Cum îmi aleg suplimentele nutritive și vitaminele ?

Reglementat sau nu ?

Îți spuneam acum câteva zile că este important pentru sănătatea noastră să utilizăm suplimente nutritive și vitamine. Dincolo de controversele științifice, care, dacă mă întrebi pe mine, vor fi mereu, este important să știm ce vitamine să luăm. Adică cum ce vitamine să luăm ? O să mă întrebi, poate….

Da. De la ce firmă, de unde, adică de la Plafar sau din farmacii ? De ce ? Pentru că nu de puține ori s-a întâmplat să dai banii pe ceva ce nu era ce pretindea a fi. Oricât de greu ți-ar fi să crezi, gândește-te că autorizarea și punerea pe piață a vitaminelor ș i suplimentelor nutritive este foarte facilă. Statul nu controlează produsele, înafara procesului de autorizare, aproape niciodată. Nici nu prea ar avea cu cine. Agenția guvernamentală abilitată având un deficit cronic de funcționari în teritoriu. Adică oameni care să meargă efectiv în farmacii, hipermarketuri sau pe unde se mai vând aceste produse, să controleze.

Mai este un aspect : multe companii farmaceutice, și ți-o spun în cunoștință de cauză, își înregistrează produsele pe care le promovează ca medicamente, ca suplimente alimentare. Unde nu există o rigurozitate ca la medicamente unde trebuie să vii cu dosar științific, cu studii de fază 3, cu studii de farmacovigilență, adică de siguranță, cu studii post lansare și așa mai departe. Oare de ce ?

Și nu de puține ori, aceste „vitamine” sunt sintetizate chimic. Adică în laborator. Neavând nimic de a face cu natura. Ba mai mult, unele pot avea produși toxici, pentru că, nu-i așa, nu-i controlează nimeni. Iar Agenția de Protecție a Consumatorului nu face investigații decât dacă se fac plângeri sau sesizări. Am auzit în ultimii 20 de ani de un singur supliment care a fost retras așa de pe piață. O piață, apro pos, de milioane de euro. Care este atacată de toate companiile. Mai mari sau mai mici. Ținta ? Noi. Fiecare din noi, mai bine zis banii fiecăruia dintre noi. Nu e o noutate. Așa funcționează orice piață, doar că aici vorbim de sănătate. Nu de a vinde șuruburi. Mă rog, dacă șurubul e cel care prinde roata de mașina și e prost făcut, îți dai și tu seama unde bat….

Ce e de făcut în acest context ?

Păi, ar trebui să folosim produsele companiilor pe care le cunoaștem deja. Adică de la care am mai cumpărat și înainte. Sunt foarte multe produse bune pe piață, care merită utilizate. Și sunt convins că și tu poți numi măcar una.

Apoi, ar trebui să fim foarte exigenți cu aceste produse, mai ales cu cele noi. Sau dacă o companie care făcea până acum medicamente, se lansează și pe suplimente. Cam cum e cazul cu Moderna care e un start up. Nu am mai făcut vaccinuri niciodată. Ceea ce nu înseamnă că nu știe să facă, dar s-ar putea să nu aibă toate cunoștințele și, mai ales, experiența necesare. De multe ori companiile care sunt sigure pe produsele lor vin cu ceea ce se cheamă garanția pe calitate. Adică se oferă să-ți dea banii înapoi dacă nu ai efectul pe care ți l-au promis.

Timpul este un alt factor pe care îl poți lua în calcul când alegi o companie de suplimente nutritive. O companie care produce de zeci de ani de zile aceste produse știe cu totul alte lucruri decât o companie care se apucă acum de așa ceva. Și cred că și tu, ca și mine, primești online sau offline, oferte de produse inovatoare, lansate pe piață acum o lună. Nu mă înțelege greșit ! Nu zic că new commers-ii nu trebui băgați în seamă. Dimpotrivă. Trebuie cercetați cu luare aminte !

Apoi ar mai fi și modul în care își produc acele vitamine. Multe din companiile care le produc pe principii naturale folosesc asta în comunicările de marketing. Sigur, unii dintre voi o să zică, pe bună dreptate, că marketerii sunt mincinoși. 🙂 Nu toți ! 🙂 Vorbind și serios, companiile mari, cu prestigiu care au investit mult în agricultură sustenabilă pentru materiile prime pentru produsele lor, nu se joacă cu asta. Mai ales dacă e un factor de diferențiere față de competiție. Poți să fii sigură sau sigur că așa fac !

Așadar cam ce ar trebui să urmărim când alegem un supliment nutritiv sau o vitamină ?

Păi ar putea fi cam așa :

-prestigiul companiei care îl produce. Ai auzit de ei sau nu ? Tu sau familia, prietenii tăi ? L-au folosit ? Ce impresie le-a făcut ?

-de cât timp e pe piață produsul și cam cât de folosit este. Aici s-ar putea să fie nevoie să cauți date de vânzări, dar se pot găsi relativ ușor în zilele noastre. Doar să ai o conexiune bună la internet.

-oferă garanția pe eficacitate sau pe satisfacția clientului ?

-spun ceva în comunicarea publică despre procesul de producere a suplimentelor ? Cât de mult ?

Sper să ai câteva ghidaje pentru atunci când vei alege suplimentele tale nutritive sau vitaminele pe care le vei lua !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: