Mie îmi plac și spitalele moderne și bisericile, de orice mărime…

anesthesia-4677401_1920Ai citit și tu, cu siguranță, zicerea „lui Dumnezeu îi plac lemnul și spațiile mici”, în ideea că se cheltuie bani prea mulți pentru construcția de biserici, și mai ales, pentru catedrala națională. Nu știu de ce s-a creat această polarizare… Pentru că biserica și medicina au mers, de-a lungul secolelor împreună. Sf. Luca a fost doctor, Damian și Cozma au fost doctori fără de arginți, la începuturile sale, medicina a crescut la umbra bisericii, acele bolnițe sunt cunoscute de cei cărora le place istoria. Dar ca să venim mai în actualitate, Biserica Ortodoxă Română a cheltuit 100 de milioane de euro !!! pentru construirea și asigurarea funcționalității așezămintelor sociale, care asigură și asistență medicală. Și nu numai atât. De-a lungul timpului biserica ortodoxă a făcut menirea ei de diaconie către cei păstoriți. Vreau să mă înțelegi bine ! Sunt laic, sunt un membru al societății în care și tu trăiești. Dar știu că sunt părinți ca preotul Damaschin de la Iași, că există așezământul Sf. Leontie de la Rădăuți, părintele Nicolae de la Valea Plopului și sunt mulți alții față de care mă simt vinovat că nu-i pomenesc aici. Deci Biserica Ortodoxă își face misiunea ei de diaconie.

mitropoliaiasiDar vin și te întreb : noi nu avem nicio responsabilitate pentru că nu sunt spitale moderne în România ? Simt că deja ai făcut ochii mari și umerii ți s-au ridicat în sus,  a justificare. Cum de nu am fost în stare, 30 de ani să construim spitale regionale ? Dar niciunul !!!!???? Bani au fost. Trebuia doar să scrii proiecte. Cum de singurul spital construit după Revoluție la Iași a durat 12 ani ca să poată fi funcțional ??? Ce am fi putut face fiecare din noi ? Să fim mai implicați social !

Altă întrebare : știi câți bani efectiv plătești la sănătate ? Știi cât are contul tău la Casa Națională de Sănătate ca bani ? Dar cât acoperă acești bani din costurile unei eventuale spitalizări, știi ? Să-ți dau o indiciu : o zi de spitalizare la un spital clinic universitar, doar partea hotelieră, costă 550 de lei !! Nu mă întreba de ce costă ca la un hotel de 4-5 stele că nu știu să-ți răspund, dar atât costă. Dacă stai 5 zile, cât e durata minimă în spitalele românești, fă și tu un calcul… Dar de câte ori te-ai dus direct la UPU și nu la medicul de familie ? Sau la medicul specialist în policlinică ? În orice caz, sunt foarte mulți, dar foarte mulți dintre noi, care se duc direct la urgențe pentru toate prostiile. Sorry, dar nu toate sunt urgențe !  Urgențe sunt acele situații în care ți-e pusă viața în pericol. Adică sângerezi de nu se mai oprește, te sufoci de devii albastru, faci infarct, accident vascular și încă câteva. Restul pot fi tratate și în ambulator.

Și în ciuda a ce se spune, în sistemul de sănătate sunt bani ! Doar că sunt cheltuiți prost ! Și nu s-a discutat public ce fel de sistem de asigurări de sănătate ne dorim. Și cât suntem dispuși fiecare din noi să plătim pentru asta. Pentru că, da, sănătatea costă ! E a doua cea mai costisitoare industrie după apărare. Am zis industrie ? Ei bine, da ! Toate echipamentele de ultimă generație costă. Și nu puțin. Poate ar trebui să menționăm costul unei operații endoscopice de sinuzită…care e 3000 de euro !!! Și asta o plătim noi toți. Și ca să vezi prin ce trec și alții, sau prin ce au trecut, îți recomand filmul Siko al lui Michael Moore, sigur implicat politic, dar îți dă o imagine despre ce se întâmplă cu costurile sănătății în USA și în țări avansate din Europa.

Apoi, cred că ar trebui să facem mult mai mult pentru prevenție și văd actualul ministru a demarat screening pe două patologii majore care generează cea mai multă mortalitate în România. Pentru că sunt sisteme de sănătate mult mai avansate ca al nostru care nu își permit să neglijeze prevenția. De ce ? Pentru că este mult mai ieftină !!

Și mai e ceva : orice medic, mai devreme sau mai târziu, va realiza că există Dumnezeu. Și spun asta din propria mea experiență. Mulți din colegii mei, că recunosc sau nu, sunt convinși că există Dumnezeu.  Sau cum vrei să-i spui. Natură, Alah, sau mai știu eu cum. Pentru că odată ce vezi, ce studiezi mecanismele organismului uman realizezi că doar o entitate super-inteligentă putea crea astfel de reglaje nanometrice și superprecise. Doar o inteligență care o depășește cu mult pe a noastră putea crea un astfel de întreg cum e organismul uman, cu atât de multe mecanisme care funcționează toate deodată și în sinergie.

Așa că mie îmi plac spitalele moderne, curate, bine dotate și în care cadrele medicale și regulile sunt respectate. Pentru că nouă românilor, am așa impresia, că nu prea ne plac regulile…Și trebuie să stabilim regulile prin intermediul cărora să ajungem la spital. Și de asemenea, regulile prin care să cheltuim banii din sănătate. Dar îmi plac și bisericile ortodoxe. Pentru că, oricât am urî noi popii, mulți dintre ei au fost alături de noi și de străbunicii noștri. Și le-au dat și ne-au dat, printre altele și sentimentul de românitate. De națiune. Poate sună a slogan politic, dar gândiți-vă că au fost vremuri și regiuni din România de astăzi când doar în biserică se vorbea românește. Doar acolo puteai să-ți amintești cine ești de fapt. Poate ar trebui să spunem că mitropoliții din vremea pașoptiștilor au contribuit direct la mișcările naționale. Cu bani și sprijin. Că partizanii și legionarii aveau o doctrină naționalistă, centrată pe credință. Credința ortodoxă.

Și păstrarea sănătății ține și de sănătatea minții și a spiritului. Cum spune și Sharma în ultima lui carte, The 5 AM Club, dacă nu ai grijă de corp, de minte și de suflet nu ai cum să ai succes.

Așa că vizitați bisericile, fie din lemn, fie din piatră, din România ! Aflați povestea din spatele construirii și funcționării lor ! Totdeauna îl veți găsi pe Dumnezeu acolo. Dar informați-vă îndeaproape și despre mersul proiectelor de spitale ! Cereți-le politicienilor detalii !

Pentru că doar ADEVĂRUL ne face liberi !   

5 gânduri despre „Mie îmi plac și spitalele moderne și bisericile, de orice mărime…

Adăugă-le pe ale tale

 1. Ma bucur ca am citit un astffel de articol si o astfel de abordare din partea unui medic! dar nu e suficient sa ma bucur eu sau altii citindu-va. Toate ratiunile si concluziile dvs. exprima adevarul pe care si eu il constat. Nu ma pot subroga altora in dreptul pe care-l au de a-si exprima propriul adevar, dar avem puterea daca avem bun simt civic si lasand la o parte orice tip de orgoliu sa recunoastem un adevar general valabil.
  Cat priveste repartizarea banilor din Casa de sanatate la care contribuim toti ar trebui facut ceva concret.
  Si aici am doua propuneri functie de singura putere legala a unui cetatean de rand si nu a unei autoritati pe care o avem este a lansa niste petitii on-line, bine structurate pe motive, cauzalitati si efecte si lansate mai intai on-line si media si urmarite pana ajung la numearul necesar de semnaturi spre a putea fi depuse in Parlaament la prima Camera sesizata (camera deputatilor). Iar cineva de regula cel care le-a initiat, sau colectivul respectiv sa-si asume urmarirea si finalizarea lor in Parlament.
  Conform art 47 din Consitutie:
  ARTICOLUL 74
  (1) Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot. Cetăţenii care îşi manifestă dreptul la iniţiativă legislativă trebuie să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.”
  Trebuie cunoscute legile inainte de toaate, Legea sanatatii, HG-urile, OG-urile si ROF-ul Casei de sanatate, si cine este in drept sa faca repartizarea banilor cumulati in Casa, respectiv Guvernul isi distirbuie pe capitole bugetare cheltuilelile si veniturile, deci trebuie cerut si asta in petitie, o noua redistribuire a banilor casei si cerut printr-o adresa cum sunt acestia cheltuiti, pe fiecare tip in parte, cerere conform Legii 544/2001.
  Exista si o organizatie internationala AVAAZ cu multa forta si deschidere care pot prelua o petitie de genul ”salvati spitatlele din Romania” si poate lansa acest semnal si in diaspora si in lume. Apoi ea face propriile ei demersuri.
  Eu zic ca daca va dedicati pentru aceasta cauza timpul necesar redactarii unor astfel de petitii, se vor gasi mai mult de 100.000 de semnaturi cu conditionarile prevazute de lege, daca vor fi lansate si on-line in presa locala a catorva orase mari. Daca petitia are drept semnatura girul unui colectiv de medici sa zicem ai unui spital, este cu atat mai convingatoare.
  Se poate distribui si pe FB, si in orice mediu de intindere.

  Apreciază

   1. :-)))) Totul pe lumea asta costa, nu-i asa? Care este costul unei scantei de entuziasm si de credinta in lucruri de necrezut?
    Nu e nicio greutate in a te vantura prin lume si a da ”send”/”trimite” la puterea ”n”, greutatea este in a-ti dedica timp, a redacta o petitie cu cap, a-ti mobiliza colegii si a-i face sa iasa din indiferenta si blazare, si a fi consecvent pana la capat urmarind finalitatea ei, a-i da branci unde se impotmoleste. A crede si a fi incapatanat pana la a obtine un rezultat indiferent care ar fi.
    Eu va ajut cu ce pot pe masura ce se coc cerintele si traversam primele etape daca va inhamati. Ganditi-va bine si informati-va.
    Eu sunt aici for free!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: