Bunăstarea face rău ?

holzfigur-980784_1920Voința nu funcționează când ești obosit. Logic ar putea părea la un moment dat, dar de câte ori nu am ignorat acest aspect ? Eu știu că am făcut-o…Și de curând am întâlnit-o scrisă într-o carte… Hm… Mereu aceeași chestie : știm lucruri, dar cumva uităm să le aplicăm și ajungem, surprinși în același loc…

Nu demult am experimentat un astfel de lucru : un proiect important pentru cariera mea, care presupunea un efort intelectual intens, foarte intens, dar căruia nu pre a puteam să îi fac față. Și m-am agitat atunci, și m-am stresat. Mi-am făcut reproșuri că nu mai sunt în stare, că îmbătrânesc. Fără să evaluez și starea de oboseală. Poate părea o scuză. Poate chiar e, dar oboseala cronică nu mai e o stare descrisă în cărți. Este chiar aici lângă noi. Și partea proastă e că afectează și voința și alte caracteristici personale. Și astfel intrăm într-un cerc vicios, care ne șubrezește sănătatea. Pentru că ratarea obiectivelor vine cu depresie, cu scăderea stimei de sine, cu demotivare. Și te izolezi de lume, de familie, de obiectivele tale. Ba chiar se poate ajunge la gesturi extreme de ați face rău singur.

Bine, bine, dar ce facem cu așteptările șefilor, ale familiei și, mai ales, ale noastre ??? Cu bunăstarea dorită ? Toată lumea așteaptă să demonstrăm că suntem capabili, că suntem speranța văzută de toți în noi. Presiunea asta, de a face frumos, de a nu rămâne de cârd, ne face să ne alienăm și mai tare. Gândește-te ! Nu ai plecat și tu la drum cu niște aspirații în ce privește profesia ta ? Starea ta materială ? Le-ai atins pe toate ? Dacă da, felicitări ! Ești unul din performări. Dar dacă răspunsul e nu ? Ce-i de făcut atunci ?

Ei bine, nu am pretenția că le știu pe toate. Ci doar că poate fi o soluție alternativă. Să te oprești, să te odihnești în primul rând. Să îți revii. Să redevii tu. Apoi ar trebui să-ți faci o analiză de etapă. Ce ai neglijat, ce ai evaluat mai puțin sau incorect la obiectivul tău ? Ai implementat așa cum ți-ai propus ? A fost suficient sau trebuie adaptat ceva ? Dar cred că unul din aspectele importante este izolarea atunci când faci această analiză. Mai ales de oamenii toxici. Care te amărăsc și care îți reamintesc doar de eșec. Fugi de ei ! Și sunt convins că vei găsi cauze și soluții ale eșecului sau ale realizării parțiale ! Doar trebuie să  implementezi aceste soluții. Și mai un aspect : poate trebuie să accepți că obiectivul tău inițial a fost nerealist. Și treaba asta e grea… Cere tărie de caracter să recunoști că fie nu ai ce se cere pentru acel obiectiv, fie ai greșit în implementare. Oricare ar fi varianta ta, e greu de digerat. Dar nu imposibil de trecut de acestă etapă și cred că este un purgatoriu obligatoriu pentru a te redefini.

Cercetări recente au constat că avem o „lățime de bandă” pentru creativitate și productivitate. Deci nu avem resurse nelimitate ! Dimineața și prima jumătate din zi este momentul în care trebuie să „tragem tare”. De ce oare vrem, atunci,  de la noi ca toată ziua să fie la fel de productivă ? Se pare că hardwire-ul nu ne ajută…

Însă ce am constat, reinventând roata :), este că de multe ori trăim pentru alții. Vrem bunăstare. Vrem să câștigăm banii cu care să-i impresionăm pe alții, adesea oameni care nu ne plac, vrem să avem poziția profesională pentru alții, pentru recunoașterea altora, vrem mașinile, bijuteriile, călătoriile altora, iar viața noastră trece în umbră. Muncim, muncim și brusc, ne trezim pe un pat de spital, cu un prognostic care ne năucește și cu imaginea dezastrului adânc înfiptă în ochi și în suflet.

De ce să așteptăm până atunci ? De ce să lași oboseala să te oprească de la a trăi viața TA ? Să fii TU cea sau cel care ți-ai dorit întotdeauna să fii ? Că pierzi oportunitățile ? Poate nu sunt oportunitățile tale dacă te costă sănătatea, nu ? Nu e nimic greșit să te oprești să îți tragi sufletul. Să verifici dacă nu cumva ai pierdut drumul și mergi pe alături. Ia-ți 2 zile pe săptămână libere. Sau dacă nu poți să ți le iei, fă în acele două zile din săptămână lucruri mai ușoare, administrative.

Și căutați acele lucruri care vă fac fericiți. De cele mai multe ori nu costă bani. O plimbare în natură, timp de calitate cu familia sau cu oamenii dragi din viața noastră, sau un act de caritate față de cei în situații dificile pot să te pună pe linia de plutire sau să te pună în lumină. Și din nou ajungem la acel sfat, pe care cei mai mulți îl atribuie lui Socrate, alții lui Platon, deși se pare că era scris pe frontispiciul oracolului din Delphi, „cunoaște-te pe tine însăți sau însuți” e cel mai important lucru în viață.

Așa vei ști unde să te oprești cu efortul și să poți să îți exersezi voința.

Sănătate maximă !

P.S. Aci ai un material mai detaliat despre cum poți să combați surmenajul.

Descarcă-l și folosește-l !

Un gând despre „Bunăstarea face rău ?

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: