Masca sau „botnita” ?

Deși îmi displace profund cel de-al doilea cuvânt din titlu, l-am folosit pentru a ilustra percepția a multora dintre noi asupra acestui accesoriu medical, foarte important. De ce din nou despre acest accesoriu ?

Pai e simplu : în concediu mulți dintre noi se fac ca fac. E, poate, un romanism. Ce vreau sa spun ? Punem masca așa ca sa nu poată cineva sa spună ca nu o avem, dar o purtam corect doar dacă sesizam politia care face control la măști sau o camera de filmare în acțiune. Adică când ne vede lumea. O sa zici: ei și ?

Poate ție ți se pare lipsita de sens, o măsură de control. Poate ai folosit pe vremea lui Ceausescu dispozitive de furat curent, poate doseai în geanta de servici tot felul de lucruri de-ale fabricii…Să nu negi ! Poate crezi ca alții fac bani pe spinarea ta astfel. Poate crezi ca ție nu ți se poate întâmpla. Ca nu știi pe nimeni care a „patit-o”, care sa se infectat. Sa-ți zic ceva : pana ca Pasteur sa descopere microbii, se murea pe capete de banala pneumonie sau tuberculoza. Intervențiile chirurgicale erau cu un mare grad de mortalitate datorita infecțiilor postoperatorii. Banala rujeola putea sa-ți ia copilul. Chiar vrei sa ne întoarcem acolo ?

De ce scriu toate astea ? Pentru ca văd ca mulți, prea mulți dintre noi, se manifesta așa cum cred ca suntem : cu indolenta, cu ignoranța și cu acea atitudine de „lasă bah ca știu io mai bine !” Și ăsta e măsură gradului nostru de evoluție ca indivizi. Atunci când nu ne pasa de cel de lângă noi, nu avem cum să prosperam individual. Si dacă o sa studiezi națiunile care au făcut ceva cu destinul lor, japonezii, americanii, germanii, poate si alții, au reusit prin susținerea de catre individ a comunității. Și știu ca nu ne e familiara aceasta idee pentru ca ni s-a inoculat ideea individualismul ignorant.

Dar mai e ceva : de ce crezi ca atunci când ești operata sau operat, chirurgii poarta masca? Și o poarta ore întregi. Și nu a murit niciunul de asfixie ! Pentru ca sa te protejeze pe tine !!!! Și o poarta corect : peste nas și gura, chiar dacă poarta ochelari, chiar dacă au boli cardiovasare sau pulmonare. Din respect pentru tine o fac. Ca sa nu te infecteze cu microrganisme ce ar putea fi nocive pentru tine. Și din respect pentru profesia lor. Desi multi fac alegie la talcul manusilor, sau alte incoveniente de acest fel.

Poate n-ar fi rau sa încerci și tu sa faci ceva pentru vecinul tău, pentru conaționalul tău. Ăsta dacă îți dorești să progresam și noi, ca națiune….

Poate ție nu-ț

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: