Pentru că fie că părinții, pentru că cel mai des e vorba de pediatrie unde este frecventă situația, sunt îngrijorați de efectele acestora asupra sănătății copilului. Suspicionează multe efecte secundare, mulți pun la îndoială efectul real al acestor medicamente. Fie că medicul are de a face cu pacienți a căror adresabilitate este foarte proastă, de la distanțe mari sau care au situație materială precară ce nu le permite revenirea în ambulator pentru monitorizare, sau au boli care aduc un risc suplimentar și atunci preferă să-i ofere pacientului un grad mare de protecție. Sau este situația inversă, când chiar părinții cer antibioticul tocmai pentru a fi siguri că copilul lor primește un tratament „puternic”.

Mai sunt situațiile în care un tratament antibiotic presupune și restricții ale regimului de viață. Adică contraindică alcoolul. Și asta poate fi, culmea, un motiv de refuz al tratamentului antibiotic în cazul adulților și mai ales în rândul bărbaților !

Ar trebui să înțelegem că antibioticele nu fac rău per se. Adică nu sunt dăunătoare, pentru că altfel nu ar fi fost lăsate pe piață, în ciuda celor care contra-argumentează cu scenarii conspiraționiste. Fiecare are niște indicații. E ca la mașini : nu poți pune benzină în Diesel și motorină în motor pe benzină. Mă rog, poți pune, că am văzut situații 🙂 , dar te vei duce să-ți segmentezi motorului apoi. Adică nu merge !

Nu reduc rezistența organismului. Ci mai degrabă o avitaminoză face asta, o alimentație dezechilibrată sau alte boli concomitente fac asta și nu un antibiotic. E adevărat că unele au efecte adverse : alergii, dureri gastrice, tulburări de tranzit, nu pot fi administrate cu alte medicamente, dar se știu aceste lucruri și se evită.

Ce-i de făcut ?

Să nu ai o opinie tranșantă din start, fără să cunoști datele medicale ale problemei. Fără să stai de vorba cu doctorul să-ți explice ce și cum.

Apoi, dacă e vorba de o infecție virală, ar trebui să colaborăm cu doctorul în a monitoriza primele zile de tratament fără antibiotic, asta înseamnă să vii zilnic la control. Pentru că, vezi tu, în primele zile se poate produce suprainfecția bacteriană și atunci nu avem de ales și trebuie să dăm antibiotic. Iar ăsta e unul din motivele pentru care se dau antibiotice din start, mai ales acolo unde e vorba de pacienți care ajung mai greu la medic, pentru a preveni suprainfecția bacteriană și asta pentru că nu știi, ca medic, cum va evolua pacientul.

Apoi ar trebui să luăm antibiogramă înainte să dăm un antibiotic. Vestea proastă e că și aceste examinări pot fi fals negative. Adică să nu descoperim microbul sau să fie un microb greu de evidențiat prin metodele uzuale. Dar datele din acest examen coroborate cu datele examenului clinic va da medicului o imagine de ansamblu care va direcționa terapia într-o direcție sau alta.

Iar dacă avem un tratament antibiotic, e valabil pentru orice tip de tratament, nu trebuie să-l modificăm noi. Doza și durata acestui tratament are o logică, bazată pe studii la mii și sute de mii de oameni și pe experiența medicului, de ani de zile în care face același lucru și are ocazia să vadă sute de cazuri. O să mă întrebi ce faci dacă îți e rău de la aceste antibiotice. Ei bine, te duci la medicul care ți le-a prescris și îi spui aceste lucruri. El sau ea e cel sau cea mai în măsură să-ți modifice dozele corelat cu ce știe el despre boala ta. Mă uimesc mereu pacienții care își modifică singuri dozele de medicamente, fără nicio consiliere medicală și apoi se plâng că nu le merge bine tratamentul.

E bine să iei probiotice odată cu antibioticele. Nu numai că vor modifica flora intestinală, dar dacă nu contracarăm acest lucru, vor putea să apară și alte probleme în viitor. Sunt în acest moment studii  care vizează microbiomul intestinal a cărui importanță încă nu e pe deplin înțeleasă de medicină astăzi și de aceea, în acest moment, este obiectul unor studii laborioase în instituții de prestigiu. În farmacie găsești foarte multe probiotice. Iar dacă nu vrei să le iei de acolo, murăturile, iaurtul pot fi alternative de refacere a florei intestinale.

Ce ai mai putea face ? Să te vaccinezi ! Știu că e un subiect foarte controversat în ultima vreme. Și cred că se întâmplă așa pentru că a existat multă lipsă de discernământ în promovarea unor informații. Cum că vaccinurile au cipuri în ele sau că provoacă autism sau poliomelită etc. Am primit o întrebare din familie odată eu ce aș face dacă ar fi vorba de copilul meu și am răspuns fără ezitare că l-aș vaccina. De ce ? Pentru că nu vreau să ignorăm dovezile științifice care, în rezumat, spun că la majoritatea subiecților administrați au avut efecte pozitive. Și nu aș vrea să ne întoarcem la vremurile în care copiii, care nu au putere decizională asupra-le, mureau din această cauză. A unor boli infecțioase care au vaccin !!

Așadar dacă faci o infecție în sfera ORL, care sunt cele mai frecvente, sau oriunde altundeva în corp, medicul va deveni cel mai bun sfătuitor al tău ! Și de aceea ar trebui să-l vezi ca pe principalul actor în tratarea infecției ale, fie că vorbim de medicul de familie, fie că vorbim de medicul specialist.

Nu te gândi că e capătul lumii dacă trebuie să iei antibiotic sau că nu trebuie să iei antibiotic. Medicul tău îți va spune de ce da și de ce nu trebuie să iei antibiotic.

Sănătate maximă !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: