Condiționare continuă ?

Știi, m-am gândit mult dacă are vreun rost să scriu asta sau nu…De curând m-am apucat să citesc „Atomic Habits” scrisă de James Clear. Iar unul din capitole vorbește despre motivul sau motivația pentru care instalăm un obicei. Plăcerea pe care ne-o dă acel obicei.

Observația unor studii de psihologie a fost că anticiparea recompensei dată de un obicei determină o descărcare mai mare de dopamină, responsabilă de senzația de plăcere, decât obiceiul în sine. Adică faptul că ne gândim la mâncatul unor cartofi prăjiți ne dă o concentrație mare de dopamină și vom căuta, vom fi motivați, să găsim acei cartofi prăjiți. Iar apoi concentrația dopaminei scade. Și, ghici ce, creierul va dori din nou plăcere. Va căuta indiciul pentru a primi o recompensă, deci o nouă porție de cartofi prăjiți…

Și asta nu e legat doar de mâncare. Ci și de apreciere, apro pos de navigarea pe rețelele sociale, de modul cum arătăm și de modelele artificiale promovate de filtrele de Instagram, de recunoașterea socială. Cu alte cuvinte suntem condiționați mereu să căutăm dopamină. Iar asta ne instalează niște obiceiuri nesănătoase. Că fii sigură sau sigur că toate companiile de mâncare, haine și alte bunuri și servicii personale știu aceste lucruri. Ba unele cheltuie averi pentru a stabili, de exemplu, cât de crocante trebuie să fie cipsurile pe care tu le mănânci pentru a dori să o faci continuu. Legarea unei plăceri de instalarea unui obicei este folosit și de mass media.

Vestea bună e că știi și tu acum asta….Și te poți feri de manipularea ce te țintește. Sau nu…. Tu decizi…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: