Ajută pufurile nazale ?

Acuși se duce și iarna asta și vom scăpa, poate, de virozele respiratorii, cel puțin vom avea o scădere a incidenței acestora. Dar foarte multe ori, la cabinet, aud că motivul vizitei pacientului este obstrucția nazală. Adică nu poate respira bine pe nas. Și asta îl face să respire pe gură, să aibă senzația de gura uscată și să aibă dificultăți de somn, cu somnolență diurnă și o stare de anxietate.

Îți sună cunoscut ? Și de foarte multe ori aud că nu mai funcționează spray-urile nazale. Că și-l dă degeaba cu aceste pufuri.

De fiecare dată este vorbă de o utilizare empirică, decisă de pacient, la indicația unui vecin, a lui Google sau a unui farmacist. Și numărul de zile consecutive de utilizare este impresionant câteodată. 30, 40 și de zile de utilizare consecutivă !!!

Este o manevră pe cât de periculoasa pe termen mediu și lung, pe atât de ineficientă. Pentru că de multe ori vorbim de o obstrucție mecanică, fie că e septul nazal deviat, fie că sunt cornetele nazale, sau amândouă, este un blocaj mecanic. Și nu se va rezolva niciodată complet cu pufuri nazale. De asemenea, polipoza nazală, alte formațiuni nazale pot cauza acest sentiment de obstrucție nazală. O alergie poate da aceleași simptome în momentul în care subiectul vine în contact cu alergenul de care știe sau nu că îi face rău.

De ce sunt ineficiente aceste pufuri ? Pentru că dau tahifilaxie, adică o obișnuință a mucoasei nazale cu aceste substanțe. Și, pentru că nu mai sunt eficiente, pacientul are tendința să suplimenteze doza. Și ghici ce ? Apar efectele secundare ! Pentru că trebuie știut că aceste substanțe dau constricție pe vasele nazale reducând astfel secrețiile nazale. Însă dacă se folosește o cantitate mare din aceste substanțe, ele trec în circulația generală și își manifestă și acolo efectul vasocontrictor. Nu puține au fost situațiile în care mi s-a spus că au avut palpitații pacienții de la astfel de medicamente. Dar nu e singurul efect secundar. Rinita atrofică este un alt lucru care se întâmplă în aceste situații. Mucoasa nazală se subțiază și paradoxal, pacientul continuă să aibă senzația de obstrucție nazală.

De cele mai multe ori soluția pentru obstrucția nazală este una chirurgicală. Fie că se adresează septului nazal, fie cornetelor nazale sau amândurora. Deci când vi se înfundă nasul iremediabil și nu cedează la tratamentul primelor zile, drumul vostru nu ar trebui să fie la farmacie, ci la medic.

Un tips : apa de mare hipertonă poate fi o soluție mai bună până ajungeți la otorinolaringolog.

Sănătate maximă !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: