Vitaminele, între alopați și homeopați

Nu am mai scris de mult aici, și pentru că surmenajul și-a făcut din nou loc în viața mea, destul de comfortabil. Dar cum toate probleme au un început și un sfârșit, iată că scriu din nou. Despre utilizarea de către medicii alopați a suplimentelor alimentare și a vitaminelor. E un subiect controversat, nu-i așa ? Și un subiect care polarizează. Arbitrar, aș spune eu…

Această pandemie, a adus, surprinzător pentru unii, unele vitamine în tratamentul formelor ușoare și medii de infecție SARSCOV2. Dar nu e prima dată când medicina alopată folosește vitaminele în gestionarea unor boli. Dacă este să ne amintim un pic din istorie, beri-beri a fost eradicată printr-un tratament cu vitamina care lipsea. Apoi, dacă ne gândim la ce e mai cunoscut publicului larg, preparate de vitamina D se folosesc în afecțiunile oaselor, osteo-articulare. Mergând mai departe, vitamina B este larg utilizată în afecțiuni neurologice, psihiatrice, ale urechii interne. Omega 3 are date, deși controversate, care totuși susțin prezența unui beneficiu la pacienții cu afecțiuni cardio-vasculare ușoare sau medii. Și exemple pot continua.

De ce există oare această polarizare ? Că vitaminele și suplimentele alimentare nu aduc vreun beneficiu stării de sănătate ? Poate pentru că e necesară această stare de conflict…Poate pentru că informația lipsește și într-o parte, dar și în cealaltă. Poate că și medicii alopați, mai ales specialitățile chirurgicale, ar trebui să fie mai deschiși datelor științifice, care apar din ce în ce mai des, care susțin beneficiu adjuvant al vitaminelor și suplimentelor nutritive în gestionarea terapeutică a unor boli. Poate că acele curente ce se împotrivesc tratamentelor alopate ar trebui să fie mai responsabile când vine vorba de afirmațiile publice legate de ineficiența sau, și mai rău, de efectele negative pe care le au aceste terapii asupra unor boli.

Datele științifice sunt în dinamică. Doar că să amintesc de faptul că vitamina D are date care îi susțin rolul benefic, ca tratament adjuvant, în depresie, în astmul bronșic, dar și în fibrilația atrială, și dacă ești curios sau curioasă, pe blog poți găsi articole ce vorbesc despre aceste studii. Despre beneficiul pe care îl are vitamina D în bolile osteo-articulare nu cred că trebuie să mai insist, și, de asemenea, în efectul pozitiv în infecția cu SARSCOV2. În general la nou există o rezistență în acceptare, tocmai pentru că este ceva nou. Însă, pot să-ți spun, din experiența personală, că ai un beneficiu din utilizarea vitaminelor și a suplimentelor nutritive. Constatarea este empirică, fără doar și poate, dar este cea care a stat la baza medicinei de milenii. Și mai am o întrebare pentru Agoră : dacă privăm pacientul de un efect pozitiv nerecomandându-i vitamine ? Sau privându-l de terapia alopată ?

Obiecția alopaților este, pe bună dreptate uneori, că pacientul renunță la tratamentele certificate pe milioane de pacienți, în favoarea unor lucruri care nu au un model replicabil, expunându-l, astfel, unui risc ce nu poate fi măsurat. Adică e ca și cum ai merge doar într-un picior. Sau mai obiectează că se exagerează cu acele „leacuri”. Aici monitorizarea analizelor de sânge sau imagistice, specifice fiecărei patologii este soluția care ar răspunde acestei preocupări. Mereu trebuie să fim capabili să măsurăm efectul pe care îl are o terapie. Indiferent care.

Din punctul meu de vedere mai au un avantaj. Efectele benefice sunt dependente de doză. Și este evident și asta e recomandarea generală, ca aceste vitamine să fie introduse în organism cât mai natural posibil. Adică prin alimentație. E o axiomă. Însă mie, de exemplu, nu prea îmi place peștele. Cum ar trebui să fac cu omega 3 ? Sau pentru a avea un aport zilnic corect de vitamina B ar trebui să mâncăm cam un lighean de varză…Sigur, poate părea comoditate, poate că asta și e, dar e mult mai simplu să iei doza zilnică recomandată într-o capsulă decât să stai în bucătărie toată ziua.

Și mai sunt apoi și mărturiile oamenilor care au utilizat aceste suplimente. Oameni obișnuiți. Poate chiar din familia ta, care îți pot spune exact care e situația.

Așa că, din punctul meu de vedere, suplimentele alimentare și vitaminele au câteva avantaje clare :

-sunt comod de administrat,

-concentrația lor optimă poate fi monitorizată prin analize de sânge sau/și imagistice,

-îți oferă timp liber pentru tine, dincolo de o stare de sănătate optimă,

-și au susținere serioasă, din ce în ce mai serioasă, a efectului benefic asupra sănătății și recuperării acesteia, atunci când e pierdută, alături de celelalte linii de tratament.

Și aș vrea să te las cu o întrebare, indiferent că ești adeptul alopaților sau homeopaților : de ce să privăm omul de abordarea holistică a tratamentului ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: