Ai avut vertij paroxistic periferic benign ?

ladder-2813946_1920Am mai scris aici despre sindromul vertiginos, sau vertijul paroxistic periferic benign și pentru că este o afecțiune surprinzător de frecventă, dar și pentru că este extrem de zgomotoasă.

Vertijul paroxistic benign înseamnă că te apucă o amețeală, așa din senin, chipurile, și totul se învârte cu tine, ai senzația că pășești ca pe vată, ai instabilitate la mers și la a menține poziția ortostatică, adică de a sta în picioare. Ba s-ar putea să mai ai greață și chiar să verși. Am văzut pacienți cu astfel de afecțiune care nu puteau nici să deschidă ochii de teama amețelilor.

Am scris mai sus „chipurile din senin” pentru că acolo, la nivelul sistemului vestibular din urechea internă, modificările s-au produs mai de mult. În esență este vorba de otoliții care nu se mai întorc la locul lor în utriculă și saculă și umblă creanga prin canalele semicirculare dând această senzație îngrozitoare de amețeală.  Otoliții sunt fragmente de os care la mișcările corpului nostru au și ei mișcări care descărcând impulsuri nervoase prin nervul vestibular, informează creierul despre poziția corpului nostru. Când ei nu mai sunt unde le e locul, e ca și cum nu ai mai avea semnal la GPS. Creierul nu mai știe cum stai față de gravitație și atunci apare vertijul.

Oricât de dramatică ar părea această situație, e benignă. Adică, dacă nu ai alte cauze care să-ți genereze aceste stări, neurologice, infecțioase, traumatice, nu îți pune viața în pericol. Nu se produc modificări hemodinamice, sau neurologice, altele decât cele de percepție. Ce e important în acele momente de vertij este să nu te miști. De ce ? Pentru că poți cădea și astfel să te rănești destul de rău. Am văzut astfel de situații. Și la fel de important este să ai grijă cum miști capul, mai ales dacă deja ai avut un astfel de episod.

Pentru că, vezi tu, soluția în criză este repoziționarea. Care se poate face sau nu…Trebuie făcută evaluarea cu un echipament care nu e disponibil peste tot : ochelarii Frenzel. După criză, pe lângă tratamentul medicamentos pe care ți-l va prescrie O.R.L-istul sau neurologul tău, trebuie să-ți reeduci sistemul vestibular și creierul prin niște exerciții de postură. Și să nu îți miști capul brusc.

Așadar, dacă ai senzația că totul se învârte cu tine, din senin :

-mergi la medic,

-evită mișcările excesive și nenecesare,

-ia-ți tratamentul recomandat în doza și pe durata recomandată, chiar dacă îți este mai bine și ai vrea să oprești pastilele,

-fă exercițiile de reeducare posturală recomandate de medicul tăi.

Sănătate maximă !  

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: