Abordarea holistică sau medicina genetică ?

În ultimii ani, mai precis, în ultimii 3, am fost confruntați cu problema sănătății, publice și personale. Iar societatea secularizată nu face decât să accentueze o scindare împotriva firii. Între Natură și om. Mai precis depărtează omul, care se crede demiurg, de sursa lui, de natura lui care este însăși natura. De ce s-ar întâmpla asta, poate ai întreba ?

Ei bine, sunt câteva răspunsuri….

Și la întrebarea asta m-a făcut să mă gândesc cititul a două cărți. Ce par de aceeași factură, dar care au o abordare, uneori opusă, alteori sincronă. Mitul Normalității, a lui Mate, și Life Force,  lui Toby Robbins. Prima vorbește despre puternic corelație minte-corp, eu aș zice suflet-corp, ignorată azi, ba chiar privită cu condescendență și descurajată în medii „academice”. Cea de a doua vizează rezolvarea problemelor de sănătate, și pornind de la experiențele sale personale, cu ajutorul  medicinei genetice, sau personalizate, cum i se mai spune. Soluția, din punctul de vedere al autorilor, sunt celule stem, pluripotente. Iar această tendință a utilizării medicinei genetice, este din ce în ce mai promovată. Nu contestă nimeni rezultatele spectaculoase ale acestei abordări, doar că generează o serie întreagă de alte probleme…

Mate este medic alopat, cu o bogată experiență practică. În multe locații, având pacienți diverși, ca status economic, dar și ca poziție socială. Și introduce, nu pentru prima dată, noțiunea minte-corp care are o implicare concretă, și din ce în ce mai documentată prin studii alopate. Ideea de traumă cu t mic este o idee care a mai fost enunțată fără a fi luată în serios de medicina actuală, poate și datorită raportului cost/beneficiu, aș zice profit… Experiența lui personală, dar și cele documentate și descrise pe parcursul cărții duc către această idee : orice șoc emoțional în copilărie, și nu doar atunci, poate conduce la boală. De altfel această idee, de vindecări prin modificarea stilului de viață, este documentată și de alți medici Esselstyne, Ornish, care este citat și de Robbins, Pritikin, Greger. De altfel Hipocrate a enunțat acest principiu fă din alimentul tău medicamentul tău. De ce nu este folosită această abordare pe scară largă ? Pentru că, poate, medicii se tem de ceva ce nu cunosc, de ieșirea din cercul de comfort. Pentru că interesele corporațiilor farma este pe ceea ce produc ele și nu pe lucruri de unde nu ar putea genera profit.  

Trauma apare printr-un conflict. Acceptare și autenticitatea sunt nevoie umane de bază, frecvent puse în antiteză de societatea „normală”. Ca să fii acceptat, uneori, datorită conformismului, trebuie să renunți la tine, deci la autenticitate. Aceasta creează o tensiune interioară, la nivel psihologic, ceea ce duce, prin reprimare, la traumă. Chiar din viața intrauterină. Dacă mama sau tatăl sunt stresați, studiile de psihologie au arătat copii ce vor avea un comportament de evitare. Copiii trăiesc în primii ani, până la consolidarea raționamentului, prin emoții. Astfel dacă sunt separați, lipsiți de atenția părinților sau îngrijitorilor, a familiei lărgite sau surogate ale acestora, înregistrează emoții negative. Mate și psihologia vorbesc de reflexul de evitare la copii mici, la sugar, care au fost despărții de mama lor. Au o atitudine de depărtare fizică sau de evitare a privirii directe, ochi în ochi, cu mama. Aceste emoții negative vor afecta somatica, vor duce la stres, prin acțiunea hormonilor de stres, cortizol, noradrenalină, la inflamație cronică, alterarea proteinelor, inclusiv a telomerilor, în timp aceste modificări generând boala.

Psihic efectul reprimării este că aceasta va afecta rațiunea, personalitatea copilului la un nivel subconștient. Sunt culturi vechi în tradițiile cărora copilul era în centrul atenției familiei, tribului satisfăcându-i-se toate nevoile. Atât lui, cât și părinților săi. Într-o societate în care concediul post natal este de 2 săptămâni pentru a putea să-ți păstrezi jobul…Este clar că vom crea disfuncționalități în toată familia. Chiar dacă poate părea ciudat sau empiric, aceste observații sunt documentate în studii.

Sărăcia, rasismul, inegalitățile duc la evoluții negative(trauma) ceea ce va genera și adicții. Adicția presupune descărcarea de dopamină ce oferă, pe loc, plăcere. Și apare pentru că în interior lipsește ceva : iubire, apreciere, recunoaștere, securitate, și toate aceste sentimente sunt date de secreția de serotonină, care se instalează în timp. Deci necesită consolidare, spre deosebire de dopamină. Și astfel se instalează adicțiile. De altfel aceste adicții sunt create în scop comercial…

Mate care este evreu, nu este încântat de situația din Palestina, mai ales din teritoriile ce aparțin Israelului. De altfel, istoria acestui stat nu este nicio istorie foarte lungă, niciuna foarte veche.

Corporațiile plătesc neurobiologi, psihiatri, psihologi pentru a crea produse și reclame care să stimuleze dopamina. Gratificarea instanță. Consecința ? Lipsa de interes înafara factorului ce generează plăcerea, detașare personală și socială, neimplicare, apatie și lipsă de scop,  într-un cuvânt, dezumanizare.

Capitalismul, mai exact, neoliberalismul stimulează deconectarea. Competitivitatea excesivă, materialismul, validarea socială sunt promovate intens, astfel se ajunge la deconectarea de propriul eu și de la valorile familiale și astfel la însingurare. De aici depresie, adicție și moarte. Dincolo de aspectele sumbre, aceste persoane deconectate sunt mia ușor de influențat, a se citi manipulat, tocmai pentru că nu își mai cunoscu eu-l și valorile lor.

Studii recente constată că bolile mintale, psihiatrice, se pot trata și prin terapie cognitivă. Doar așa…Nu a fost documentat un substrat fizic pentru aceste boli. Nu există o leziune fizică. Nu sunt markeri biologici, ci doar DSM ( ghidul după care se diagnostichiază bolile psihice)…Mai mult, farma și industria farmaceutică creează imagini științifice de inducere a unui anumit comportament. Atât al profesioniștilor din sănătate, cât și a pacienților. Poate că sună șocant, dar așa este. Știința se creează, ca și liderii de opinie. Și o spun ca unul care a lucrat acolo…

Utilizarea excesivă a opiaceelor a dus în SUA la o serie de probleme legate de efectele secundare, deși acestea erau cunoscute producătorului din datele științifice…Compania Purdue are mari probleme legale în S.U.A. tocmai pentru că a ascuns publicului larg și profesioniștilor din domeniul sănătății datele legate de efectele secundare.

Medicina holistică este descurajată sistematic…pentru că ar reduce profiturile industriei farma. Iar mainstreamul profesiei condamnă chiar medicii, colegii de breaslă, care contrazic această cutumă. Îi fac vraci, impostori, incompetenți. Medicina modernă contrazice tradiții validate de timp, de sute, poate chiar mii de ani, înlocuindu-le cu tehnici agresive pentru om, aproape robotizate, totul în numele științei. Ba o fac clamând, cu mândrie, că ei ȘTIU ! Ce deșertăciune ! Iar în cartea lui Mate sunt descrise multiple cazuri în care femei, mai ales, au fost supuse la presiuni imense pentru a naște aproape robotizat, de majoritatea dăților, împotriva lor, vorbim de SUA. Câte așa zise descoperiri epocale nu s-au dovedit erori sau lucruri dăunătoare ? Să-i amintim aici pe Nobel și pe Einstein doar….Mai ales în contextul ultimei pandemii care a generat probleme serioase de etică și a încălcat toate regulile de reglementare farmacologică.

 „Este și nu este o bine cuvântare să trăiești pe planeta Pământ. Este o experiență dificilă, dar mi s-a dat să descopăr comoara ascunsă în rană” spune Sue Harnisch. O doctoriță diagnosticată cu o boală ce îi mai lăsase câteva luni, conform medicinei alopate. Însă tocmai abordarea ei de a investiga și trata conflictele și reprimările din trecutul ei, alături de medicația pe care o lua, a dus la o evoluție mult mai bună a bolii. Te rog să remarci că nu am scris vindecat….

Femeile au un risc mai mare de a fi traumatizate. Așteptările de la ele într-o societate patriarhală sunt mult mai multe. Iar asta se întâmplă în toate societățile. Nu o scriu pentru a justifica vreo atitudine, ci ca să subliniez acest aspect.

Vindecarea presupune, și ea, conlucrarea minte-inimă. Există un plex nervos cardiac, la nivelul pericardului, ceea ce face să se vorbească și de un „creier al inimii”. Partea din creier care integrează aferențele cordului, integrează și semnalele de la intestin „al treilea creier”. Suferă unul, suferă și celelalte. Mate vine alături de o serios întreagă de colegi care susțin afirmațiile populare : totul pleacă din inimă. Minte-inimă, acceptare și iertare sunt căi, sau elemente ale vindecării. Omul nu trebuie să caute cu orice chip vindecarea, cum spuneam și mai sus, ci să dea voie furiei, frustrării să se manifeste în interior și nu numai, astfel să permită vindecării să se producă material.

Soluții pentru recuperare, nu neapărat vindecare, constau în primul rând în autenticitate. Să fii tu însuți, cu acceptarea defectelor,  a viciilor. Să ai un dialog interior autentic. Iar societatea noastră creează un mit. Despre cum trebuie să fim noi, normalii. Și te rog să remarci că aceste norme au de a face, de cele mai multe ori, cu comfortul, cu a face ce vor ceilalți pentru un troc ieftin. Dacă faci aia, vei primi aialaltă. Nu este un îndemn la anarhie sau la nesupunere civică. Ci un apel că trebuie să avem grijă de cum creștem copii, de a nu le tăia aripile cu care pot zbura către destinul lor.

Autonomia a fi cine și cum vrei să fii tu. Nu familia, nu societatea. Și nu e contradictoriu sau de a face în ciudă acestora. Modul de a putea alege, în orice situație. Iar aici este iarăși rolul familiei de a creiona personalitatea copilului printr-o atmosferă de siguranță, de sinceritate și de echilibru. Sigur educarea, învățarea disciplinei și a perseverenței este un deziderat, dar dacă le ucidem creativitatea, candoarea, disponibilitatea de a tolera multe vom crea nimic altceva decât un mediu toxic.

Stai pe aproape ! Va veni și partea a doua. Poate și partea a treia….

Un gând despre „Abordarea holistică sau medicina genetică ?

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: