Canabisul poate accelera creșterea carcinomului cu celule scuamoase ?

cannabis-leaf-stock-getty-weed-marijuanaPentru că este o discuție relativ nouă în societatea românească, e bine să evaluăm toate datele. Și cum în medicină adesea datele se completează pe măsură ce trece timpul, modificând uneori major indicații și atitudini terapeutice, e bine să avem o atitudine ponderată.

Consumul de canabis recreativ poate accelera creșterea carcinomului cu celule scuamoase pozitive cu capul și gâtul HPV.
Ingredientul care face ca persoanele aflate pe canabis să simtă euforia sau „bine dispuse” este asociată cu accelerarea creșterii cancerului la pacienții cu papiloma virus(HPV) – carcinom cu celule scuamoase la nivelul capului și gâtului.

Cercetătorii de la Universitatea School of Medicine din San Diego, California au demonstrat la animale și pe culturi de celule umane, cum prezența tetrahidrocannabinolului (THC) în fluxul sanguin îmbunătățește creșterea celulelor canceroase scuamoase pozitive HPV. Când este activat, calea MAPK p38 previne moartea celulelor (apoptoză), permițând astfel creșterea incontrolabilă a celulelor canceroase scuamoase pozitive HPV.

Echipa a analizat, de asemenea, probe de sânge de la pacienți cu cancer de gât legate de HPV și similar cu liniile celulare, probele de sânge au arătat activarea MAPK p38 și pierderea apoptozei celulelor canceroase la tumorile de la pacienții cu THC în sângele lor.
Cercetătorii au declarat că acum există dovezi științifice conform cărora consumul zilnic de marijuana poate determina creșterea tumorii în cancerul de cap și gât legat de HPV.

E adevărat că trebuie desfășurate studii e fază 3, cu un număr semnificativ statistic pe acest subiect pentru a vedea exact care este impactul real, în condiții de viață reală, a acestei substanțe.

Dar și această informație preliminară ne poate oferi o imagine asupra posibilelor efecte ale canabisului.

Sănătate maximă ! 

2 gânduri despre „Canabisul poate accelera creșterea carcinomului cu celule scuamoase ?

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: