Ai o durere rebelă de ureche ?

În ultima vreme am frecvent astfel de situații. Mulți pacienți, vin și se plâng de otalgie, durere de urechi, ce nu trece la tratamentele auto aplicate. Trec peste faptul că, de cele mai multe ori, își pun tot felul de lucruri în ureche recomandate de farmacie. Nu acuz pe nimeni, dar aceste recomandări,, mai întotdeauna, sunt făcute fără un examen local, adică fără a se uita un medic în ureche.

Și durere de ureche iradiază în regiunea temporală de aceeași parte, pacientul relatând exact așa : se duce în vârful capului, și în spate, și nu trece de loc. I se recomandă antiinflamatorii nesteroidiene, picături de tot felul de pus în ureche, antibiotice, ba chiar a fost un caz în care s-au făcut spălături auriculare pentru așa ceva !!! Și când mă uit în ureche cu pricina, surpriză ! Nu e nicio cauză pentru otalgie. Să vezi expresie pe fața pacientului : mirare, dezamăgire, contrariere, ușoară defensivă….

În astfel de situații vinovată nu este urechea, ci poate fi articulația temporo-mandibulară de pe acea parte. Articulația dintre mandibulă și maxilarul superior. Frecvent, problemele dentare sau obișnuința, face ca pacientul să mestece excentric, adică într-o parte și astfel să supra solicite una din cele două articulații temporo-mandibulare. Și cum cred că realizezi, acea articulație începe să sufere. Se inflamează, doare pentru că inflamația înseamnă frecvent acumulare de lichid într-un spațiu redus unde nu ar trebui să apară și evident, de foarte multe ori, tratamentul i se adresează urechii și nu articulației.

Deci, dacă ai o durere de ureche care iradiază local, nu trece cu antibiotic, antinflamatorii sistemice, luate pe gură, sau locale, ar trebui :

  1. Să nu îți mai pui nimic în ureche. În unele situații, pe un timpan perforat, de exemplu, acest lucru poate fi chiar dăunător. Inclusiv comprese, vată sau alte corpuri străine care nu fac altceva decât să crească riscul de infecție locală. adică otita externă. Și de unde aveai o problemă, poți să-ți mai generezi tu încă una.
  2. Mergi la medic, cel de familie sau la otorinolaringolog care îți va face un examen local pentru a vedea cauza acestei dureri.
  3. Dacă nu te trimite medicul otorinolaringolog, deși mă îndoiesc de asta, trebuie să te vadă măcar un stomatolog și apoi un medic cu specialitatea oro-maxilo-faciale pentru a identifica dacă e vorba doar de o disfuncție de articulație temporo-mandibulară sau chiar de o artroză.

Sunt lucruri, uneori simple, dar dacă sunt ignorate se pot transforma în probleme mult mai serioase și e păcat să suferi inutil. Nu crezi ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: