Viitorul este aici !

191004105310-01-paralyzed-man-robotic-suit-exlarge-169Pentru că de foarte multe ori afecțiunile neurologice rezultate în urma unor traumatisme sau a unor boli degenerative se soldează cu astfel de infirmități, cred că este salutar acest progres a exoscheletelor.

N-am putut să nu mă gândesc, văzând acest video, la Robocop ! Și la filmele since fiction care vorbesc de implantare de chip-uri care să suplinească funcțiile distruse ale creierului. De altfel, studii în acest domeniu sunt derulate de mulți ani, dar rezultatele abia acum, se pare, că se obțin. Și imaginați-vă câte aplicații medicale poate avea acest aspect ! Oameni care sunt dependenți acum de cei apropiați sau de societate pot fi autonomi și, dacă își doresc, pot reveni în societate ca și contributori. Nu mai vorbesc de aplicațiile industriale în muncile care necesită suprasolicitări pe scheletul uman. Gândiți-vă că muncitorii care ridică greutăți, dacă nu pot fi înlocuiți cu roboți, pot beneficia de acest exoschelet care să-i protejeze.

Iarăși, nu am putut să nu mă gândesc, la reeducarea vestibulară, care este necesară celor cu sindroame vestibulo-cohleare, cei care amețesc din bună cale sau când modifică poziția capului, și care se face acum cu softuri destul de vechi. Cel puțin ceea ce am văzut eu. Ar putea beneficia de o astfel de reeducare folosind astfel de structuri la domiciliu după o prealabilă instruire în clinică.

Trebuie remarcat sursa acestei publicări, The Lancet fiind una din cele mai prestigioase reviste de știință de pe piață.

Sigur că vor fi voci care vor vorbi despre riscurile de a fi manipulați acești oameni care sunt dependenți de aceste dispozitive externe. Dar cred că aici se va vedea gradul de civilizație al speciei noastre, în ajutarea semenilor în suferință, ca resurse financiare, dar și ca scop final al medicinei.

Ca să parafrazez un slogan, viitorul arată bine ! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: